Tomaatin ja kurkun hoitotyöt kasvihuoneessa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Tomaatin ja kurkun hoitotyöt kasvihuoneessa

Tomaatin ja kurkun hoitotyöt kasvihuoneessa

On tärkeää, että kasvihuoneen hoitotyöt tehdään ajallaan. Näin kasvit keskittyvät hedelmien kasvattamiseen ja säilyvät terveinä.

Tomaatin ja kurkun hoitotyöt kasvihuoneessa

On tärkeää, että kasvihuoneen hoitotyöt tehdään ajallaan. Näin kasvit keskittyvät hedelmien kasvattamiseen ja säilyvät terveinä.

Tomaatintaimien jokaiseen lehtihankaan kasvaa ylimääräinen verso eli varas. Se poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin kasvi ei kuluta turhaa energiaa. Parhaiten varkaan saa poistettua sormin taittamalla. Varas napsahtaa kauniisti tyvestä poikki ja haava umpeutuu nopeasti. Jos varkaita leikataan oksasaksilla, kasvustoon jää aina tappi, johon herkästi iskeytyy harmaahome viimeistään elokussa, kun ilmankosteus nousee.

Tomaatin taimen ylimääräinen verso eli varas poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
1. Tomaatin varkaan poisto

Runkotomaatit tuetaan kasvamaan ylöspäin. Tuenta onnistuu parhaiten tukinarun avulla. Tukinaru kierretään taimen kasvun tahdissa. Narun olisi hyvä kiertyä kerran jokaisesta lehtivälistä.

Tukilanka kieputettuna tomaattikasvin jokaisesta lehtivälistä
2. Tomaatin tukilanka kierretään jokaisesta lehtivälistä.

Alapäästä naru sidotaan kiinni tomaatin varteen lehden alle. Kannattaa jättää löysä lenkki, koska varsi pulskistuu kesän aikana. Kasvihuoneen kattoon kiinnitetään ylätukilangat (tai rimat), joihin varsinaiset tuentanarut sidotaan. Tuentanaruun kannattaa jättää reilusti ylimääräistä, jotta varsia voi tarvittaessa laskea alaspäin (kuva 3). Kun yläpäässä on vetosolmu, narun löysyttäminen on helppoa.

Tomaatin tukilanka sidottuna ylhäältä
3. Tukilanka yläpäästä.

Jos tomaatin tyvelle alkaa kasvaa versoja, ne poistetaan käsin taittamalla (kuva 4). Ylimääräiset versot kuluttavat taimen voimia ja tekevät kasvustosta tiheän. Tiheässä kasvustossa ilma ei kierrä ja kasvit altistuvat homeille.

Ihminen poistaa verson tomaatin taimen tyvestä
4. Taimen tyvelle mahdollisesti kasvavat uudet versot poistetaan.

Alalehtien poistaminen nopeuttaa tomaatin hedelmien kypsymistä. Lehtiä poistetaan vähitellen, vain 1–2 lehteä kerralla (kuva 5). Lehtiä voi poistaa kypsymässä olevaan terttuun asti, muttei koskaan sen yläpuolelta. Lehdet nimittäin kuljettavat yhteyttämistuotteita kypsyviin hedelmiin.

Ihminen poistamassa tomaattikasvin alalehtiä
5. Tomaatin alalehtiä poistetaan kypsyvään terttuun saakka.

Lämmittämättömissä kasvihuoneissa tomaatti ei ehdi kypsyttää kuin 4 tai korkeintaan 5 kukkaterttua. Niinpä tomaatintaimi latvotaan viimeistään 5. kukkatertun yläpuolelta. Näin raakileet kypsyvät nopeammin, kun energiaa ei kulu latvan kasvattamiseen.

Latvottaessa ylimmän kukkatertun yläpuolelle jätetään kaksi lehteä, joiden yläpuolelta taimi katkaistaan. Avomaalla kasvatettaviin tomaatintaimiin ei kannata jättää kypsymään kuin 2–3 terttua.

Kasvihuoneessa kurkkua hoidetaan hyvin samalla tavalla kuin tomaattia. Kurkku tosin kasvaa paljon nopeammin. Myös kurkku voidaan tukea naruun kiertämällä ja oksahangoista poistetaan versot. Kurkulta kannattaa poistaa myös kukat 2–3 alimmasta oksahangasta. Näin taimi ehtii juurtua kunnolla ennen kuin alkaa tuottaa satoa.

Tiesitkö, että kurkkuja kannattaa kylvää toinen erä heinäkuussa, jos vanhat taimet alkavat ränsistyä?

 
Kurkun tuenta ja versojen poisto

 

 


Lue lisää aiheista