Biolan Harmaavesisuodatin Basic - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolan Harmaavesisuodatin Basic
Biolan Harmaavesisuodatin Basic
Biolan Harmaavesisuodatin Basic Biolan Harmaavesisuodatin Basic
Biolan Harmaavesisuodatin Basic

Kätevä käyttää, helppo huoltaa!

 • puhdistamo vähäisille pesuvesille
 • kapasiteetti 250 litraa vuorokaudessa
 • asennetaan maan päälle
 • kotimainen ja ekologinen suodatinmateriaali
 • sopii myös talvikäyttöön
 • valmistettu Suomessa

VALIKOIMISTA POISTUVA TUOTE

Tuotenumero: 70573650
LVI-numero: 3623618 


Tarvikkeet

Suodattimen käyttö

Laitetta tulee käyttää ja huoltaa ohjeiden mukaan sekä seurata säännöllisesti sen toimintaa.

Suodattimeen voi johtaa vähäiset pesu- ja saunavedet. Puhdistamo sietää pieniä määriäsiivouksessa käytettäviä antibakteerisia ja klooripohjaisia puhdistus aineita. Pesuaineiden annostelussa tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita.

Suodattimeen ei saa johtaa WC:n tai kuivakäymälän jätevesiä, sade-, hule- tai perustusten kuivatusvesiä. Puhdistamoon ei saa johtaa myrkyllisiä kemikaaleja tai niitä sisältäviä aineita, jotka voivat tappaa jätevettä puhdistavat pieneliöt, esimerkiksi putkenavausaineet, maalit, öljyt, liuottimet. Haitalliset aineet tunnistaa tuotteen pakkauksen kemikaalimerkinnöistä.

Toiminnan seuranta

Suodattimen toimintaa pitää seurata vähintään kaksi kertaa käyttökauden aikana. Oikein toimivan puhdistamon suodatinmateriaali on kosteaa ja ulostuleva vesi on kirkasta ja hajutonta eikä juurikaan sisällä kiintoainetta.

Tarkista, että
 1. jätevettä virtaa tasaisesti kaikista laatikon aukoista
 2. suodatinmateriaali on noin 5 cm:ä irti laatikon purkupäädyn aukoista
 3. ilmanvaihtoventtiilien säätö on oikeassa asennossa ja ilma kulkee esteettä
 4. viemäreiden näkyvät liitokset ovat kunnossa
 5. puhdistettu jätevesi virtaa vapaasti pois suodattimesta

 

Suodatinmateriaalin vaihtoväli

Puhdistamon suodatinmateriaali on vaihdettava normaalitilanteessa noin 100 käyttövuorokauden välein. Suodatinmateriaalina saa käyttää vain Biolan suodattimille tarkoitettua materiaalia. Biolan Oy ei takaa laitteen puhdistustehoa millään muulla suodatinmateriaalilla.

Suodattimen huolto

Laitetta tulee käyttää ja huoltaa ohjeiden mukaan sekä seurata säännöllisesti sen toimintaa. Jätevesijärjestelmän huollossa on huomioitava myös mahdollisesti käytössä olevan pumppukaivon ja saostussäiliöiden huolto.

Suodatinmateriaalin vaihto

Puhdistamon suodatinmateriaali on vaihdettava normaalitilanteessa noin 100 käyttövuorokauden välein. Suodatinmateriaalina saa käyttää vain Biolan suodattimille tarkoitettua materiaalia. Biolan Oy ei takaa laitteen puhdistustehoa millään muulla suodatinmateriaalilla.

 1. Vaihda kaikkien laatikoiden suodatinmateriaalit kerralla sadan (100) käyttöpäivän välein.
 2. Avaa puhdistamon huolto-ovi ja vedä suodatinmateriaalilaatikot vaakatasossa ulos laitteesta.
 3. Tyhjennä suodatinmateriaali kompostiin.
 4. Suodatinmateriaali revitään ilmavaksi ja levitetään kevyesti taputtelemalla tasaisesti laatikkoon. Pakkaustavasta johtuen pussissa saattaa olla ylimääräistä suodatinmateriaalia. Jaa pussin sisältö viiteen (5) suodatin materiaalilaatikkoon. Lopuksi suodatinmateriaalia vedetään n. 5 cm taaksepäin laatikon purkupäässä olevien V-aukkojen edestä.
 5. Tarkista ja puhdista jäteveden tulo- ja poistoyhteet.
 6. Laita suodatinmateriaalilla täytetyt laatikot takaisin suodattimeen. Suodatinmateriaalilaatikot ovat identtisiä, mutta huomioi laatikoiden suunta – ylimmäinen laatikko vie veden takaseinää kohti, seuraava tuo veden huolto-ovelle päin jne. Alimmainen laatikko vie veden takaseinää kohti, mistä vesi valuu muotoiltua pohjaapitkin purkuviemäriin.
 7. Varmista, että laite on vaakasuorassa sekä pituus- että poikittaissuunnassa, jotta jätevesi jakaantuu tasaisesti molempiin moduuleihin ja valuu tasaisesti suodatinlaatikosta toiseen.
 8. Sulje suodattimen huolto-ovet huolellisesti.
 9. Kirjaa ylös huoltotoimenpiteet.

 

Suodattimen asentaminen

Suodatin asennetaan tasaiselle, kantavalle, routimattomalle alustalle, esimerkiksi sorapatjan, murskepatjan tai valetun betonilaatan päälle. Suodattimen tulee olla vaakasuorassa sekä pituus- että poikittaissuunnassa, jotta jätevesi virtaa tasaisesti hyödyntäen kaiken puhdistuspinta-alan suodatinmateriaalista.

Tulevan ja lähtevän viemäriputken liittäminen

Viettoviemäreitä asennettaessa tulee huomioida riittävä kaltevuus (vähintään 1–1,5 %), jotta jätevesi virtaa esteettä talon lähtöviemäristä aina purkupisteeseen saakka.

Suodattimessa on molemmin puolin laitetta tulo- ja poistoyhteet 75 mm viemäriputkille. Putket voidaan asentaa sijoituspaikan vaatimusten mukaan kummalta puolelta tahansa. Rakennuksesta tuleva viemäriputki liitetään suodattimen yläreunan tuloyhteeseen. Alareunan poistoyhteeseen liitetään laitteesta lähtevä purkuputki. Ylimääräiset reiät suljetaan toimitusisältöön kuuluvilla tulpilla.

Tuloviemäri tulee eristää, mikäli puhdistamoa käytetään talvella. Mikäli suodattimeen on asennettu lämpökaapeli, se lämmittää myös purkuputken alkupäätä. Koko purkuputken  eristyksen tarve ja/tai lämmityksen tarve on arvioitava tapauskohtaisesti. 

Suodatinmateriaalin paikoilleen laittaminen

Aloituspakkaus suodatinmateriaalia toimitetaan suodattimen mukana. 

 1. Suodatinmateriaali revitään ilmavaksi ja levitetään kevyesti taputtelemalla tasaisesti laatikkoon. Pakkaustavasta johtuen pussissa saattaa olla ylimääräistä suodatinmateriaalia. Jaa pussin sisältö viiteen (5) suodatin materiaalilaatikkoon.
 2. Lopuksi suodatinmateriaalia vedetään n. 5 cm taaksepäin laatikon purkupäässä olevien V-aukkojen edestä.
 3. Suodatinmateriaalilaatikot ovat identtisiä, mutta huomioi laatikoiden suunta – ylimmäinen laatikko vie veden takaseinää kohti, seuraava tuo veden huolto-ovelle päin jne. Alimmainen laatikko vie veden takaseinää kohti, mistä vesi valuu muotoiltua pohjaa pitkin purkuviemäriin.

Ilmanvaihto

Suodattimen toiminta perustuu pieneliöiden toimintaan. Elääkseen pieneliöt tarvitsevat happea, joten suodattimen ilmanvaihdosta on huolehdittava. Ilmanvaihtoa varten moduulien takaseinissä on kaksi säädettävää lautasventtiiliä. Kesäajaksi avataan moduulin molempia lautasventtiileitä 10–20 mm raolleen. Talvikäytössä venttiilit pidetään vain hiukan raollaan (n. 5–10 mm).

Tutustu huolellisesti asennusohjeeseen ja muista kirjata asennuspäivä huoltovihkoon. 

Toimintaperiaate

Suodattimen toiminta perustuu jäteveden mekaaniseen ja biologiseen suodattamiseen. Suodattimessa käytetään orgaanista suodatinmateriaalia, johon jäteveden epäpuhtaudet tarttuvat. Suodatinmateriaalin pinnalla elävä pieneliöstö käyttää epäpuhtaudet ravinnokseen.

Rakenne

Harmaavesisuodatin koostuu viidestä päällekkäin sijoitetusta suodatinlaatikosta. Jätevesi johdetaan ylimmäiseen suodatinlaatikkoon. Suodattimen sisällä jätevedet valuvat painovoimaisesti suodatintasolta toiselle laatikon päädyssä olevien aukkojen kautta.

Ilmankierto toimii laitteessa painovoimaisesti: takaseinän alemmasta ilmanvaihtoventtiilistä sisään ja yläventtiilistä ulos. Pieneliöstön hapensaanti on laitteen toiminnan kannalta oleellista.

Suodatin on valmistettu pakkasenkestävistä materiaaleista ja lämpöeristetty. Metalliosat ovat ruostumatonta terästä. Laite on toimintavarma ja pitkäikäinen.

Suunnittelu ja sijoituspaikan valinta

Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai sen muuttaminen edellyttää yleensä kunnan rakennusvalvonnan myöntämää rakennus- tai toimenpidelupaa tai toimenpideilmoitusta. Rakentamisen lupaa haetaan asianmukaisella suunnitelmalla. Varmista tarpeelliset luvat, vaatimukset ja ohjeet kotikuntasi rakennusvalvonta- tai ympäristöviranomaiselta.

Vähäisille jätevesimäärille tarkoitetun käsittelyjärjestelmän rakentamiseen tai muuttamiseen ei lupaa välttämättä vaadita. Käytäntö tulee tarkistaa sen kunnan rakennusvalvonnasta, missä kiinteistö sijaitsee.

Sijoitetaan maan päälle

Biolan Harmaavesisuodatin Basic sijoitetaan maan päälle. Suodatin sijoitetaan paikkaan, johon ei kerry seisovaa vettä esimerkiksi tulva-aikana. Puhdistamo voidaan asentaa ulos ilman sääsuojaa. Laite on lämpöeristetty, minkä ansiosta se toimii pikkupakkasilla. Mikäli suodatinta käytetään talvella, siihen on kuitenkin asennettava lisävarusteena saatava Biolan lämmityskaapeli, tai suodatin tulee sijoittaa tilaan, jonka lämpötila on nollan yläpuolella.

Sijoittaminen asuinrakennuksen yhteyteen

Biolan Harmaavesisuodattimet ovat ensisijaisesti tarkoitettu sijoitettavaksi ulkotiloihin. Mikäli suodatin asennetaan sisätiloihin tai asuinrakennuksen välittömään yhteyteen (esim. terassin alle) suunnittelussa tulee huomioida, että tilaan on oma huoltosisäänkäynti. Tilassa on oltava lattiakaivo tai tila on maapohjalla mahdollisten häiriötilanteiden vuoksi.

Puhdistamon korvausilma otetaan purkuputken päästä ja poistoilma johdetaan viemärituuletuksena rakennuksen katolle. Hajuhaittojen välttämiseksi laitteen ilmaventtiilit pidetään suljettuina. Poistoilma voidaan myös johtaa suodattimen takaseinän ylemmästä ilmaventtiilistä erilliseen poistoilmakanavaan. Sisätiloihin asennettaessa poistoilmakanavaan asennetaan imuri, jotta suodattimen sisätila pysyy lievästi alipaineisena.

Aina kun Harmaavesisuodatin sijoitetaan asuinrakennuksen lämpimiin tiloihin, tai asuinrakennuksen välittömään yhteyteen, asennuksen oikeellisuus tulee varmistaa rakennuksen LVI-suunnittelusta vastaavalla asiantuntijalla. 

Jätevesien johtaminen suodattimeen 

Jätevedet johdetaan suoraan suodattimeen joko viettoviemärillä tai pumppukaivon avulla. Mikäli pumppauksessa hyödynnetään olemassa olevia saostuskaivoja, niiden on oltava umpinaiset ja hyväkuntoiset. Pumpun käyntiä tulee jaksottaa kellokytkimellä niin, että yhden käyntijakson aikana pumppu tuo suodattimelle korkeintaan 20 litraa jätevettä. Käyntijaksojen välin tulee olla vähintään 10 minuuttia. Biolan Ajastin, Uppopumppu ja Pumppukaivo ovat saatavilla lisävarusteina.

Asennusesimerkkikuvat viettoviemärillä ja pumppauksella

Käyttö- ja huoltotoimenpiteiden vaatima tila

Sijoituspaikkaa valittaessa on huomioitava käyttö- ja huoltotoimenpiteiden vaatima tila. Laitteen edessä tilaa on oltava suodatinmateriaalin vaihtoa varten vähintään yksi metri. Myös laitteen sivuilla ja takana tulee olla riittävästi tilaa, jotta viemärin tulo- ja lähtöyhteiden liitoksien huolto sekä takaseinän ilmanvaihtoventtiilien säätö on mahdollista. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa peittää, jotta pieneliöiden tarvitsema hapensaanti varmistuu.

Jäteveden purku

Puhdistettu jätevesi johdetaan sopivaan purkupaikkaan, esim. kivipesään tai avo-ojaan. Suunnittelussa tulee huomioida, että jäteveden purku on esteetöntä eikä putken pää ole veden alla edes korkean pinta- tai pohjaveden aikaan. Avo-ojaan johdettaessa putken päähän on hyvä laittaa läppä tai verkko jyrsijöiden ja muiden pieneläinten pääsyn estämiseksi.

Suodattimen kuormituskapasiteetti ja puhdistusteho

Biolan Harmaavesisuodatin Basic on suunniteltu erityisesti vapaa-ajan asuntojen, saunojen pesuvesien puhdistukseen. Suodatin puhdistaa kiinteistön vähäiset pesu- ja saunavedet.

Oikein mitoitettu, asennettu ja käytetty Biolan Harmaavesisuodatin Basic -jätevesijärjestelmä ympäristönsuojelulain (527/2014) ja asetuksen (157/2017) mukaiset raja-arvot kokonaisfosforille, kokonaistypelle ja orgaaniselle materiaalille harmaissa jätevesissä.

Ohjeiden mukaisesti asennetun suodattimen puhdistuskapasiteetti on noin 250 litraa vuorokaudessa. Suodatinmateriaalin puhdistusteho säilyy noin 100 käyttövuorokautta, jonka jälkeen se on vaihdettava huolto-ohjeiden mukaisesti.

Valmistusmateriaalit

Suodatin on valmistettu pakkasenkestävistä materiaaleista ja lämpöeristetty. Metalliosat ovat ruostumatonta terästä. Laite on toimintavarma ja pitkäikäinen.

Mittatiedot
 • Mitat (leveys x korkeus x syvyys): 600 x 700 x 1010 mm
 • Putkiyhteet: Ø 75 mm viemäriputkille
 • Tulo- ja lähtöyhteen korkeusero: 530 mm (pudotuskorkeus)
 • Kapasiteetti:
  • noin 250 litraa vuorokaudessa
  • maksimituntivirtaama: 50 l/h
 •  Paino ilman suodatinmateriaalia: n. 38 kg

Mittatiedot kuvana

Asennus- ja havainnekuvat

Biolan Harmaavesisuodan Basic suunnitelmapiirustukset sekä dwg -että pdf-muodossa. Huomaa, että dwg-muotoisen kuvan avaaminen vaatii omalle koneellesi asennetun ohjelman, joka on tarkoitettu tämän tiedostomuodon avaamiseen.

Biolan Harmaavesisuodatin Basic havainnekuvat:
 • viettoviemäri päättyen imeytykseen (dwg, pdf)
 • viettoviemäri päättyen ojaan (dwg, pdf)
 • viettoviemäri (rinne) päättyen imeytykseen (dwg, pdf)
 • viettoviemäri (rinne) päättyen ojaan (dwg, pdf)
 • pumppaus päättyen imeytykseen (dwg, pdf)
 • pumppaus päättyen ojaan (dwg, pdf)

Varaosat Harmaavesisuodatin Basiciin verkkokaupastamme


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Aiheeseen liittyviä artikkeleita