Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tomaatti

Tomaatti

Mikään ei maistu paremmalta kuin itse kasvatettu tomaatti! Tomaatti rakastaa lämpöä ja sen kasvatus onnistuukin parhaiten kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella. Nopeakasvuiset lajikkeet ehtivät kypsyttää satoa myös terassilla tai lämpimällä seinustalla.

Tomaatti

Mikään ei maistu paremmalta kuin itse kasvatettu tomaatti! Tomaatti rakastaa lämpöä ja sen kasvatus onnistuukin parhaiten kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella. Nopeakasvuiset lajikkeet ehtivät kypsyttää satoa myös terassilla tai lämpimällä seinustalla.

Yleistä

Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta ja se on sukua sekä munakoisolle että perunalle. Tomaatti on lämpöävaativa kasvi ja suurimman sadon saa kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkella. Amppeli- ja pensastomaatit viihtyvät myös lämpimällä seinustalla, parvekkeella tai jopa aurinkoisella ikkunalaudalla.

Tomaatin taimikasvatus
Tomaatin istutus
Tomaatin kastelu
Tomaatin hoito kasvukaudella

 

 


Tomaatin taimikasvatus

Tomaatin juuret ovat hakeutuneet kohti varastolannoitusta.Kylvä tomaatin siemenet maaliskuussa

Tomaatin siemenet kylvetään maaliskuussa Kylvö- ja taimimultaan. Itäminen on nopeinta 22–25 °C lämpötilassa.

Kun tomaatin taimiin ilmestyy sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset kasvulehdet, taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa. Koulimisvaiheessa multana voidaan käyttää esim. Kylvö- ja taimimultaa, Kasvusammalta tai Puutarhan Sammalmultaa.

Jo ruukutuksen yhteydessä taimiruukkuun voidaan lisätä varastolannoite. Ruukun toiseen reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannoite annostellaan. Lannoitteen päälle laitetaan kerros multaa. Varastolannoitukseen käytetään 0,3 dl Yrtti- ja taimilannoitetta tai 0,4 dl  Luonnonlannoitetta.

Luonnonlannoitteista liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja tomaatin kasteluun riittääkin pelkkä vesi. Sama lannoitusohje soveltuu muidenkin pitkää kasvatusaikaa vaativien taimien lannoitukseen, kuten paprikan ja munakoison.


Tomaatin istutus

Kasvusäkki sopii tomaatille

Helppo kasvualustaratkaisu on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Kasvusäkissä on varastolannoitus koko kesän kasvulle eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Kasvusäkki on kehitetty kasvihuoneviljelyyn, mutta se on erityisen käyttökelpoinen seinänvierustoilla, parvekkeilla ja terasseilla – paikoissa, joihin on vaikea muuten perustaa oikeanlainen kasvualusta.

Katso lisää vinkkejä säkkiviljelyyn.

Tomaatin kasvatus onnistuu myös ruukussa. Mitä isompi ruukku, sen helpompaa on kastelu. Hyvä multa varastoi vettä tomaatin käyttöön. Sekä Biolan Istutusmulta että Kesäkukkamulta sisältävät biohiiltä ja soveltuvat luonnonmukaiseen kasvatukseen.

Jos kasvihuoneessa halutaan viljellä turvepenkissä, hyvä kasvualusta tomaatille on Puutarhan Sammalmulta tai Istutusmulta. Multaa levitetään noin 25 cm kerros kasvihuoneen pohjalle. Lannoitukseen käytetään  Tomaatti- ja vihanneslannoitetta.

Kasvihuoneen multaista pohjamaata voidaan myös käyttää kasvualustana, jos mullan ominaisuuksia parannetaan Puutarhan Sammalmulla tai Turvemullalla. Uutta multaa levitetään 15 cm kerros ja se sekoitetaan pohjamaahan.

Tomaatti vaatii lämpimän kasvupaikan

Istutusajankohtaan vaikuttaa tomaatin kasvupaikka. Tomaatti on melko kylmänarka, joten istutusta viivästytetään niin kauan, että kasvualusta on lämmennyt kunnolla (vähintään 15 °C).

Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei mielellään saisi laskea alle 10 °C. Tomaatti paleltuu lämpötilan laskiessa lähelle nollaa, mutta alhaisissa lämpötiloissa tomaatintaimet voivat kärsiä fosforinpuutteesta ja kasvusto saattaa värjäytyä violetinvivahteiseksi.

Ensimmäisenä päästään istutuspuuhiin kasvihuoneessa, jota voidaan tarvittaessa lämmittää kylminä öinä. Tällöin taimet voidaan istuttaa yleensä toukokuun alkupuolella. Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin tomaatti istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle vasta kesäkuun alussa yöhallojen mentyä.

Tanakat tomaatintaimet istutetaan hieman entistä syvempään. Asuinhuoneissa kasvatetut taimet saattavat venyä valonpuutteen vuoksi. Tällaiset taimet istutetaan vinoon, jolloin osa varresta peittyy kasvualustalla. Tomaatti tekee mullan sisään jääneeseen varrenosaan juuret ja maanpäällinen osa jatkaa kasvuaan normaalisti.

Kuvagalleria1

Tomaatti tarvitsee paljon ravinteita

Tomaatti ja muut kasvihuonevihannekset tarvitsevat paljon ravinteita.

Kun taimet istutetaan Kasvusäkkiin, lannoituksesta ei tarvitse huolehtia. Kasvusäkin varastolannoiteosassa olevat ravinteet riittävät koko kasvukaudeksi.

Jos viljellään turvepenkissä tai ruukussa, taimien väliin tehdään istutusvaiheessa kuoppa, johon laitetaan 3,5 dl Tomaatti- ja vihanneslannoitetta tai  0,5 litraa Biolan Luonnonlannoitetta jokaista tainta kohti. Lisälannoitusta voi antaa tarpeen mukaan 1–2 kertaa viljelyn aikana. Kotikasvihuoneessa yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta Luonnonlannoitetta/kasvi.

Kasvien juurelle voi kesän aikana levittää ruohosilppukatteen. Orgaaninen kate vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja tasaa kasvualustan kosteutta. Paksun ruohokatteen käyttö vähentää lisälannoitustarvetta, koska pieneliötoiminnan seurauksena siitä vapautuu mm. typpeä.


Tomaatin kastelu

Tomaatin kastelu mitoitetaan sääolojen mukaan

Kasvuston kastelu on mitoitettava sääolojen mukaan. Hellepäivinä kasvit kuluttavat paljon vettä, jopa 3–4 litraa/kasvi. Pilvisellä säällä kastellaan niukemmin eikä pilvisinä kausina päivittäinen kastelu ole välttämätöntä.

Kasteluun ei kannata käyttää kylmää vettä, vaan veden annetaan tynnyrissä tai saavissa ennen kastelua, jotta se ehtii lämmetä. Paras vuorokaudenaika kasteluun on aamu, jotta kasvusto ehtii kuivua yöksi. Kasteluajankohdalla on merkitystä etenkin syksyisin, kun ilmankosteus nousee luonnostaan. Syksyisin kasveja kastellaan niukemmin kuin alkukasvukaudesta ja varotaan kastelemasta kasvustoa, koska kosteassa ilmassa kasvitaudit, mm. harmaahome, iskevät kasveihin helposti.

Kun viljellään Biolan Kasvusäkissä, kastelu hoituu helposti Biolan Kastelualtaan kautta. Kastelualtaasta tomaatti imee vettä tarpeensa mukaan eikä kasvusto kastu ja altistu kasvitaudeille. Kastelualtaassa riittää vettä vähintään viikon ajaksi, joten se mahdollistaa tomaattitarhurin lomailun kesän aikana.

Tomaatin hoito kasvukaudella

Normaalisti taimet ohjataan kasvamaan ylös tukinarun varassa. Tomaatista poistetaan säännöllisesti varkaat, eli versot jotka lähtevät kasvamaan lehtihangoista. Poikkeuksena ovat pensastomaatit, esimerkiksi lajikkeet Totem ja Gemini, joista varkaita ei poisteta.

Kun ensimmäinen terttu alkaa kypsyä, alimpia lehtiä voidaan taittaa pois kypsymisen nopeuttamiseksi. Lehtiä poistetaan yleensä kerran viikossa eikä kerralla poisteta kahta lehteä enempää. Lehtiä ei myöskään poisteta kypsyvän tertun yläpuolelta, koska lehdet yhteyttävät ravinteita kypsyvään terttuun.

Kasvihuonetta tuuletetaan huoneen jäähdyttämiseksi ja liian ilmankosteuden laskemiseksi. Alkukesällä tuuletetaan päivällä, mutta kesä-heinäkuun vaihteesta lähtien lämmittämättömän kasvihuoneen luukut saavat olla jatkuvasti auki; ne suljetaan vain, jos yölämpötila laskee lähelle nollaa.

Riittävä tuuletus ja syyspuolen varovainen kastelu pitävät kasvuston pidempään terveenä ja tuottavana. Liian kosteassa ilmassa kasvitaudit leviävät ja tomaatin hedelmät saattavat halkeilla.

Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Avomaalla pölytys onnistuu yleensä hyvin, mutta kasvihuoneessa on hyvä varmistaa pölytys täristämällä. Jos tomaatit on tuettu narulla, kannattaa tukilankoja täristää pari kertaa viikossa. Tomaatti vaatii vain pienen liikkeen, että kukan heteiden siitepöly varisee emin luotille.

Lämmittämättömissä kasvihuoneissa tomaatit latvotaan yleensä 4.–5. kukkatertun jälkeen, koska Suomen kesässä tomaatit eivät ehdi kypsyttää enempää raakileita. Latvottaessa ylimmän kukkatertun yläpuolelle jätetään kaksi lehteä, joiden yläpuolelta taimi katkaistaan. Avomaalla kasvatettaviin tomaatintaimiin ei kannata jättää kypsymään kuin 2–3 terttua.

Katso kuvalliset tomaatin hoito-ohjeet

Katso video-ohjeita tomaatin hoitoon:

  

 


Lue lisää aiheista