Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

7.3.2018

Tomaattilajikkeita kokeilussa

Viime kesänä minulla oli ilo kokeilla erilaisia tomaattilajikkeita, kun tomaattiharrastaja Sonja Lumme lahjoitti minulle taimet uuteen kasvihuoneeseeni. Jokainen taimi oli eri lajiketta! 

Yleensä kasvatan itse vain yhtä tai maksimissaan kahta lajiketta. Luottolajikkeeni on ollut Gardener’s Delight. Viime kesänä huomasin, että sen rinnalle kannattaa ottaa muunkin tyyppisiä tomaatteja monipuolistamaan sekä makuja että käyttömahdollisuuksia.  

Kokosin  kokemukseni eri lajikkeista:

’Azoychka’ on herkullisen keltainen pihvitomaatti, jossa on todella paljon hedelmälihaa. Sitä on ihana leikata leivän päälle, kun nestettä ei valu. Tämä lajike oli ainoa, johon muodostui vähän latvamätää, vaikka Kastelualtaiden ansiosta kasvit eivät kärsineet missään vaiheessa veden puutteesta. Lajike ei valitettavasti miltään ominaisuudeltaan noussut ylivertaiseksi.

’Citrina’ kasvatti suuret tertut, joissa kypsyi todella runsas sato. Sitruuna tulee mieleen lähinnä hedelmän muodosta. Tämän venäläisen perinnelajikkeen hedelmät ovat kauniita, kiinteitä ja vieläpä hyvänmakuisia! Tämä lajike pääsi heti suosikkilistalleni!

’Church’ on kiinteä ja kaunis pihvitomaatti, joka alkoi tuottaa satoa yllättävän aikaisin. Hedelmä on mukavan kiinteä ja lihaisa. Pihvitomaatiksi ’Church’ oli jopa satoisa!

’Lemon’ on keltainen kirsikkatomaatti, joka tekee melko paljon makeita hedelmiä ja aloittaa hedelmien kypsyttämisen melko aikaisin. Maultaan se on hieman vaisu, mutta silti hyvää keskitasoa.

’Black and brown boar’ on mukavan erivärinen kuin muut lajikkeet: päältä puna-vihreä -raidallinen ja sisältä tasaisen tumma. Minulla ensimmäiset hedelmät alkoivat värittyä vasta elokuussa ja siksi sato jäi kyllä vaatimattomaksi. Myös maku oli vähän vetinen.

’White Beefsteak’ on kermaanvaalea pihvitomaatti. Yksittäinen hedelmä voi painaa jopa 400 g, mutta ainakin minun kasvihuoneessani terttuja tuli vain muutama ja kuhunkin terttuun vain jokunen hedelmä, osaan vain yksi. Voi johtua myös sateisesta kesästä, mutta huonon sadon vuoksi tämä lajike oli kertakokeilu.

’Zlatava’ on kauniin oranssi, hieman himmeäpintainen tomaatti. Hedelmä on sisältä lähes punainen ja ihanan lihaisa. Leivän päällä tämä on aivan ihana. Satoakin tämä tuotti keskimääräistä paremmin. Loppukesästä hedelmät olivat vähän kulmikkaita, mutta muuten hyvälaatuisia. Tätä lajiketta kasvatan myös ensi kesänä!

Kuvagalleria1

Tänä keväänä kylvän punaisia kirsikkatomaatteja ’Celano’ ja ’Gardener’s Delight’, keltaista kirsikkatomaattia ’Sungold’, lihaisaa ’Härän sydän’ -tomaattia sekä viime kesän toista suosikkilajikettani Zlatavaa.  


Lisää kiinnostavia tomaattilajikkeita:

Exotic Gardenin tomaattilajikkeet
Hyötykasviyhdistyksen tomaattilajikkeet  
 

Seuraavaksi onkin vuorossa tomaatin kylvöä. Mitä lajikkeita sinä kylvät?

Aurinkoisin kevätterveisin

Riikka


Voisit olla kiinnostunut näistä

Tomaatit kärsivät kylmästä, jos lämpötila on alle 10 astetta. Siksi en kiiruhda lämmittämättömään kasvihuoneeseen istuttamista.  Kun kasvatat...

Tomaatintaimien jokaiseen lehtihankaan kasvaa ylimääräinen verso eli varas. Se poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin kasvi ei kuluta turhaa...

Biolan Kasvusäkki

Biolan Kasvusäkki on kotitarhurin istutusvalmis luonnonmukainen kasvualusta kasvihuoneeseen tai seinustalle esim. tomaatin, kurkun, paprikan tai melonin...

Biolan Kasteluallas

Biolan Kasteluallas on lisävaruste Biolan kasvusäkkeihin. Kasteluallas toimii vesivarastona, josta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen...

Ajankohtaista Biolanilla