Meloni - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Meloni

Meloni

Yleistä Melonilajit jaetaan vesimeloneihin (Citrullus vulgaris) ja sokerimeloneihin (Cucumis melo). Molempia voi kasvattaa myös Suomessa.

Meloni

Yleistä Melonilajit jaetaan vesimeloneihin (Citrullus vulgaris) ja sokerimeloneihin (Cucumis melo). Molempia voi kasvattaa myös Suomessa.

Yleistä

Melonilajit jaetaan vesimeloneihin (Citrullus vulgaris) ja sokerimeloneihin (Cucumis melo). Vesimelonien siemenet jakautuvat eri puolille hedelmälihaa, sokerimelonien siemenet taas keskittyvät yhtenäisesti hedelmän sisäosiin. Sokerimeloneihin kuuluvat mm. verkko- ja hunajameloni sekä cantaloupe-, ogen- ja galiameloni.

Kypsä meloni on pehmeä ja mehukas. Raakaa melonia voi kypsyttää huoneenlämmössä. Koska melonit ovat arkoja painaumille, kokeillaan melonin kypsyyttä varovasti tyvestä painellen.


Lajikkeet

 
'Galia' - verkkomeloni

Hedelmän pinnassa on verkkomainen kuviointi. Hedelmäliha on vihreä. Laadukkaat hedelmät painavat 1-2 kg. Suotuisina kesinä tuottaa satoa myös avomaalla.

 

 

 

 

'Dicorent'

Kauniin raidalliset hedelmät, jotka muuttuvat kypsyessään keltaisiksi.

 

 

 

 

'Gordes'

Tuottaa satoa myös avomaalla.

 

 

 

 

'Ogen'

Hedelmäliha on makea ja aromaattinen. Hedelmät ovat melko pieniä ja sisältä oransseja.

 

 

 

 

'Sugar Baby' - vesimeloni

Aikainen ja varma lajike, jonka hedelmät kehittyvät noin 2 kg painoisiksi. hedelmäliha punainen ja mehukas. Tuottaa satoa myös lämpimällä paikalla avomaalla.

 


Taimikasvatus

Melonille riittää lyhyt taimikasvatus

Vihannestaimia myydään keväällä valmiina, mutta erikoisempia laji- ja lajikekokeiluita tekevä joutuu yleensä kasvattamaan taimet itse. Melonien taimikasvatuksen ehtii aloittaa vielä toukokuun alussa.

Siemenet kylvetään uuteen puhtaaseen multaan. Kasvualusta voi olla joko Biolan Kylvö- ja taimimultaa, Kasvusammalta tai Biolan Turvemultaa. Melonin siemenet kylvetään suoraan pieniin ruukkuihin, yksi siemen ruukkuun. Kylvöksen päälle levitetään muovi, joka takaa tasaisen kosteuden itämisen ajan. Meloni taimettuu noin kahden vuorokauden kuluttua kylvöstä, minkä jälkeen muovi poistetaan kylvöksen päältä.

Melonin taimia kastellaan aluksi pelkällä vedellä. Jos taimikasvatusaika on pidempi kuin kolme viikkoa, kasteluveteen lisätään joko Biolan Ravinnenestettä tai Kastelulannoite-jauhetta.


Istutus

Istutus lämpimälle paikalle

Melonin taimien istutusajankohtaan vaikuttaa tuleva kasvupaikka ja sääolot. Meloni on kylmänarka, joten istutusta viivytetään niin kauan, että ilman lämpötila ei enää istutuksen jälkeen laske alle 10 ºC.

Melonin kasvatus on helppoa istutusvalmiissa Biolan Kasvusäkissä. Ennen istutusta säkin pohjaan tehdään viillot, joista ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Varastolannoite on sijoitettu yhtenäiseksi nauhaksi säkin toiseen reunaan ja taimet istutetaan valmiiksi merkittyihin paikkoihin säkin vastakkaiseen reunaan. Istutuksen jälkeen taimia kastellaan tyvelle, jotta juurien olisi mahdollisimman helppo saada vettä.

Juurtumisen jälkeen siirrytään kastelemaan pussiin merkityistä kasteluaukoista, jotka ovat taimien ja varastolannoitteen välissä. Osa kasvin juurista kasvaa väkevämpään varastolannoiteosaan ja näin kasvi pystyy ottamaan ravinteita tarpeen mukaan. Käytön jälkeen kasvusäkin sisältö voidaan käyttää maanparannusaineena kukkapenkissä, kasvimaalla tai missä tahansa puutarhassa.


Hoito

Meloni vaatii pölytyksen

Normaalisti kasvihuoneessa taimet ohjataan kasvamaan ylös tukinarun varassa. Meloni vaatii hedelmiä tuottaakseen onnistuneen tuuli- tai hyönteispölytyksen. Avomaalla pölytys onnistuu yleensä hyvin, mutta kasvihuoneessa pölytys voidaan varmistaa käsin. Melonin pölytys varmistetaan keräämällä aukinaisia hedekukkia, joilla pölytetään samaan aikaan aukiolevat emikukat. Emikukassa on pullistunut kukkavarsi, kun taas hedekukan kukkavarsi on hoikka.

Meloni tekee kukat ja siten myöhemmin myös hedelmät lehtihangoista lähteviin sivuversoihin. Sivuversoihin jätetään kukan jälkeen yksi lehti, jonka jälkeen verso katkaistaan terävällä veitsellä. Kotikasvihuoneessa yksi melonin taimi tuottaa tavallisesti kolme hedelmää. Raakoja melonin hedelmiä voi kypsyttää syksyllä sisällä huoneenlämmössä. Kypsän melonin tunnistaa siitä, että hedelmä tuoksuu ja tyvestä painettaessa se tuntuu pehmeältä.


Lue lisää aiheista