Kysely: Jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö vielä monella hämärän peitossa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö vielä monella hämärän peitossa

Kysely: Jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö vielä monella hämärän peitossa

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista.

Kysely: Jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö vielä monella hämärän peitossa

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista.

Julkaistu 20.1.2018

Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontin

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa 2017 teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.

Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä. 

‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala

Suomalaiset haluavat suojella kansallismaisemaamme rehevöitymiseltä

Vastaajista 97 prosenttia on sitä mieltä, että vesi on tärkeä osa suomalaista kansallismaisemaa. Lähes yhtä monen mielestä oikealla jäteveden käsittelyllä ehkäistään kaivojen, pohjaveden ja vesistöjen laadun heikkeneminen. Riittävällä ja oikealla jätevesien puhdistuksella saa kyselyn mukaan myös paremman omatunnon. Ihmisillä on halu ja motivaatio puhdistaa kiinteistön jätevesiä. Vastaajista 16 prosenttia ei kuitenkaan tunne uutta lainsäädäntöä tai ei tiedä miten omaa jätevesijärjestelmää pitäisi parantaa.

Vakituisen asunnon jätevesijärjestelmän tärkeimpinä hankintaperusteina pidettiin pitkää takuuaikaa ja vähäistä huollon tarvetta. Seuraavaksi tärkeimmiksi valintaperusteiksi nousi tunnettu ja luotettava valmistaja sekä suunnittelu- ja asennuspalvelun saatavuus laitevalmistajan kautta.  

‒ Kaikki edellä mainitut valintaperusteet koettiin tärkeämmiksi kuin järjestelmien hinta. Uskon, että vastauksista heijastuu se valitettava tosiasia, että jätevesiasetuksen alkuaikoina alalla oli myös vastuuttomia toimijoita, jotka myivät moneen mummonmökkiin ylihintaisia ja toimimattomia laitteistoja. Nyt ihmiset etsivät luotettavaa kumppania, jonka kautta voi hankkia laadukkaan ja oikein mitoitetun jätevesijärjestelmän. Tarvittaessa apua saa myös asennukseen ja ylläpitoon, arvioi vastauksia Matti Hakala.

Vesivessa mökillä tuo lisäkustannuksia

Kesämökille riittää usein huomattavasti yksinkertaisempi ja edullisempi järjestelmä kuin vakituiselle asunnolle – etenkin, jos mökillä on kuivakäymälä eikä mustia jätevesiä synny. Mökkijärjestelmissä arvostetaan vähäisen huollon tarpeen, pitkän takuuajan ja luotettavan valmistajan lisäksi helppoa asentamista ja asentamismahdollisuutta ilman kaivuutöitä.  
  
‒ Kaivuutyöt valmiissa pihassa eivät koskaan ole mukavia, mutta useilla kallioisilla rantatonteilla jätevesijärjestelmän upottaminen maahan on haasteellista tai lähes mahdotonta. Harmaiden vesien puhdistukseen on olemassa maan päälle asennettavia laitteita ja ne pelastavatkin useita rantakiinteistöjä kalliilta jätevesiremonteilta, uskoo Matti Hakala.

Biolanin kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2017 ja siihen vastasi 923 suomalaista, jotka asuvat pientalossa tai joilla on kesämökki.  


Lue lisää aiheista