Tomaatin taimien esikasvatus - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Näin kasvatat tomaatin taimia

Näin kasvatat tomaatin taimia

Taimien esikasvatus kiinnostaa entistä useampaa ja tomaatti on yksi suosikkikasveista. Maaliskuun puolivälistä alkaen luonnonvaloa on riittävästi taimien esikasvatukseen ja on aika kylvää tomaatti. Puutarhaneuvojamme vinkeillä tomaatin kasvatus siemenestä onnistuu aloittelijaltakin. 

Näin kasvatat tomaatin taimia

Taimien esikasvatus kiinnostaa entistä useampaa ja tomaatti on yksi suosikkikasveista. Maaliskuun puolivälistä alkaen luonnonvaloa on riittävästi taimien esikasvatukseen ja on aika kylvää tomaatti. Puutarhaneuvojamme vinkeillä tomaatin kasvatus siemenestä onnistuu aloittelijaltakin. 

6 vinkkiä tomaatin taimien esikasvatukseen 

  1. Älä kylvä liian aikaisin. Kylvöstä tomaatin istutukseen kuluu kahdeksan viikkoa. Liian aikaisin kylvetyt taimet venyvät pitkiksi ja honteloiksi.
  2. Kastele multa ennen kylvöä, näin kylvöksen kasteluun riittää sumutus. Jos kastelet vasta kylvön jälkeen, voivat siemenet lähteä liikkeelle veden mukana.
  3. Nosta kylvös heti taimettumisen jälkeen valoon, etteivät taimien varret veny. Kylvöstä taimettumiseen kuluu noin 3−5 vrk.
  4. Istuta syvään. Ruukutusvaiheessa voit istuttaa taimen niin syvään, että osa varresta peittyy. Tomaatti kasvattaa juuria mullan alle jääneeseen varrenosaan. 
  5. Lisää ruukutuksen yhteydessä varastolannoite. Varastolannoitteesta riittää ravinteita koko taimikasvatusajaksi ja voit kastella taimia pelkällä vedellä.  
  6. Karaise taimia ennen istutusta varsinaiselle kasvupaikalle. Vie taimia lämpiminä päivinä ulos. Suojaa ne tuulelta ja auringolta kasvuharsolla.

Kasvattaminen tuo konkreettista tekemistä ja kasvun ihmeen seuraaminen antaa onnistumisen iloa. Kasvattamalla itse siemenestä asti pääsee kokeilemaan monenlaisia lajikkeita. Siemenvalikoima on paljon runsaampi kuin keväällä myytävien taimien valikoima.

Millaisen tomaattilajikkeen valitsen?

Tomaatteja on monenlaisia. Aloittelijalle helpoimpia ovat amppeli- ja pensastomaatit. Sitten, kun halutaan enemmän satoa, kannattaa kasvattaa myös runkotomaatteja. Ne voivat kasvaa kesän aikana jopa 2–3 metriä korkeiksi, mutta tuottavat huomattavasti suuremman sadon kuin amppelitomaatit. Katso puutarhaneuvojamme lajikesuositukset. 

Amppelitomaatti on pensasmainen, mutta rentoversoinen. Se ei tarvitse tukea eikä varkaiden, eli lehtihankaan kasvavien versojen, poistoa. Herkullisia amppelitomaattilajikkeita: ’Donna’, 'Pear Drops', ’Red Profusion’, ’Romello’, ’Tumbler’. 

Pensastomaatti on pystykasvuinen ja pensasmainen. Se tarvitsee yleensä tukikepin, etenkin, kun satoa kehittyy paljon. Varkaita ei tarvitse poistaa. Helppoja pensastomaattilajikkeita: ’Bitonto’ 50–60 cm, ’Red Rubin’ 35–50 cm, ’Roma’ noin 100 cm, 'Sweet 'n' Neat Lemon Sherbet' 40 cm, ’Veranda Red’ 70 cm, ’Vilma’ 40–50 cm. 

Runkotomaatti kasvaa noin 2 m korkeaksi ja vaatii tukemisen joko naruun tai säleikköön. Runkotomaatista poistetaan varkaat, eli lehtihankaan muodostuvat versot. Satoisia ja maukkaita runkotomaattilajikkeita: ’Black Cherry’, ’Citrina’, ’Gardener’s Delight’, ’Sungold’, ’Zlatava’.

Avomaalla lämpimällä paikalla menestyvät useimmat amppelitomaatit sekä pienet pensastomaatit. Muita lajikkeita, joita kannattaa kokeilla ulkona, ovat korkeat pensastomaatit  'Promyk', 'Outdoor Girl', 'Red Alert' ja 'Roma' sekä runkotomaatit 'Gardener’s Delight', 'Sungold', 'Stupice' ja 'Tigarella'.

Ihminen keräämässä tomaattisatoa

Tomaatin kylvö

Tomaatille sopiva taimikasvatusaika sisällä on noin kahdeksan viikkoa, sen jälkeen taimet pitäisi saada istutettua oikealle kasvupaikalleen. Liian pitkä taimikasvatusaika saa taimet venymään honteloiksi. Jos istutat taimet kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle, sopiva kylvöaika on maaliskuun puolivälissä. Avomaalle istutettavat taimet ehtii kylvää vielä huhtikuun alussa.

Siemenet voidaan kylvää pieniin ruukkuihin, lokerikkoihin tai laakeaan astiaan hajakylvönä. Mullaksi valitaan Kylvö- ja taimimulta, koska sen rakenne ja ravinnepitoisuus on valmiiksi taimille sopiva. Siihen on lisätty myös hyötymikrobeja, jotka nopeuttavat taimien kasvuunlähtöä.

Multa kannattaa kostuttaa ennen kylvöä. Sopiva vesimäärä on noin desilitra vettä multalitraa kohti. Esikostutuksen etuna on, että kylvön jälkeen taimettumiseen asti kastelu voidaan hoitaa sumuttamalla eikä kasteluvesi vie siemeniä mennessään.

Jos haluat päästä kylvöpuuhissa alkuun kokonaan ilman multasotkuja, kokeile Sammalnappeja. Niihin on puristettu tiiviiksi lannoitettua ja kalkittua rahkasammalta, ja kun napit kastelee, ne turpoavat hetkessä kylvövalmiiksi. Napin päällä olevaan koloon tiputetaan yksi siemen ja näin kylvö on tehty. Lisää kylvöastiaan nimilappu muistuttamaan mitä siihen on kylvetty.

Kylvös peitetään löyhästi muovikelmulla, jotta kosteus säilyy tasaisena itämisen ajan. Itäminen nopeutuu lämpimässä, joten kylvöastin voi nostaa esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle tai jääkaapin päälle.

Tomaatin itämiseen kuluu aikaa muutamasta päivästä noin viikkoon. Kylvöstä tarkkaillaan päivittäin. Kun ensimmäiset vaaleat varret alkavat työntyä mullasta, kannattaa kylvös nostaa välittömästi valoon. Hämärässä pikkutaimet venyvät nopeasti.

Ihminen siirtämässä tomaatin taimea ruukkuun

Lisää varastolannoite ruukutuksen yhteydessä

Tomaatintaimi koulitaan, eli istutetaan yksittäin isompaan ruukkuun, noin kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Jos taimi on venähtänyt, tehdään ruukun multaan taimea varten syvä kolo, johon venynyt varsi voidaan upottaa alimpia lehtiä myöten. Hyviä multia koulintavaiheessa ovat Kylvö- ja taimimulta, Kasvusammal ja Yrttimulta.

Lannoittamattomista taimista kasvaa honteloita. Jotta lannoitus ei unohtuisi, ruukutusvaiheessa kannattaa tehdä varastolannoitus: Ruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon annostellaan pari ruokalusikallista Kanankakkarakeita tai Yrtti-ja taimilannoitetta. Lannoite peitetään kerroksella multaa. 

Varastolannoitettuja taimia voidaan kastella koko taimikasvatusaika vedellä. Taimen juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja ottavat sieltä ravinteita tarpeen mukaan. Liikalannoituksen riskiä ei ole, kun lannoiterakeita ei sekoiteta ruukun koko multamäärään.

Vaihtoehtoisesti taimia voidaan lannoittaa kasteluveteen lisättävällä ravinnenesteellä. Jos pakkauksessa ei ole erikseen annosteluohjetta taimille, kannattaa annostus puolittaa.

Istuta tomaatit lopulliselle kasvupaikalleen kasvihuoneeseen, parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle vasta hallanvaaran väistyttyä. Lämpötila ei saisi istutuksen jälkeen laskea alle kymmenen asteen. Totuta taimia kirkkaaseen auringonvaloon ja viileämpään lämpötilaan ulkoiluttamalla niitä päivällä kasvuharson alla ennen istutusta.

Lue lisää tomaatin kasvatuksesta

Ihminen lannoittamassa tomaatin taimea
 


Lue lisää aiheista