Biolan Harmaavesisuodatin 125 - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolan Harmaavesisuodatin 125
Biolan Harmaavesisuodatin 125
Biolan Harmaavesisuodatin 125 Biolan Harmaavesisuodatin 125
Biolan Harmaavesisuodatin 125

Suodatin, joka sallii pidemmätkin käyttökatkot!

 • puhdistamo kaikille pesuvesille
 • kapasiteetti 500 litraa vuorokaudessa  
 • asennetaan maan päälle  
 • kotimainen ja ekologinen suodatinmateriaali  
 • sopii myös talvikäyttöön
 • valmistettu Suomessa

VALIKOIMISTA POISTUVA TUOTE

Tuotenumero: 70571500 
LVI-numero: 3623600


Tarvikkeet

Laitetta tulee käyttää ja huoltaa ohjeiden mukaan sekä seurata säännöllisesti sen toimintaa. Jätevesijärjestelmän huollossa on huomioitava myös mahdollisesti käytössä olevan pumppukaivon ja saostussäiliöiden huolto.  

Suodattimen käyttö

Laitetta tulee käyttää ja huoltaa ohjeiden mukaan sekä seurata säännöllisesti sen toimintaa.  
Suodattimeen voi johtaa pesu- ja saunavedet sekä tiski- ja pyykinpesukoneenvedet. Puhdistamo sietää pieniä määriä siivouksessa käytettäviä antibakteerisia ja klooripohjaisia puhdistusaineita. Pesuaineiden annostelussa tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita.

Suodattimeen ei saa johtaa WC:n tai kuivakäymälän jätevesiä, sade-, hule- tai perustusten kuivatusvesiä. Puhdistamoon ei saa johtaa myrkyllisiä kemikaaleja tai niitä sisältäviä aineita, jotka voivat tappaa jätevettä puhdistavat pieneliöt, esimerkiksi putkenavausaineet, maalit, öljyt, liuottimet. Haitalliset aineet tunnistaa tuotteen pakkauksen kemikaalimerkinnöistä.

Toiminnan seuranta

Suodattimen toimintaa pitää seurata vähintään kaksi kertaa käyttökauden aikana. Oikein toimivan puhdistamon suodatinmateriaali on kosteaa ja ulostuleva vesi on kirkasta ja hajutonta eikä juurikaan sisällä kiintoainetta.

Tarkista, että
 1. jätevettä virtaa tasaisesti kaikista laatikon aukoista
 2. suodatinmateriaali on noin 5 cm:ä irti laatikon purkupäädyn aukoista
 3. ilmanvaihtoventtiilien säätö on oikeassa asennossa ja ilma kulkee esteettä
 4. viemäreiden näkyvät liitokset ovat kunnossa
 5. puhdistettu jätevesi virtaa vapaasti pois suodattimesta

 

Suodatinmateriaalin vaihtoväli

Puhdistamon suodatinmateriaali on vaihdettava normaalitilanteessa noin 100 käyttövuorokauden välein. Suodatinmateriaalina saa käyttää vain Biolan suodattimille tarkoitettua materiaalia. Biolan Oy ei takaa laitteen puhdistustehoa millään muulla suodatinmateriaalilla.

Suodatinmateriaalin vaihto

 1. Vaihda kaikkien laatikoiden suodatinmateriaalit kerralla sadan (100) käyttöpäivän välein.
 2. Avaa puhdistamon huolto-ovi ja vedä suodatinmateriaalilaatikot vaakatasossa ulos laitteesta.
 3. Tyhjennä suodatinmateriaali kompostiin. 
 4. Suodatinmateriaali revitään ilmavaksi ja levitetään kevyesti taputtelemalla tasaisesti laatikkoon. Pakkaustavasta johtuen pussissa saattaa olla ylimääräistä suodatinmateriaalia. Jaa yhden pussin sisältö viiteen suodatinmateriaalilaatikkoon. Suodatinmateriaalia on laatikossa sopivasti, kun sen pinta on noin 2 cm laatikon reunojen alapuolella. Lopuksi suodatinmateriaalia vedetään n. 5 cm taaksepäin laatikon purkupäässä olevien V-aukkojen edestä.
 5. Tarkista ja puhdista jäteveden tulo- ja poistoyhteet.
 6. Laita suodatinmateriaalilla täytetyt laatikot takaisin suodattimeen. Suodatinmateriaalilaatikot ovat identtisiä, mutta huomioi laatikoiden suunta – ylimmäinen laatikko vie veden takaseinää kohti, seuraava tuo veden huolto-ovelle päin jne.
 7. Varmista, että laite on vaakasuorassa sekä pituus- että poikittaissuunnassa, jotta jätevesi valuu tasaisesti suodatinlaatikosta toiseen.
 8. Sulje suodattimen huolto-ovi huolellisesti.
 9. Kirjaa ylös huoltotoimenpiteet.

Suodattimen asentaminen

Suodatin asennetaan tasaiselle, kantavalle, routimattomalle alustalle, esimerkiksi sorapatjan, murskepatjan tai valetun betonilaatan päälle. Suodattimen tulee olla suorassa, jotta jätevesi virtaa tasaisesti hyödyntäen kaiken puhdistuspinta-alan suodatinmateriaalista.

Tulevan ja lähtevän viemäriputken liittäminen

Viettoviemäreitä asennettaessa tulee huomioida riittävä kaltevuus (vähintään 1–1,5 %), jotta jätevesi virtaa esteettä talon lähtöviemäristä aina purkupisteeseen saakka.

Suodattimessa on molemmin puolin laitetta tulo- ja poistoyhteet 75 mm viemäriputkille.  Putket voidaan asentaa sijoituspaikan vaatimusten mukaan kummalta puolelta tahansa. Rakennuksesta tuleva viemäriputki liitetään suodattimen yläreunan tuloyhteeseen. Alareunan poistoyhteeseen liitetään laitteesta lähtevä purkuputki. Ylimääräiset reiät suljetaan tulpilla (tuotenumero 571513), jotka sisältyvät toimitukseen.

Tuloviemäri tulee eristää, mikäli puhdistamoa käytetään talvella. Mikäli suodattimeen on asennettu lämpökaapeli, se lämmittää myös purkuputken alkupäätä. Koko purkuputken  eristyksen tarve ja/tai lämmityksen tarve on arvioitava tapauskohtaisesti.

   

Suodatinmateriaalin paikoilleen laittaminen

Aloituspakkaus suodatinmateriaalia toimitetaan suodattimen mukana. Kuljetusta varten se on pakattu muovipusseihin. Muovipussit poistetaan.

 1. Suodatinmateriaali revitään ilmavaksi ja levitetään kevyesti taputtelemalla tasaisesti laatikkoon. Pakkaustavasta johtuen pussissa saattaa olla ylimääräistä suodatinmateriaalia. Jaa yhden pussin sisältö viiteen (5) suodatinmateriaalilaatikkoon.
 2. Lopuksi suodatinmateriaalia vedetään n. 5 cm taaksepäin laatikon purkupäässä olevien V-aukkojen edestä.
 3. Laita suodatinmateriaalilla täytetyt laatikot takaisin suodattimeen. Suodatinmateriaalilaatikot ovat identtisiä, mutta huomioi laatikoiden suunta – ylimmäinen laatikko vie veden takaseinää kohti, seuraava tuo veden huolto-ovelle päin jne.

 

 

Ilmanvaihto

Suodattimen toiminta perustuu pieneliöiden toimintaan. Elääkseen pieneliöt tarvitsevat happea, joten suodattimen ilmanvaihdosta on huolehdittava. Ilmanvaihtoa varten laitteen takaseinässä on kaksi säädettävää lautasventtiiliä. Kesäajaksi avataan molempia lautasventtiileitä 10–20 mm raolleen. Talvikäytössä venttiilit pidetään vain hiukan raollaan (n. 5–10 mm). 

Tutustu huolellisesti asennusohjeeseen ja muista kirjata asennuspäivä huoltovihkoon.

Toimintaperiaate

Suodattimen toiminta perustuu jäteveden mekaaniseen ja biologiseen suodattamiseen. Suodattimessa käytetään orgaanista suodatinmateriaalia, johon jäteveden epäpuhtaudet tarttuvat. Suodatinmateriaalin pinnalla elävä pieneliöstö käyttää epäpuhtaudet ravinnokseen.

Rakenne

Harmaavesisuodatin 125 koostuu kymmenestä päällekkäin sijoitetusta suodatinlaatikosta. Jätevesi johdetaan ylimmäiseen suodatinlaatikkoon. Suodattimen sisällä jätevedet valuvat painovoimaisesti suodatintasolta toiselle laatikon päädyssä olevien aukkojen kautta. Ilmankierto toimii laitteessa painovoimaisesti: takaseinän alemmasta ilmanvaihtoventtiilistä sisään ja yläventtiilistä ulos. Pieneliöstön hapensaanti on laitteen toiminnan kannalta oleellista.

Suunnittelu ja sijoituspaikan valinta

Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai sen muuttaminen edellyttää yleensä kunnan rakennusvalvonnan myöntämää rakennus- tai toimenpidelupaa tai toimenpideilmoitusta. Rakentamisen lupaa haetaan asianmukaisella suunnitelmalla. Suunnitelma sisältää mm. asemapiirroksen ja poikkileikkauskuvan korkeusasemineen. Varmista tarvittavat luvat, vaatimukset ja ohjeet kotikuntasi rakennusvalvonta- tai ympäristöviranomaiselta. 

Sijoitetaan maan päälle

Biolan Harmaavesisuodatin 125 sijoitetaan maan päälle. Suodatin sijoitetaan paikkaan, johon ei kerry seisovaa vettä esimerkiksi tulva-aikana. Puhdistamo voidaan asentaa ulos ilman sääsuojaa. Laite on lämpöeristetty, minkä ansiosta se toimii pikkupakkasilla. Mikäli suodatinta käytetään talvella, siihen on kuitenkin asennettava lisävarusteena saatava Biolan Lämmityskaapeli, tai suodatin tulee sijoittaa tilaan, jonka lämpötila on nollan yläpuolella.

Sijoittaminen asuinrakennuksen yhteyteen

Biolan Harmaavesisuodattimet ovat ensisijaisesti tarkoitettu sijoitettavaksi ulkotiloihin. Mikäli suodatin asennetaan sisätiloihin tai asuinrakennuksen välittömään yhteyteen (esim. terassin alle) suunnittelussa tulee huomioida, että tilaan on oma huoltosisäänkäynti. Tilassa on oltava lattiakaivo tai tila on maapohjalla mahdollisten häiriötilanteiden vuoksi.

Puhdistamon korvausilma otetaan purkuputken päästä ja poistoilma johdetaan viemärituuletuksena rakennuksen katolle. Hajuhaittojen välttämiseksi laitteen ilmaventtiilit pidetään suljettuina. Poistoilma voidaan myös johtaa suodattimen takaseinän ylemmästä ilmaventtiilistä erilliseen poistoilmakanavaan. Sisätiloihin asennettaessa poistoilmakanavaan asennetaan imuri, jotta suodattimen sisätila pysyy lievästi alipaineisena.

Aina kun Harmaavesisuodatin sijoitetaan asuinrakennuksen lämpimiin tiloihin, tai asuinrakennuksen välittömään yhteyteen, asennuksen oikeellisuus tulee varmistaa rakennuksen LVI-suunnittelusta vastaavalla asiantuntijalla. 

Jätevesien johtaminen suodattimeen

Jätevedet johdetaan suoraan suodattimeen joko viettoviemärillä tai pumppukaivon avulla. Mikäli pumppauksessa hyödynnetään olemassa olevia saostuskaivoja, niiden on oltava umpinaiset ja hyväkuntoiset. Pumpun käyntiä tulee jaksottaa kellokytkimellä niin, että yhden käyntijakson aikana pumppu tuo suodattimelle korkeintaan 20 litraa jätevettä. Käyntijaksojen välin tulee olla vähintään 10 minuuttia. Ajastin, Uppopumppu ja Pumppauskaivo ovat saatavilla lisävarusteina.

Asennusesimerkkikuvat viettoviemärillä ja pumppauksella

Käyttö- ja huoltotoimenpiteiden vaatima tila

Sijoituspaikkaa valittaessa on huomioitava käyttö- ja huoltotoimenpiteiden vaatima tila. Laitteen edessä tilaa on oltava suodatinmateriaalin vaihtoa varten vähintään yksi metri. Myös laitteen sivuilla ja takana tulee olla riittävästi tilaa, jotta viemärin tulo- ja lähtöyhteiden liitoksien huolto sekä takaseinän ilmanvaihtoventtiilien säätö on mahdollista. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa peittää, jotta pieneliöiden tarvitsema hapensaanti varmistuu.

Jäteveden purku

Puhdistettu jätevesi johdetaan sopivaan purkupaikkaan, esim. kivipesään tai avo-ojaan. Suunnittelussa tulee huomioida, että jäteveden purku on esteetöntä eikä putken pää ole veden alla edes korkean pinta- tai pohjaveden aikaan. Avo-ojaan johdettaessa putken päähän on hyvä laittaa läppä tai verkko jyrsijöiden ja muiden pieneläinten pääsyn estämiseksi.

Suodattimen kuormituskapasiteetti ja puhdistusteho

Biolan Harmaavesisuodatin 125 on suunniteltu erityisesti vapaa-ajan asuntojen pesuvesien puhdistukseen. Suodatin puhdistaa kiinteistön pesu-, sauna-, tiski- ja pyykinpesuvedet.

Oikein mitoitettu, asennettu ja käytetty Biolan Harmaavesisuodatin 125-jätevesijärjestelmä täyttää ympäristönsuojelulain (527/2014) ja asetuksen (157/2017) mukaiset raja-arvot kokonaisfosforille, kokonaistypelle ja orgaaniselle materiaalille harmaissa jätevesissä.

Puhdistustulokset: RavinnesampoValonia

Ohjeiden mukaisesti asennetun suodattimen puhdistuskapasiteetti on 500 litraa vuorokaudessa, eli käytännössä 1–5 henkilön pesuvedet. Suodatinmateriaalin puhdistusteho säilyy noin 100 käyttövuorokautta, jonka jälkeen se on vaihdettava huolto-ohjeiden mukaisesti.

Valmistusmateriaalit

Suodatin on valmistettu pakkasenkestävistä materiaaleista ja lämpöeristetty. Metalliosat ovat ruostumatonta terästä. Laite on toimintavarma ja pitkäikäinen.

Mittatiedot
 • Mitat (korkeus x leveys x syvyys): 1230 x 600 x 1000 mm
 • Putkiyhteet: Ø 75 mm viemäriputkille
 • Tulo- ja lähtöyhteen korkeusero: 1040 mm (pudotuskorkeus)
 • Kapasiteetti:
  • n. 500 litraa vuorokaudessa
  • maksimituntivirtaama 50 l/h
 • Paino ilman suodatinmassaa: n. 75 kg

Mittatiedot kuvana

Asennus- ja havainnekuvat

Biolan Harmaavesisuodatin 125 suunnitelmapiirustukset sekä dwg -että pdf-muodossa. Huomaa, että dwg-muotoisen kuvan avaaminen vaatii omalle koneellesi asennetun ohjelman, joka on tarkoitettu tämän tiedostomuodon avaamiseen.

Biolan Harmaavesisuodatin 125 havainnekuvat:
 • viettoviemäri päättyen imeytykseen (dwg, pdf)
 • viettoviemäri päättyen ojaan (dwg, pdf)
 • viettoviemäri (rinne) päättyen imeytykseen (dwg, pdf)
 • viettoviemäri (rinne) päättyen ojaan (dwg, pdf)
 • pumppaus päättyen imeytykseen (dwg, pdf)
 • pumppaus päättyen ojaan (dwg, pdf)

Varaosat Harmaavesisuodatin 125:een verkkokaupastamme


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Aiheeseen liittyviä artikkeleita