Melon - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Melon

Melon

Melonerna indelas vattenmeloner (Citrullus vulgaris) och sockermeloner (Cucumis melo).

Melon

Melonerna indelas vattenmeloner (Citrullus vulgaris) och sockermeloner (Cucumis melo).

Översikt

Melonerna indelas vattenmeloner (Citrullus vulgaris) och sockermeloner (Cucumis melo). Vattenmelonernas kärnor fördelas på olika håll i fruktköttet, medan sockermelonernas kärnor är koncentrerade till frukternas inre delar. Till sockermelonerna hör bl.a. nät- och honungsmelon samt cantaloupe-, ogen- och galiamelon.

En mogen melon är mjuk och saftig. En rå melon mognar i rumstemperatur. Eftersom melonerna är känsliga för stötar ska man trycka försiktigt i ändan av melonen för att känna om den är mogen.


Sorter

 
'Galia' - nätmelon

Fruktytan har ett nätaktigt mönster. Fruktköttet är orange. Frukter av god kvalitet väger nästan 2 kg. En gynnsam sommar ger sorten skörd också på friland.

 

 

 

 

'Dicorent'

Vackert randade frukter, som blir gula då de mognar.

 

 

 

 

'Gordes'

Ger skörd också på friland.

 

 

 

 

'Ogen'

Fruktköttet är sött och aromatiskt. Frukterna är rätt små och orangefärgade inuti.

 

 

 

 

'Sugar Baby' - vattenmelon

Tidig och säker sort, frukterna blir ca 2 kg stora, fruktköttet är rött och saftigt. Ger skörd också på friland på en varm plats.

 


Plantodling

På våren kan man köpa grönsaksplantor, men den som vill prova på mer speciella arter och sorter får i allmänhet lov att odla sina egna plantor. Melonplantor hinner man börja odla ännu i början av maj.

Fröna sås i ny ren mylla. Växtunderlaget kan vara antingen Sånings- och Plantmylla, Växttorv eller Torvmylla. Melonfröna sås direkt i små krukor, ett frö per kruka. Över sådden breder man ut plast, som garanterar en jämn fuktighet under groningen. Melonplantorna kommer upp ungefär två dygn efter sådden, efter det tar man bort plasten.

I början vattnar man melonplantorna med enbart vatten. Om plantodlingstiden är längre än tre veckor, tillför man i bevattningsvattnet antingen Flytande Naturväxtnäring eller gödselkoncentratet Biolan Flytande Naturväxtnäring för Sommarblommor.


Plantering

När man ska plantera melonplantorna beror på var de ska växa och på väderleksförhållandena. Melonen är köldkänslig, så man väntar med planteringen så länge att lufttemperaturen efter planteringen inte längre sjunker under 10 grader.

Det är enkelt att odla meloner i Biolan Växtsäck. Före planteringen gör man snitt i säckbottnen för att överlopps vatten ska kunna rinna bort. Gödselreserven har placerats som ett enhetligt band längs säckens ena kant och plantorna planteras på färdigt märkta platser på säckens motstående sida. Efter plantering vattnar man vid plantbaserna för att rötterna ska ha lätt att få vatten.

Efter att plantorna rotat sig övergår man till att bevattna i de öppningar, som finns märkta på påsen och som är belägna mellan plantorna och gödselreserven. En del av växtens rötter växer till delen med mer koncentrerad gödselreserv, och så kan växten ta upp näringsämnen enligt behov. Efter användningen kan innehållet i växtsäcken användas som markförbättring i blombänken, i köksväxtlandet eller var som helst i trädgården.


Skötsel

Normalt brukar man i växthus leda plantorna att växa uppåt med hjälp av en stödtråd. För att bilda frukter kräver melonen lyckad vind- eller insektpollinering. På friland lyckas pollineringen i allmänhet väl, men i växthus kan man behöva hjälpa till för hand. Man samlar öppna hanblommor och pollinerar med dem honblommor som är öppna samtidigt. Honblomman har en uppsvälld blomstjälk, medan hanblommans stjälk är smal.

Melonen bildar blommor och senare också frukter på sidoskott som växer ut från bladvecken. På sidoskotten lämnar man ett blad efter blomman, och skär av skottet efter det med en vass kniv. I ett hobbyväxthus ger en melonplanta i allmänhet tre frukter. Omogna melonfrukter kan på hösten mogna inomhus i rumstemperatur. En mogen melon känns igen på att frukten doftar och den känns mjuk om man trycker vid fruktfästet.