Biohiiltä, mykorritsoja ja muuta hottia - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

6.10.2015

Biohiiltä, mykorritsoja ja muuta hottia

Muutama viikko sitten järjestettiin Biolanin syksyn tiedotustilaisuus. Tämän syksyn teemoja olivat maaperä ja lähiruoka. Lähiruoka- ja yhteistyökumppaniteemaan sopivasti tilaisuus järjestettiin Helsingissä ravintola Murussa.

Viime kesän ajan Murun kattopuutarhassa on kasvatettu todellista lähiruokaa: ravintolan keittiössä käytetyt yrtit, salaatit ja tomaatit ovat Biolanin – biohiiltä sisältävässä – kasvualustassa ja kasvusäkeissä. Mikäpä sen vakuuttavampaa kuin kuulla ravintolayrittäjä Henri Alénin itsensä kertovan toimittajille todella hyvistä kokemuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Ensi kesänä kattopuutarhan lannoituskin toimii jo Biolanin kompostoreissa kypsyneen ravintolan ruoka- ja kasvijätekompostin avulla!

Maaperäteemaa toimme esiin yhteistyökumppanipuheenvuoroin. Kuluvana vuonna vietetään YK:n julistamaa Maaperän vuotta. Julistuksen taustalla on tahto tuoda globaaliin tietoisuuteen nykyisen viljelyteknologian vaikutukset maaperään. Tehoviljely keinolannoittein ja torjunta-ainein on monin paikoin köyhdyttänyt maaperää, kiihdyttänyt eroosiota ja aiheuttanut pohjavesien saastumista. Tavoitteena olleet isommat sadot ovat toteutuneet, mutta samalla paikoin maapallolla väestö kärsii esimerkiksi pohjaveden ravinnejäämien aiheuttamista munuaissairauksista.

Maaperä siis tarvitsee lääkkeitä palautuakseen ja voidakseen hyvin. Lisää humusta, orgaanista materiaalia, hiiltä, bakteereja, sieniä ja pieneliöitä kaivataan apuun. Perinteisistä keinoistahan puhutaan: hyvänlaatuisella kompostilla, lannalla ja biohiilellä saadaan maaperän rakennetta pikkuhiljaa palautettua.
Tavallinen kuluttaja tuskin Maaperän vuotta on huomannut. Eikä se kyllä meillä Biolanillakaan sinänsä toimintaa ole muuttanut – meillähän maaperän vuosi on joka vuosi.

Biolanin kompostikentällä pyöritetään orgaanisia jakeita ympäri vuoden ja valmistetaan ihan oikeaa kompostia. Toimintaa kehitetään jatkuvasti ja uusia – usein vanhoja! – ajatuksia tuodaan käytännön toimintaan.

Pari vuotta sitten Biolan osallistui Hidaspyro II – tekes-hankkeeseen, jossa haettiin käytännön tietoa biohiilen vaikutuksesta maaperään. Hyvät tulokset rohkaisivat biohiilen tuomiseen myös Biolanin tuotteisiin. Tiedotustilaisuudessamme professori Kari Tiilikkala Luonnonvarakeskuksesta (Luke), todellinen Suomen Mr Biohiili, kertoi hiilen käytöstä kasvualustoissa, kompostoinnissa ja suodatuksessa. Moni kuulija tuli vakuuttuneeksi, että biohiili on tulevaisuuden juttu!

Viimeisen vuoden aikana olemme Biolanilla entistä enemmän miettineet kasvualustan ominaisuuksia. Komposti ja biohiili parantavat maaperän rakennetta, mutta pieneliöstöäkin tarvitaan.

Toinen vieraileva spesialistimme, aluepäällikkö Päivi Heino Verderdera Oy:stä, esitteli vakuuttavasti biologisten kasvunedistäjien (eli sienivalmisteiden) vaikutuksen niin kasvien kasvuun, taudinsietoon kuin kukintaankin. Pienillä eliöillä on valtava merkitys kasvien hyvinvoinnissa.

Ensi kevään uutuustuotteissamme koetoiminnan, tutkimuksen ja yhteistyön tulokset tulevat myös kuluttajien saataville. Kasvien kasvua ja vastustuskykyä parantavat, ammattilaisten käyttämät sienivalmisteet Gliocladium ja mykorritsat täydentävät multauutuuksia. Ensi keväänä kotipuutarhureillakin on mahdollisuus todeta vaikutus ihan omalla ikkunalaudalla ja puutarhassa!

Loppukaneettina oli hieno kuulla professori Tiilikkalan kommentti: ”Tutkimuksien perusteella mykorritsojen vaikutus jopa paranee, kun kasvualustassa on biohiiltä.” Meidän uudessa Istutusmullassamme mykorritsat saavat nauttia myös hiilestä!

Uutuudet 2016
  • Biolan Altakastelumultaan on lisätty mykorritsaa eli sienijuurta, joka auttaa viherkasvien juuria ottamaan vettä ja ravinteita tehokkaammin.
  • Biolan Kylvö- ja taimimultaan on lisätty kasvua edistäviä Gliocladium-hyötymikrobeja ja mykorritsaa. Itämisvaiheessa Gliocladium-hyötymikrobit edistävät taimettumista ja juurten kasvua
  • Biolan Istutusmulta on biohiiltä ja mykorritsaa sisältävä luomumulta puutarhakasvien istutukseen.
Kuvagalleria1

Hannamaija Fontell


Ajankohtaista Biolanilla