Paprika - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Paprika

Paprika

Paprikan är en värmekrävande växt, så den trivs i växthus, på en inglasad balkong eller vid en solig vägg.

Paprika

Paprikan är en värmekrävande växt, så den trivs i växthus, på en inglasad balkong eller vid en solig vägg.

Översikt

Paprika är värmekrävande växter, så de trivs i växthus eller vid en solig vägg. För friland eller kallhus väljer men en anspråkslös och snabbväxande sort. I växthus lyckas också en paprikasort som kräver lite längre växttid.


Sorter

 

 

'Golden Cawonder' är en gul sort med stora frukter. Fruktväggarna är tjocka och saftiga. Smaken är mild men söt.

Övriga gula sorter:
'Golden Bell' - en tjockväggig och mild sort

 

 

 

 

 

'Mavras' är en saftig röd paprika. Dess frukter är som omogna djupt violetta, men blir röda då de mognar. Frukterna mognar rätt långsamt, så sorten passar bäst i växthus. Frukterna mognar också efter skörd. Skörden är störst, om frukterna plockas omogna.

 

 

 

 

 

 

'Sweet Chocolate' är en specialpaprika, vars frukter blir chokladbruna då de mognar. De avlånga frukterna är milda och skörden är inte så stor.

Övriga paprikor med speciell form:
'Sweet Banana' - avlång, gul

 

 

 

 

 

'Top Girl' är en tomatpaprika med ganska runda och rätt små frukter. Det utvecklas rikligt med frukter, så trots att fruktstorleken är liten ger sorten en stor skörd. Frukterna har mycket mild smak. Hinner ge skörd också på friland.

Övriga sorter för friland:
'Saigon'

 

 


Plantodling

Plantodlingen startas i mars-april. Fröna sås i fuktad Biolan Sånings- och Plantmylla. Fröna täcks med ett tunt mullager och ytan duschas fuktig. I rumsvärme tar det cirka två veckor för plantorna att komma upp.

Då plantorna är cirka 5–10 cm höga och har fått sina första tillväxtblad, är det dags att skola plantorna i egna krukor. Som växtunderlag väljer man i krukningsskedet antingen Sånings- och Plantmylla, Biolan Växttorv eller Trädgårdens Torvmylla. Ett par veckor efter krukningen kan man börja ge näring genom att i bevattningsvattnet blanda Flytande Naturväxtnäring för Sommarblommor. Ett annat alternativ är att som gödselreserv placera Biolan Naturgödselkorn. Kornen sätts ner i en hög i krukkanten, en halv deciliter i en halv liters kruka. Då behöver man inte under plantodlingen ge någon annan gödsling och bevattningen kan skötas med rent vatten.


Plantering

Paprikan är en värmekrävande växt, så den trivs i växthus, på en inglasad balkong eller vid en solig vägg. En del sorter klarar sig också i kruka på fönsterbrädet. Planteringstidpunkten beror på var paprikan ska växa. Eftersom paprika är ömtålig för köld, väntar man med att plantera ut den så länge, att växtunderlaget har värmts upp till minst +15 grader. Efter planteringen borde lufttemperaturen på växtplatsen inte få sjunka under +10 grader. Till först kommer man åt att plantera i växthus, som vid behov kan värmas under kalla nätter. Då kan man i allmänhet plantera ut plantorna i början av maj. I kalla växthus planteras paprikaplantorna först i månadsskiftet maj-juni och på friland i juni.

Paprika är lätt att odla i Biolan Växtsäck. Växtsäcken innehåller naturenliga näringsämnen för hela sommarens tillväxt och inga arbetsamma tilläggsgödslingar behövs. Om man planterar paprikan i mullbädd eller direkt i marken, förbättras växtunderlagets struktur med luftig torvmylla. För gödslingen passar Biolan Naturgödsel- eller Universalgödselkorn, av vilka man för en paprikaplanta behöver cirka en och en halv liter under sommaren. Gödselkornen kan ges på en gång som placeringsgödsling: Gör en grop mellan plantorna, och täck in gödselkornen där.


Användning

Paprika är en grönsak som kan användas på många sätt. Den passar att ätas som sådan till exempel i sallat, på bröd, på ostbrickan och som dipgrönsak. Som tillredd passar paprika i såser, soppor, grytor, wokrätter och i grillen. Starka chilipaprikor hanterar man med gummihandskar, eftersom de avger capsain som fastnar i bara händer och endast slits bort småningom. Då du hanterat chilipaprika ska du inte röra ögonen eller näsans slemhinnor eller andra ömtåliga ställen på huden. Idealisk förvaringstemperatur för paprikafrukter är +10–+14 grader. Paprika ska förvaras i plast, så att den inte torkar. Paprika som på hösten skördats grön kan mogna i rumstemperatur skyddad för avdunstning.

Paprika är en grönsak som kan användas på många sätt. Den passar att ätas som sådan till exempel i sallat, på bröd, på ostbrickan och som dipgrönsak. Som tillredd passar paprika i såser, soppor, grytor, wokrätter och i grillen. Starka chilipaprikor hanterar man med gummihandskar, eftersom de avger capsain som fastnar i bara händer och endast slits bort småningom. Då du hanterat chilipaprika ska du inte röra ögonen eller näsans slemhinnor eller andra ömtåliga ställen på huden. Idealisk förvaringstemperatur för paprikafrukter är +10–+14 grader. Paprika ska förvaras i plast, så att den inte torkar. Paprika som på hösten skördats grön kan mogna i rumstemperatur skyddad för avdunstning.