Istutusvinkit - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Istutusvinkit

Istutusvinkit

Valitse kasvi istutuspaikan valoisuuden mukaan. Kasvupaikan maata parantamalla kaikille kasveille saadaan optimaalinen kasvualusta.

Istutusvinkit

Valitse kasvi istutuspaikan valoisuuden mukaan. Kasvupaikan maata parantamalla kaikille kasveille saadaan optimaalinen kasvualusta.

Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita kasvi istutuspaikan mukaan. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.

 

Istutusmullan valinta

Vanha kasvualusta kalkitaan ja lannoitetaan ja paikalta hävitetään rikkakasvit. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois ja tuoda tilalle kokonaan uutta multaa.

Hyvässä istutusmullassa on sopivasti ravinteita ja istutettavalle kasville sopiva happamuus. Lähes kaikki puutarhakasvit viihtyvät pH-alueella 6–7 ja niille sopii tavallinen istutus- tai puutarhamulta. Happaman maan kasvit, kuten alppiruusut, havut ja pensasmustikat, istutetaan Biolan Havu- ja rodomultaan.

Biolan Istutusmulta on kehitetty puutarhakasvien istutukseen ja se soveltuu myös luomuviljelyyn. Istutusmulta sisältää biohiiltä ja mykorritsaa. Mykorritsa on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät. Mykorritsa tehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä. Istutusmullan biohiili ja komposti aktivoivat pieneliöstöä ja parantavat kasvualustan rakennetta. Biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se ehkäisee tehokkaasti maan liettymistä ja tiivistymistä. Komposti tuo multaan pitkävaikutteista ravinteikkuutta. Mullan ilmava ja kestävä rakenne helpottaa kasvien juurtumista.

Jos multa ei sisällä mykorritsoja, kannattaa ne lisätä istutusvaiheessa. Biolan RootgrowTM -mykorritsa on mykorritsaseos, joka soveltuu valtaosalle puutarha- ja huonekasveja. Mykorritsa-rakeet sirotellaan istutuskuoppaan siten, että ne ovat suoraan kosketuksissa juuripaakkuun.  

Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran. Lämpöä vaativat tai talvimärkyydestä kärsivät lajit istutetaan aina kohopenkkiin.

Lue lisää maanparannuksesta

Istutusaika

Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Paljasjuurisia taimia istutetaan lepotilassa eli keväällä ennen kasvun alkamista ja syksyllä kasvin tuleennuttua.

Loppukesällä ja syksyllä istutettavia taimia ei tarvitse kastella yhtä paljon kuin keväällä. Syysistutuksiin sopivat niin perennat, pensaat kuin puutkin.

Istutuksen oikeaa ajankohtaa säätelee maan jäätyminen. Mitä aremmasta lajista on kysymys sitä enemmän sille on varattava aikaa juurtua ennen maan jäätymistä.

Kestäviä maatiaisperennoja voi siirtää maan routaantumiseen saakka. Sen sijaan kärhöt, köynnöshortensiat, ryhmäruusut, alppiruusut, atsaleat, hedelmäpuut ja muut talvenarat kasvit istutetaan keväällä. Myös myöhään syksyllä kukkivien perennojen, kuten nauhuksien ja astereiden, ja arkojen havukasvien talvehtiminen on varminta kevätistutuksissa.

Oikea istutussyvyys

Useimmat astiataimet istutetaan liki entiseen syvyyteen niin, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Poikkeuksen muodostavat vartetut pensas- ja ryhmäruusut sekä isokukkaiset jalokärhöt, jotka istutetaan aina selvästi syvemmälle.

Ruusuilla vartekohta, josta oksat haaroittuvat, tulee jopa 20–30 cm maanpinnan alapuolelle. Jalokärhöt istutetaan Etelä-Suomessa 20–30 cm syvyyteen ja Pohjois-Suomessa jopa 40 cm syvyyteen. Paksu maakerros suojaa juuristoa pakkaselta sekä maanpinnan jäätymisen ja sulamisen vaihteluilta.

Kaikki puut istutetaan niin, että juurenniska eli tyven levein kohta jää maanpinnan yläpuolelle. Muutamat perennat, kuten pioni ja kääpiökurjenmiekka, ovat tarkkoja istutussyvyydestä eikä niitä saa haudata liian syvälle, jottei kukinta kärsi.

Kasvualustan paksuus

 • kivikkokasvit: 10–20 cm
 • keskikokoiset perennat: 30–40 cm
 • suurikokoiset perennat: 50 cm
 • ryhmäruusut: 40–60 cm
 • pensaat: 50 cm
 • köynnökset: 40–60 cm
 • pienet puut: 60–80 cm
 • suuret puut: 80–100 cm

Kastele riittävästi

Paljasjuuriset taimet liotetaan ämpärissä ja astia- sekä paakkutaimet kastellaan hyvin ennen istutusta. Kasvi ei saa olla nuutunut istutushetkellä. Tarvittaessa taimia varjostetaan ennen istutusta.

Istutuksen jälkeen jokaiselle taimelle annetaan riittävästi vettä, köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa. Kastelua jatketaan istutuksen jälkeen kerran viikossa.

Kuvagalleria1

 

Lannoitus istutuksen yhteydessä

Istutuksen yhteydessä tärkeintä on kasvien juurtuminen. Istutuslannoitukseen soveltuvat hidasliukoiset ja vähän tai ei lainkaan typpeä sisältävät lannoitteet. Tällainen lannoite on Biolan Syksyn PK-lannoite.

Perennoille Syksyn PK-lannoitetta levitetään istutuksen yhteydessä 10–25 litraa/100 m². Puille ja pensaille Syksyn PK-lannoite voidaan antaa istutuksen yhteydessä myös suoraan istutuskuoppaan. Lannoiterakeet jätetään yhtenäiseksi keoksi taimen juuripaakun viereen istutuskuopan reunaan. Sopiva lannoitemäärä on 0,5 litraa/puu tai 0,2 litraa/pensas. Lannoiteosiosta riittää ravinteita koko istutusvuodeksi. 

 1. Laita taimi istutuskuoppaan.
 2. Täytä istutuskuoppa löyhästi uudella mullalla.
 3. Tee kuopan reunaan taimipaakun syvyinen kolo.
 4. Annostele Syksyn PK-lannoite koloon.
 5. Peitä lannoite noin 5 cm kerroksella multaa.
 6. Kastele.

Lue lisää aiheista