Biolan Kompostikäymälä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolan Kompostikäymälä eco
Biolan Kompostikäymälä eco
Biolan Kompostikäymälä eco
Biolan Kompostikäymälä eco Biolan Kompostikäymälä eco Biolan Kompostikäymälä eco
Biolan Kompostikäymälä eco

Suomen suosituin kuivakäymälä!

 • kiinteän jätteen tehokkaasti kompostoiva
 • kompostoi myös talousbiojätettä
 • suotonesteen talteenottava
 • lämpöeristetty rakenne
 • painovoimainen ilmanvaihto
 • hajuton ja mukava käyttää
 • käyttöä kestävä lämpöistuin: Pehvakka
 • helppo tyhjennys alaluukusta ulkokautta
 • tyhjennysluukku voidaan sijoittaa taakse, sivulle tai eteen
 • pitkä tyhjennysväli
 • valmistettu Suomessa 
 • 20 vuoden takuu (edellyttää tuotteen rekisteröimistä) 

Kompostikäymälän ohje

Värivaihtoehdot: 

Tummanharmaa: 
Tuotenumero: 70579550
LVI-numero: 3663129

Tummanruskea:
Tuotenumero: 70579600
LVI-numero: 3663102

Biolan Kompostikäymäläeco on siisti ja ympäristöystävällinen käymälä. Lämpöeristetty rakenne sekä suoraan kompostimassan keskelle ilmaa tuova ilmakanava mahdollistavat nopean kompostoitumisen. Toimintaan ei vaadita sähkö- tai viemäriliitäntää. Kompostikäymälässä on mahdollista kompostoida myös keittiön biojätteitä. Tyhjennys tapahtuu helposti alaluukusta ulkokautta. Tyhjennettävää kompostia voidaan käyttää katekompostina puutarhassa ja koristekasvien lannoitukseen. 

20 vuoden takuu (edellyttää tuotteen rekisteröimistä) 

Ennen Kompostikäymäläeco:n käyttöönottoa

Varmista, että kompostisäiliön sisällä oleva ilmakanava on kuljetuksen jäljiltä paikoillaan. Kanavan tulee levätä säiliön sisäseinissä olevan kynnyksen päällä siten, että tyhjennysluukun yläpuolella oleva tuloilmaventtiili johtaa ilman ilmakanavan sisään esteettä. Tuloilmaventtiili ei ole säädettävä.

Laita Biolan Kompostikäymäläeco:n pohjalle noin 5 cm:n kerros (n. 20 l) Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta, jotta nesteenpoistolevy ei tukkeennu.


Kompostikäymäläeco:n toiminta

Biolan Kompostikäymäläeco:n patentoitu ilmastointijärjestelmä varmistaa tehokkaan kompostoinnin ja tuulettaa hajut pois käymälätilasta. Nesteistä suurin osa haihtuu kompostoinnin aikana. Kompostisäiliön pohjalla oleva nesteenerotin kerää kuormitushuippujen aikaiset ylimääräiset nesteet, jotka otetaan talteen kanisteriin.

Biolan Kompostikäymäläeco:n käyttökulut ovat pienet, sillä kemikaaleja tai lisäaineita ei tarvita. Kuivikkeeksi soveltuu Biolanin kuorikepohjainen Komposti ja Huussikuivike.


Kompostikäymäläeco:n käyttö

Kompostikäymäläeco:n oikeanlainen käyttö mahdollistaa massan tehokkaan kompostoitumisen ja siten käymälän miellyttävän käytön ja tyhjennyksen. Käymälän lämpöeristetyn rakenteen vuoksi jätteen kompostoituminen on tehokasta ja lisää siten käymälälaitteen kapasiteettia jätteen painuessa voimakkaasti kasaan kompostoitumisen tuloksena.

Kompostoituminen käynnistyy, kun käymälässä on riittävästi jätettä eli normaalisti se on noin puolillaan. Kompostoinnin käynnistyminen tarkoittaa käymälän sisällä olevan massan lämpenemistä korkeammaksi kuin ulkoilman lämpötila on. Lämpötilaa nostaa ja ylläpitää sinne kehittyvä pieneliökanta elintoiminnoillaan, kun jätettä lisätään säännöllisesti. Käynnistymisen jälkeen jäte saavuttaa katekompostivaiheen jo noin 6–7 viikossa. Syntyvän suotonesteen määrä vähenee, ollen alussa runsaimmillaan, kompostimassan lämpenemisen ja haihduttamisen myötä.

Istuinkannen korvausilmaventtiilin säätäminen

Istuinkannen korvausilmaventtiilillä säädetään käymälän tuuletusta. Pidä korvausilmaventtiiliä kesällä auki, jotta tuuletus on tehokasta ja nesteiden haihtuminen suurta. Pidä korvausilmaventtiiliä talvella lähes kiinni, jotta kompostin lämmönhukka pienenee. Pidä istuimen kansi suljettuna käyntikertojen välissä, jotta ilmanvaihto toimii oikein.

Käymäläsäiliön ilmakanava

Käymälälaitteen sisällä kulkevan ilmakanavan ansiosta Biolan Kompostikäymäläeco:n toiminta on tehokasta. Kanava tuo kompostin tarvitseman ilman kompostimassan keskelle, kerrokseen, missä sitä eniten tarvitaan. Samalla ilmakanava estää kompostimassaa tiivistymästä pohjalle ja pitää massaa ylhäällä tyhjentämisen aikana. Ilmakanava on näkyvissä vain alkuvaiheessa, sen jälkeen se on käytännössä aina massan peitossa.

Tyhjennysluukun yläpuolella olevan tuloilmaventtiilin säätäminen

Tyhjennysluukun yläpuolella oleva tuloilmaventtiili ei ole säädettävä. Sen tarkoitus on tuoda ilmaa ilmakanavaan.


Mitä Kompostikäymäläeco:n voi laittaa

Kompostikäymäläeco on tarkoitettu kompostoituville käymäläjätteille sekä talouden biojätteelle. Keittiöjätteet tehostavat käymäläjätteen kompostoitumista, sillä ne tasapainottavat ja monipuolistavat kompostin ravinnetilannetta. Toisaalta keittiöjätteiden kompostoinnissa on omat riskinsä. Erityisesti näkyville jääneet liha- ja kalajätteet saattavat houkutella kompostisäiliöön kärpäsiä. Ole huolellinen kuivikkeella peittämisessä. 

Älä laita käymälään mitään, mikä haittaa kompostin toimintaa tai ei kompostoidu, kuten:

 • roskia, siteitä
 • kemikaaleja, kalkkia
 • pesuaineita, pesuvesiä
 • tuhkaa, tupakan tumppeja, tulitikkuja

Käsien puhdistamiseen tai intiimihygieniaan tarkoitetut kosteuspyyhkeet voit laittaa käymälään. 

Kuivikkeen käyttö

Lisää jokaisen käyntikerran jälkeen noin 2–5 dl Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta jätösten päälle. Huomaa, että kuiviketta tarvitaan myös virtsaamisen jälkeen. Sopivan kuivikkeen käyttö on käymälän toiminnan kannalta ensisijaisen tärkeää. 

Herätteen käyttö

Älä käytä käymälässä herätettä. Se on turhaa, koska käymäjätteessä on riittävästi typpeä ilmankin.


Biolan Kompostikäymäläeco:n ympärivuotinen käyttö

Kylmään tilaan sijoitetun käymälän massa jäähtyy ja jopa jäätyy kovilla pakkasilla tai käytön ollessa vähäistä. Jäätyminen ei vahingoita laitetta eikä kompostimassaa, jonka hajoaminen jatkuu ilmojen lämmettyä.

Suotonestemäärän vähentämiseksi Komposti- ja Huussikuiviketta suositellaan käytettäväksi talvella  kaksinkertainen annos.

Tyhjennä suotonestekanisteri syksyllä, jotta kanisteri ei jäädy rikki. Tyhjennä käymälälaite syksyllä noin puolilleen, jotta talvella kertyvä massa mahtuu sinne. Jos käyttö on päivittäistä myös kylmään vuodenaikaan, sijoita käymälä lämpimiin tiloihin.


Kompostikäymäläeco:n puhdistaminen

Voit irrottaa Kompostikäymäläeco:n lämpöistuimen tarvittaessa ja pestä sitä kaikilla yleisimmillä kodinpuhdistusaineilla. Samoin laitteen ulkopinnat voi pestä kodinpuhdistusaineilla. Käymäläsäiliön sisäpuolinen pesu tyhjennyksen yhteydessä ei ole tarpeen.
Tarkista suotonesteputki ja nesteenerotuslevy sekä sen alapuolinen suotonestekouru vähintään kerran vuodessa ja tarvittaessa puhdista.


Biolan Kompostikäymäläeco:n tyhjentäminen

Tyhjennä Kompostikäymäläeco:sta vain katekompostivaiheeseen kypsynyttä kompostia ja jätä vielä raaka jäte säiliöön. Kerrallaan laitteesta suositellaan poistettavan korkeintaan noin puolet massasta, jotta kompostoituminen jatkuisi mahdollisimman tehokkaasti. Käymäläjäte kypsyy katekompostiksi noin 5–8 viikossa, jolloin sen tyhjentäminen on jo mahdollista. Tee ensimmäinen tyhjennys kuitenkin vasta, kun säiliö on täynnä. Käymäläsäiliön sisäpuolinen pesu tyhjennyksen yhteydessä ei ole tarpeen.

Käymäläjäte saattaa olla niin sitkoista, ettei se putoa itsekseen tyhjennyksen jälkeen käymälälaitteen pohjalle. Jos näin käy, painele tukevalla kepillä tai Kompostimöyhentimellä massaa alas. Tämä on helpointa aloittaa kulmista. Varo käymälälaitteen keskellä olevaa ilmakanavaa, ettet riko sitä.

Tyhjennä kesäkäytössä oleva käymälä keväällä, ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tällöin tyhjentäminen on helpointa ja miellyttävintä. Mikäli kompostimassa on tyhjennettäessä vielä jäässä, sulata se kaatamalla istuinreiästä ämpärillinen kuumaa vettä muutama tunti ennen tyhjennystä.


Suotonestekanisterin tyhjentäminen

Seuraa suotonestekanisterin täyttymistä, varsinkin käytön alkuvaiheessa, kunnes tyhjennysväli vakioituu. Tyhjennä suotonestekanisteri tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Voit hyödyntää ravinnepitoisen suotonesteen kompostin typpilähteenä. Se tehostaa erityisesti ravinneköyhän ja hiilipitoisen puutarhakompostin toimintaa. Näin käytettäessä suotonestettä ei tarvitse laimentaa.

Voit käyttää suotonesteen myös pihan ja puutarhan koristekasvien lannoitukseen. Turvallinen laimennussuhde on 1:5. Laimentamatonta suotonestettä voi myös käyttää, mutta kastele alue tällöin huolellisesti levityksen jälkeen lehtipoltteen välttämiseksi. Lannoitusta ei suositella syksyisin, jotta ei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen. Suositeltu varastointiaika suotonesteelle ennen lannoituskäyttöä on noin vuosi.

Suunnittelu

Huomioi Biolan Kompostikäymäläeco:lle suunnitellun tilan rakentamisessa ja käymälälaitteen sijoittamisessa mm. käymälän käytön ja huollon kannalta riittävä tilan mitoitus, tuuletusputken johtaminen suorana katon läpi harjan yläpuolelle sekä suotonestekanisterin sijoittaminen.


Kompostikäymäläeco:n asentaminen

Asenna käymälälaite suoraan kantavalle maapohjalle tai betonialustalle. Älä sijoita säiliötä lautalattian päälle alaluukusta mahdollisesti valuvan suotonesteen vuoksi.

Talvikäytön huomioiminen

Jatkuvaa talvikäyttöä suunniteltaessa asenna käymälä lämpimään tilaan ja huolehdi myös nesteenpoistoletkun ja suotonestekanisterin sulana pysymisestä. Lämpöeristä lämpimiin sisätiloihin asennetun käymälän tuuletusputki kylmien tilojen, esimerkiksi välikaton, osuudelta kondenssiveden synnyn estämiseksi. Satunnainen talvikäyttö (esim. viikonloppukäyttö) onnistuu myös kylmässä käymälätilassa.

Kompostikäymäläeco:n sijoittaminen käymälätilaan

Asenna Biolan Kompostikäymäläeco lattian läpi siten, että kompostisäiliön kansi muodostaa istuinkannen. Käymälälaitteen korkeus on 97 cm ja normaali istumakorkeus on 45–50 cm. Jätä noin puolet laitteesta rakennuksen lattian alle mukavan istuinkorkeuden saavuttamiseksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää istuimen edessä sopivaa koroketta. Voit myös halutessasi koteloida istuimen piiloon. Jätä tällöin puukanteen reikä myös korvausilmaventtiilille.

Sahaa lattiaan sabluunaa (sisältyy toimitukseen) apuna käyttäen käymälälle sopiva reikä esimerkiksi pisto- tai kuviosahalla. Valmistustekniikasta johtuen säiliön koko ja muoto vaihtelevat hieman. Tämän vuoksi voit joutua hieman suurentamaan reikää, tai lattian ja säiliön välinen sauma ei tule aivan tiiviiksi. Sauman saat siistiksi kiinnittämällä esim. paksun hamppuköyden saumakohtaan.

Tyhjennysluukun suunta

Voit asentaa käymälälaitteen siten, että alaosan tyhjennysluukku tulee kohti rakennuksen taka- tai sivuseinää. Mikäli tyhjennysluukku tulee sivuseinälle, käännä käymälälaitteen istuinkansi istumasuuntaan. Irrota kansi sitä voimakkaasti nykäisemällä. Jätä käymälärakennuksen alaosaan reilunkokoinen (vähintään leveys 80 cm x korkeus 35 cm) huoltoluukku käymäläjätteen tyhjentämiseksi. 

Tuuletusputken asentaminen

Istuinkannessa on kaksi Ø 75 mm reikää – toinen korvausilmaventtiilille ja toinen tuuletusputkelle. Reiät ovat identtiset, joten voit tarvittaessa vaihtaa tuuletusputken ja korvausilmaventtiilin paikkoja. Johda tuuletusputki käymälälaitteesta suorana katonharjan yläpuolelle. Mutkat tuuletusputkessa haittaavat painovoimaista ilmanvaihtoa ja siten aiheuttavat haju- ja kosteusongelmia. Katon läpiviennin voi tiivistää esim. läpivientisetillä, joita on saatavilla Biolanin verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltämme.

Lämpöeristä lämpimiin sisätiloihin asennetun käymälän tuuletusputki kylmien tilojen, esimerkiksi välikaton, osuudelta kondenssiveden synnyn estämiseksi.

Mikäli mutkien teko on välttämätöntä, huomioi että mutkat eivät saa olla suurempia kuin 33 astetta. Voit tehostaa ilmanvaihtoa ja kosteuden haihtumista lisävarusteena saatavalla Biolan Tuulituulettimella. Hankaliin asennuskohteisiin tai asennettaessa Kompostikäymäläeco:a asuintilojen yhteyteen suositellaan tuuletusputkeen asennettavaa Biolan Poistoilmapuhallinta. Voit asentaa tuulettimen tarvittaessa myös jälkikäteen. Tarvittaessa tuuletusputken jatkamiseen sopivat 75 mm viemäriputket ja liitososat. Tuuletusputkia on saatavana Biolan Verkkokaupasta ja jälleenmyyjiltä.

Suotonesteen johtaminen

Biolan Kompostikäymäläeco:n pohjalla on nesteenerotuslevy, joka mahdollistaa kompostimassan ylimääräisen nesteen, suotonesteen, erottumisen. Levy on irrallinen, joten voit tarvittaessa poistaa ja puhdistaa sen. Laita levy Kompostikäymäläeco:n pohjalla olevaan syvennykseen. Kompostikäymälän toimituksen mukana tulevat kanisteri ja letku suotonesteen talteenottoa varten. Liitä suotonesteputki käymälän toisessa kyljessä olevaan nesteenpoistoreikään. Johda putki kanisteriin. Upota kanisteri maahan tai sijoita muuten niin, että suotoneste valuu painovoimaisesti kanisteriin. Huomioi suotonesteputken johtamisessa sekä kanisterin sijoittamisessa ja eristyksessä mahdollinen talvikäyttö. Tarvittaessa nesteputken jatkamiseen sopivat viemäriputket ja liitososat (halk.32 mm). Voit hankkia nesteputkea myös varaosana Biolan Verkkokaupasta tai pyytämällä jälleenmyyjää tilaamaan varaosan. (Nesteputken pituus 33,5 - 88 cm) Käytä putkien toisiinsa kiinnittämiseen aina tiivistysrenkaallista muhviosaa.

Johda letku kanisteriin, joka on sijoitettu niin, että neste virtaa alamäkeen. Voit halutessasi tehdä kanisterille ulkoapäin eristetyn, kannellisen poteron vesivanerista. Mikäli suotonestekanisteria on vaikea upottaa, voit korvata sen pienemmällä kanisterilla tai haihdutusaltaalla. Haihdutusaltaan yläpuolella tulee olla sadelippa, ja altaassa suositellaan käytettäväksi lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta hajujen neutralisoimiseksi. Kanisterin voit sijoittaa myös kyljelleen.

Biolan Kompostikäymäläeco:sta tulevan suotonesteen määrä on vähäinen, käytöstä riippuen noin 2–5 dl/käyttäjä/käyttövuorokausi. Suotoneste on kuitenkin hyvin ravinnepitoista, eikä sitä saa johtaa sellaisenaan maahan.

Ravinnepitoisia nesteitä ei saa johtaa suoraan maaperään, koska ne aiheuttavat liiallista pistemäistä ravinnekuormitusta. 

Asennus- ja havainnekuvat

Suunnitelmapiirustukset sekä dwg -että pdf-muodossa. Huomaa, että dwg-muotoisen kuvan avaaminen vaatii omalle koneellesi asennetun ohjelman, joka on tarkoitettu tämän tiedostomuodon avaamiseen.

 • asennus kuistille (dwg. pdf)
 • julkisivu: 1200 x 1100, tyhjennys takaa (dwg. pdf)
 • leikkaus: 1200 x 1100, tyhjennys takaa (dwg. pdf)
 • julkisivu: 1200 x 1100, tyhjennys takaa, koteloitu istuinosa (dwg. pdf)
 • leikkaus: 1200 x 1100, tyhjennys takaa, koteloitu istuinosa (dwg. pdf)
 • julkisivu: 1200 x 1100, tyhjennys sivusta (dwg. pdf)
 • leikkaus: 1200 x 1100, tyhjennys sivusta (dwg. pdf)
 • julkisivu: 1500 x 1300, tyhjennys takaa (dwg. pdf)
 • leikkaus: 1500 x 1300, tyhjennys takaa (dwg. pdf)
 • julkisivu: 1500 x 1300, tyhjennys takaa, koteloitu istuinosa (dwg. pdf)
 • leikkaus: 1500 x 1300, tyhjennys takaa, koteloitu istuinosa (dwg. pdf)

Mittatiedot

Mittatiedot kuvana

 • Tilavuus: n. 200 litraa
 • Pohjan ala: 54 x 54 cm
 • Istuinkannen ala: 65 x 65 cm
 • Korkeus: n. 97 cm
 • Paino: n. 24 kg
 • Poistoilmaputken ulkohalkaisija: 75 mm
 • Poistoilmaputken pituus (sis. toimitukseen): 2 x 1000 mm
 • Nesteenpoistoputken ulkohalkaisija: 32 mm
 • Nesteenpoistoputken pituus (sis. toimitukseen): 33,5 cm - 88,5 cm
 • Suotonestekanisterin tilavuus (sis. toimitukseen): 25 l
 • Väri: ruskea ja tummanharmaa
 • Pakkauksen mitat: 66 x 67 x 106 cm

Varaosat Kompostikäymälä ecoon verkkokaupastamme


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Aiheeseen liittyviä artikkeleita