Harmaavesisuodatin Light - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Harmaavesisuodatin Light
Harmaavesisuodatin Light
Harmaavesisuodatin Light Harmaavesisuodatin Light
Harmaavesisuodatin Light

Yhdestä moneksi!

 • lämpöeristämätön harmaavesisuodatin pesuvesille 
 • kapasiteetti 300 litraa/vrk/moduuli 
 • kesäkäyttöön tai sisäasennukseen 
 • asennetaan maan päälle tai osittain maahan upottaen 
 • laajennettavissa painevesikohteisiin sopivaksi 
 • kotimainen ja ekologinen suodatinmateriaali 
 • valmistettu Suomessa

Tuotenumero: 70572200
LVI-numero: 3623616

 


Tarvikkeet

Harmaavesisuodatin lightin käyttö

Puhdistamo sietää pieniä määriä siivouksessa käytettäviä antibakteerisia ja klooripohjaisia puhdistusaineita. Pesuaineiden annostelussa tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita.

Suodattimeen ei saa johtaa WC:n tai kuivakäymälän jätevesiä, sade-, hule- tai perustusten kuivatusvesiä. Puhdistamoon ei saa johtaa myrkyllisiä kemikaaleja tai niitä sisältäviä aineita, jotka voivat tappaa jätevettä puhdistavat pieneliöt, esimerkiksi putkenavausaineet, maalit, öljyt, liuottimet. Haitalliset aineet tunnistaa tuotteen pakkauksen kemikaalimerkinnöistä.

Suodattimen talvisäilytys

Suodatinmateriaalilaatikot jätetään suodattimen sisälle. Suodatinmateriaalin jäätyminen ei vahingoita laitteen rakenteita. Mikäli suodatinmateriaali on keväällä käyttöön otettaessa jäässä, se sulatetaan valuttamalla suodattimen läpi lämmintä, puhdasta vettä.

Harmaavesisuodatin lightin huolto

Laitetta tulee käyttää ja huoltaa ohjeiden mukaan sekä seurata säännöllisesti sen toimintaa. Jätevesijärjestelmän huollossa on huomioitava myös mahdollisesti käytössä olevan pumppukaivon ja saostussäiliöiden huolto.

Toiminnan seuranta

Suodattimen toimintaa pitää seurata vähintään kaksi kertaa käyttökauden aikana. Oikein toimiva puhdistamo ei haise voimakkaasti, suodatinmateriaali on kosteaa ja ulostuleva vesi on kirkasta, hajutonta eikä juurikaan sisällä kiintoainetta.

Tarkista, että

 • jätevesi virtaa tasaisesti kaikista laatikon aukoista 
 • suodatinmateriaali on noin 5 cm:ä irti laatikon purkupäädyn aukoista 
 • viemäreiden näkyvät liitokset ovat kunnossa 
 • puhdistettu jätevesi virtaa vapaasti pois suodattimesta

 

Suodatinmateriaalin vaihto

Puhdistamon suodatinmateriaali on vaihdettava normaalitilanteessa noin 100 käyttövuorokauden välein. Suodatinmateriaalina saa käyttää vain Biolan suodattimille tarkoitettua materiaalia. Biolan Oy ei takaa laitteen puhdistustehoa millään muulla suodatinmateriaalilla.

 1. Vaihda kaikkien laatikoiden suodatinmateriaalit kerralla sadan (100) käyttöpäivän välein. 
 2. Avaa puhdistamon kansi ja nosta suodatinmateriaalilaatikot ulos laitteesta nostokahvan avulla.  
 3. Tyhjennä suodatinmateriaali kompostiin.  
 4. Suodatinmateriaali jaetaan säkistä laatikoihin. Materiaali revitään ilmavaksi ja levitetään kevyesti taputtelemalla tasaisesti laatikkoon. Aloituspakkaus suodatinmateriaalia toimitetaan suodattimen mukana. Jaa yhden pussin sisältö viidelle suodatinlaatikolle. Lopuksi suodatinmateriaalia vedetään n. 5 cm taaksepäin laatikon purkupäässä olevien V-aukkojen edestä. 
 5. Tarkista ja puhdista jäteveden tulo- ja poistoyhteet. 
 6. Laita suodatinmateriaalilla täytetyt laatikot takaisin suodattimeen. Suodatinmateriaalilaatikot ovat identtisiä, mutta huomioi laatikoiden suunta –alimmainen laatikko vie veden poistoyhdettä kohti, seuraava vie veden tuloviemärin suuntaan jne. 
 7. Varmista, että laite on vaakasuorassa sekä pituus- että poikittaissuunnassa, jotta jätevesi valuu tasaisesti suodatinlaatikosta toiseen. 
 8. Sulje suodattimen kansi huolellisesti. 
 9. Kirjaa ylös huoltotoimenpiteet.

Harmaavesisuodatin lightin asennus

Suodatin asennetaan tasaiselle, kantavalle, routimattomalle alustalle, esimerkiksi sorapatjan, murskepatjan tai valetun betonilaatan päälle. Suodattimen tulee olla vaakasuorassa sekä pituus- että poikittaissuunnassa, jotta jätevesi virtaa tasaisesti hyödyntäen kaiken puhdistuspintaalan suodatinmateriaalista.

Sijoittaminen ulos

Biolan Harmaavesisuodatin light sijoitetaan maan päälle tai upotetaan osittain maahan. Suodatin sijoitetaan paikkaan, johon ei kerry seisovaa vettä esimerkiksi tulva-aikana. Puhdistamo voidaan asentaa ulos ilman sääsuojaa. Laite on lämpöeristämätön. Talvikäytössä oleva laite tulee olla sijoitettu tilaan, missä lämpötila pysyy nollan yläpuolella.

Sijoittaminen asuinrakennuksen yhteyteen

Mikäli suodatin asennetaan sisätiloihin tai asuinrakennuksen välittömään yhteyteen (esim. terassin alle) suunnittelussa tulee huomioida, että tilaan on oma huoltosisäänkäynti. Tilassa on oltava lattiakaivo tai tila on maapohjalla mahdollisten häiriötilanteiden vuoksi.

Ilmankierto

Suodattimen toiminta perustuu pieneliöiden toimintaan. Elääkseen pieneliöt tarvitsevat happea, joten suodattimen ilmanvaihdosta on huolehdittava. Ilmanvaihtoa varten moduulin mukana tulee kaksi t-haaraa, joiden avulla ilmanvaihdon voi toteuttaa. Tehokkaan painovoimaisen ilmankierron edellytys on tuloilman ja poistoilman korkeusero (alhaalta ylös) sekä mahdolliset lämpötilaerot (kylmästä lämpimään).

Puhdistamon korvausilma otetaan purkuputkenpäästä tai purkuputkesta maanpinnalle nousevan ilmaputken kautta. Ulkotiloissa olevan puhdistamon poistoilma johdetaan viemärituuletuksena katolle tai tuloviemärissä olevan ilmaputken kautta pihamaalle. Sisätiloissa tai asuinrakennuksen välittömässä yhteydessä olevan puhdistamon poistoilma johdetaan viemärituuletuksena rakennuksen katolle.

Jäteveden johtaminen suodattimelle

Jätevedet johdetaan suoraan suodattimeen joko viettoviemärillä tai pumppukaivon avulla. Viettoviemäreitä asennettaessa tulee huomioida riittävä kaltevuus (vähintään 1–1,5 %), jotta jätevesi virtaa esteettä talon lähtöviemäristä aina purkupisteeseen saakka. Saostuskaivoa ei tarvita.

Moduulissa on tulo- ja poistoyhde 75 mm viemäriputkelle. Tuloyhde sijaitsee moduulin yläreunassa ja poistoyhde alareunassa. Moduuleita on mahdollista liittää kaksi sarjaan ja rinnan.

Sarjaankytkentä

Rakennuksesta tuleva viemäriputki liitetään ensimmäiseen moduuliin. Moduulin lähtöputki liitetään toisen moduulin tuloyhteeseen. Toisesta moduulista vesi johdetaan normaalisti purkupisteeseen.

Rinnankytkentä

Jätevesi jaetaan kahteen moduuliin muhvihaaran avulla. Tasaisen jakautumisen varmistamiseksi tuloputkessa on hyvä olla ennen muhvihaaraa 80 cm:n mittainen suora osuus vähentämässä tulevan vesivirran pyörteilyä.

Neljän moduulin kytkentä yhteen

Jätevesi jaetaan kahteen rinnan kytkettyyn moduulin, joiden perään on asennettu sarjaan toiset yksiköt.

Vanhojen saostuskaivojen hyödyntäminen

Mikäli jätevesijärjestelmässä hyödynnetään olemassa olevia saostuskaivoja, niiden on oltava umpinaiset ja hyväkuntoiset.

Jäteveden pumppaus suodattimelle

Pumpun käyntiä tulee jaksottaa kellokytkimellä niin, että yhden käyntijakson aikana pumppu tuo suodattimelle korkeintaan 20 litraa jätevettä. Mikäli jätevesijärjestelmä koostuu vain yhdestä moduulista, suositeltava pumppausmäärä on 10 litraa. Biolan Ajastin, Biolan Uppopumppu ja Biolan Pumppauskaivo ovat saatavilla lisävarusteina.

Jäteveden purkupaikka

Puhdistettu jätevesi johdetaan sopivaan purkupaikkaan, esim. kivipesään, imeytyskuoppaan tai avo-ojaan. Suunnittelussa tulee huomioida, että jäteveden purku on esteetöntä myös korkean pinta- tai pohjaveden aikaan. Avo-ojaan johdettaessa putken päähän on hyvä laittaa läppä tai verkko jyrsijöiden ja muiden pieneläinten pääsyn estämiseksi.

Suodatinmateriaalin paikoilleen laittaminen

Suodatinmateriaali on laitteen sisällä säkkiin pakattuna. Suodatinmateriaali jaetaan säkistä laatikoihin. Materiaali revitään ilmavaksi ja levitetään kevyesti taputtelemalla tasaisesti laatikkoon. Aloituspakkaus suodatinmateriaalia toimitetaan suodattimen mukana. Jaa yhden pussin sisältö viidelle suodatinlaatikolle. Lopuksi suodatinmateriaalia vedetään n. 5 cm taaksepäin laatikon purkupäässä olevien V-aukkojen edestä. Suodatinlaatikot pinotaan tukevasti päällekkäin, suodattimen sisälle, joka toinen laatikko toisinpäin:

 • alimmaisen laatikon purkuaukot (v-aukot) purkuviemärin puolelle  
 • toiseksi alimman purkuaukot tuloviemärin puolelle
 • jne.

Tällöin vesi kiertää kaikkien hyllyjen läpi ennen ulospurkua.

Tutustu huolellisesti asennusohjeeseen ja muista kirjata asennuspäivä huoltovihkoon. 

Biolan Harmaavesisuodatin lightin toiminta

Biolan Harmaavesisuodatin lightin toiminta perustuu jäteveden mekaaniseen ja biologiseen suodattamiseen. Suodattimessa käytetään eloperäistä suodatinmateriaalia, johon jäteveden epäpuhtaudet tarttuvat. Materiaalin pinnalla elävä pieneliöstö käyttää veden epäpuhtauksia ravinnokseen. 

Moduulissa on viisi päällekkäin sijoitettua suodatinlaatikkoa. Jätevesi johdetaan ylimmäiseen suodatinlaatikkoon. Suodattimen sisällä jätevesi valuu vaakavirtauksena, painovoimaisesti suodatintasolta toiselle laatikon päädyssä olevien aukkojen kautta.

Harmaavesisuodatin lightin suunnittelu

Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai sen muuttaminen painevesikohteissa edellyttää yleensä kunnan rakennusvalvonnan myöntämää rakennus- tai toimenpidelupaa tai toimenpideilmoitusta. Rakentamisen lupaa haetaan asianmukaisella suunnitelmalla. Suunnitelma sisältää mm. asemapiirroksen ja poikkileikkauskuvan korkeusasemineen. Varmista tarvittavat luvat, vaatimukset ja ohjeet kotikuntasi rakennusvalvonta- tai ympäristöviranomaiselta. 

Kiinteistön WC:n tai kuivakäymälän jätevedet on johdettava umpisäiliöön tai käsiteltävä muuten asianmukaisesti. Suodattimeen ei saa johtaa sade-, hule- tai perustusten kuivatusvesiä. Moduulin suodatinmateriaalin puhdistusteho säilyy noin 100 käyttövuorokautta, minkä jälkeen se on vaihdettava huolto-ohjeiden mukaisesti.

Harmaavesisuodatin lightin käyttötarkoitus

Biolan Harmaavesisuodatin light on pesuvesien käsittelyyn tarkoitettu lämpöeristämätön suodatinmoduuli.

Oikein mitoitettu, asennettu ja käytetty Biolan Harmaavesisuodatin light -jätevesijärjestelmä täyttää ympäristönsuojelulain (527/2014) ja asetuksen (157/2017) mukaiset raja-arvot kokonaisfosforille, kokonaistypelle ja orgaaniselle materiaalille harmaissa jätevesissä.

 

Moduulin suodatinmateriaalin puhdistusteho säilyy noin 100 käyttövuorokautta, minkä jälkeen se on vaihdettava huolto-ohjeiden mukaisesti.

Valmistusmateriaalit

Suodatin on valmistettu pakkasenkestävistä materiaaleista ja se on lämpöeristämätön. Laite on toimintavarma ja pitkäikäinen.

Mittatiedot

Mittatiedot kuvana

 • Moduulin mitat (leveys x korkeus x syvyys): 560 x 580 x 960 mm
 • Kaksi moduulia asennettuna rinnan (leveys): noin 1300 mm
 • Kaksi moduulia asennettuna sarjaan (syvyys): min. noin 2030 mm
 • Putkiyhteet: Ø 75 mm viemäriputkille
 • Tulo- ja lähtöyhteen korkeusero: 450 mm (pudotuskorkeus)
 • Kapasiteetti:
  • 300 litraa/vrk/moduuli
  • maksimituntivirtaama 50 l/h
 • Paino ilman suodatinmateriaalia: 24 kg
 • Veden kulkema matka suodatinmateriaalissa: 325 cm/moduuli

Asennus- ja havainnekuvat

Biolan Harmaavesisuodatin light suunnitelmapiirustukset sekä dwg -että pdf-muodossa. Huomaa, että dwg-muotoisen kuvan avaaminen vaatii omalle koneellesi asennetun ohjelman, joka on tarkoitettu tämän tiedostomuodon avaamiseen.

Harmaavesisuodatin light havainnekuvat:
 • viettoviemäri päättyen imeytykseen (dwg, pdf)
 • viettoviemäri päättyen imeytykseen (viemärintuuletus) (dwgpdf)
 • viettoviemäri päättyen imeytykseen (tekninentila) (dwgpdf)
 • viettoviemäri päättyen ojaan (dwg, pdf)
 • viettoviemäri päättyen ojaan (tekninentila) (dwgpdf)
 • viettoviemäri päättyen ojaan (näytekaivo) (dwgpdf)
 • viettoviemäri (rinne) päättyen imeytykseen (dwgpdf)
 • viettoviemäri (rinne) päättyen ojaan (dwgpdf)
 • viettoviemäri 2 rinnan päättyen imeytykseen (dwgpdf)
 • viettoviemäri 2 rinnan päättyen imeytykseen (tekninentila) (dwgpdf)
 • viettoviemäri 2 rinnan päättyen ojaan (dwgpdf)
 • viettoviemäri 2 rinnan päättyen ojaan (tekninentila) (dwgpdf)
 • viettoviemäri (rinne) 2 sarjassa päättyen imeytykseen (dwgpdf)
 • viettoviemäri (rinne) 2 sarjassa päättyen ojaan (dwgpdf)
 • pumppaus 2 sarjassa päättyen imeytykseen (dwgpdf)
 • pumppaus 2 sarjassa päättyen ojaan (dwgpdf)
 • viettoviemäri (rinne) 4 rinnan sarjassa päättyen imeytykseen (dwgpdf)
 • viettoviemäri (rinne) 4 rinnan sarjassa päättyen ojaan (dwgpdf)

Varaosat Harmaavesisuodatin Lightiin verkkokaupastamme


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Aiheeseen liittyviä artikkeleita