Orkideoiden hoito - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Orkideoiden hoito

Orkideoiden hoito

Eri orkidealajit vaativat erilaista hoitoa. Tavallinen kukkamulta ei sovi orkideoille. Kokosimme kullekin lajille parhaat kasvualustareseptit.

Orkideoiden hoito

Eri orkidealajit vaativat erilaista hoitoa. Tavallinen kukkamulta ei sovi orkideoille. Kokosimme kullekin lajille parhaat kasvualustareseptit.

Artikkelin sisältö
Oikeanlainen kasvualusta
Orkideoiden lannoitus
Perhosorkidean kastelu
Orkideoiden kasvualustan vaihto
   - Perhosorkidea
   - Muut orkidealajit

 

Oikeanlainen kasvualusta

Orkideat  kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa.

Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti sateiden välillä. Siksi kasvualustan tulee olla ilmavaa. Biolan Orkideakasvualusta mahdollistaa optimaaliset kasvuolosuhteet erityyppisille orkidelajeille ja Biolan Orkidearavinne auttaa orkideot tasapainoiseen kasvuun.

 

 

Orkideoiden lannoitus

Kasvualustassa ei ole ravinteita. Kasvualustan tarkoitus on pitää kasvi pystyssä ja säännöstellä juurien kosteustasapainoa.  Siksi orkideat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta.

Orkideat kasvavat hitaasti ja ne ovat sopeutuneet vähäravinteiseen ympäristöön. Orkideoille kannattaa käyttää niille kehitettyä lannoitetta. Biolan Orkidearavinne perustuu Michigan State Universityn kehittämään MSU-orkidearavinteeseen, johon orkidea-ammattilaiset luottavat. Sitä annetaan kasteluveden mukana. Jos orkideoilla on lisävaloa, niitä lannoitetaan vuoden ympäri. Ilman lisävaloja kasvavat yksilöt tarvitsevat lannoitusta helmi-marraskuun välisenä aikana. Ainoastaan orkidean kukinnan aikaan kannatta pitää lannoitustauko.

 

 

Perhosorkidean kastelu

Perhosorkidea kestää melko hyvin kuivuutta, sillä se kykenee varastoimaan jonkin verran vettä lehtiinsä ja juuriinsa. Normaali kasteluväli vaihtelee viikosta kahteen. On parempi kastella mieluummin liian harvoin kuin liian usein. Juuri kastellun orkidean juuri on pyöreähkö ja vihertävä. Ennen uutta kastelua juuren annettaan kuivahtaa. Kuiva juuri on hopean harmaa ja ryppyinen. Kasteltaessa koko ruukku voidaan upottaa muutamaksi minuutiksi kädenlämpöiseen veteen. Kun juuret ovat muuttuneet vihreiksi, on kasteluaika ollut riittävä.  

 

 

Orkideoiden kasvualustan vaihto

Erilaiset orkideat tarvitsevat myös erilaiset kasvualustat. Joidenkin orkidealajien juuret viihtyvät nopeasti kuivahtavassa alustassa, toisten tasaisessa kosteudessa. Paksujuurisille lajeille tarvitaan karkeampaa kasvualustaa kuin ohutjuurisille. Biolan Orkideakasvualustan erikseen pakattujen ainesten avulla on helppo koota kullekin orkidealajille sopivin kasvualusta. Kasvattajan kannattaa miettiä myös omat kastelutottumuksensa ja kasvatusympäristönsä ja muuttaa ainesten koostumusta niiden mukaisesti.

 

 

 

Perhosorkidea (Phalaenopsis)

Perhosorkidea (Phalaenopsis)Perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret enemmän tai vähemmän paljaina. Ne ovat sopeutuneet ympäristöön, jossa juuret imevät päivittäisistä sateista nopeasti tarvitsemansa kosteuden. Tämän vuoksi perhosorkidea istutetaan ilmavaan kasvualustaan, joka kuitenkin sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella päivittäin.

Perhosorkidean kasvualusta voidaan vaihtaa lähes milloin vain. Ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua.

Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista (80 %) sekä kosteutta pidättävästä turpeesta, jota voi käyttää noin 20% tilavuudesta. Näiden lisäksi ruukkuun voi sekoittaa ruokalusikallisen verran biohiiltä.

Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa suunnilleen kolmen vuoden välein. Jos kasvualustan ilmavuus menetetään, juuret mätänevät herkästi. Joskus perhosorkideoilla on juuren tyvessä vanha taimiaikainen sammal- tai turvepaakku. Silloin alusta kannattaa vaihtaa melko pian jopa suoraan kaupasta tuodulle orkidealle, koska tiivis paakku voi olla juurille tuhoisa.

Alustanvaihto aloitetaan kastelamalla juuret vihreiksi, jolloin niistä tulee taipuisampia. Kasvi nostetaan ylös ruukustaan ja vanha alusta karistetaan ja huuhdellaan kokonaan pois. Mädäntyneet, litteät ja huonot tummanruskeat juuret leikataan tyvestä asti pois.

Orkidea istutetaan varovasti mielellään entiseen ruukkuunsa. Hyvin reiitetyt, läpinäkyvät muoviruukut ovat parhaita, sen sijaan lasiruukkuja kannattaa välttää. Kannattaa tarkistaa, ettei aluslautanen tuki pohjan ilmareikiä. Muoviruukun voi sijoittaa myös suojaruukkuun. Jos juuret eivät enää taivu entisille paikoilleen, niitä voi lyhentää. Uusia kasvaa kyllä tilalle. Kaikkia juuria ei tarvitse saada mahtumaan ruukkuun. Kun juuret on aseteltu ruukkuun, ilmankierto varmistuu parhaiten niin, että alimmaksi ja ruukun keskelle laitetaan suurimmat kaarnan palaset ja pienempiä reunoille. Turve ja hiili asetellaan kerroksittain kaarnan sekaan. Pinnalle voi jättää turvetta hieman enemmän, jos ruukussa on muuten hyvä ilmankierto. Ruukun sivuillekin voi tehdä tarvittaessa lisäreikiä.

Alustan vaihdon jälkeen on hyvä odottaa pari päivää, että juurivauriot umpeutuvat. Sen jälkeen kastelu voi olla viikon verran hieman tiheämpää kunnes kaarna ja turve alkavat sitoa kosteutta. Pari tippaa astianpesuainetta vähentää veden pintajännitystä, jolloin se imeytyy alkupäivinä paremmin kasvualustaan.

Venuksenkenkä (Paphipoepdilum)

 

 

Venuksenkengät (Paphipoepdilum)

Venuksenkengät ovat humusepifyyttejä. Niiden kasvualustaan valitaan 40 % keskikarkeaa kaarnaa, 30 % turvetta, 25 % perliittiä ja loput biohiiltä.

Ruskean karvan peittämät juuret ovat jäykkiä ja helposti katkeavia. Juuren tyven alle asetettu stryrox-pala tai ylösalaisin käännetty pieni istutusruukku ehkäisee tyven mätänemistä. Kastelu on ympäri vuoden tasaista, talvella kuitenkin vähäisempää. Kirjavalehtisten lajien valontarve on tasavärisiä pienempi.

 

Puikkokämmekkä (Dendrobium)Puikkokämmekät (Dendrobium)

Puikkokämmekät ovat ohutjuurisia epifyyttejä. Kasvualustaan voi laittaa 25 % hienojakoista kaarnaa, 25 % turvetta sekä 50 % perliittiä. Mahdollisimman pieni ruukku estää veden seisomista alustassa ja edistää kasvin viihtymistä. Sopiva alustan vaihtoaika on uusien juurien ollessa parin sentin mittaisia. Puikkokämmekät tarvitsevat paljon valoa ja ne kannattaa viedä kesäksi ulos auringon poltetta varoen.

 

Cambriat

Cambria

Cambria-kauppanimellä myytävät orkideat ovat usean lajin risteymiä. Niiden juuristo on yleensä ohuehkoa, joten kasvualustan tulee olla vastaavasti hienojakoista, mutta sopivasti vettä läpäisevää.

Kasvualustaan valitaan 50 % keskikokoista ja sitä hienompaa kaarnaa, 25 % turvetta sekä 25 % perliittiä. Kasvualusta on pidettävä kasvuaikana tasaisen kosteana, talvella hieman kuivempana. Epätasainen kastelu näkyy lehdissä vekkeinä, jotka eivät oikene.

 

Kymbidit (Cymbidium)

Kymbidi (Cymbidium)

Kymbidit ovat rotevan kokoisia maaorkideoita. Kasvualustaan valitaan 50 % vaihtelevan kokoista kaarnaa ja 50 % turvetta. Lisäksi seokseen voi lisätä reilun ruokalusikallisen biohiiltä.

Mahdollisimman pieni ruukku edistää kukintaa. Juuret täyttävät ruukun nopeasti. Jos uudet varsimukulat eivät enää mitenkään mahdu ruukun pinnalle, ruukun voi vaihtaa muutamaa senttiä suurempaan. Toinen vaihtoehto on jakaa juuripaakku, mihin tarvitaan yleensä rautasahaa ja järeitä otteita. Ruukunvaihtoaika on varhainen kevät, jonka jälkeen kasvi viedään kesäksi ja aina myöhään syksyyn asti ulos. Kesällä kasvualustaa pidetään kosteana, mutta viileänä talvikautena lähes kuivana.

 

Katleija (Cattleya)Katleija (Cattleya)

Kaupoissa myytävät pienikukkaiset katleijaristeymät ovat yleensä melko ohutjuurisia ja pitävät siitä, että kasvualusta kuivahtaa lievästi kasteluiden välillä. Alustan voi rakentaa vaihtelevan kokoisesta kaarnasta, johon sekoitetaan 20-30 % turvetta sekä ruokalusikallisen verran hiiltä. Paras aika vaihtaa kasvualusta on uusien juurten ollessa parin sentin mittaisia. Ilmava alusta ei maadu herkästi, mutta kasvin koko voi pakottaa ruukunvaihtoon tai kasvin jakamiseen.

Ludisia (Ludisia)

Tummalehtinen Ludisia on epätavallinen orkidea sikäli, että se sietää alustassaan jopa multaa. Jotta alusta pysyy koko ajan tasaisesti kosteana, sen voi koostaa kaikkein hienojakoisimmasta kaarnasta, turpeesta ja perliitistä, kaikkia yhtä paljon. Ludisian varresta on helppo juurruttaa uusia pistokkaita.

Vandansukuiset

Komeakukkaiset vandat ovat useimmiten Ascocendoja, Vanda- ja Ascocentrum -sukujen risteymiä. Niitä voi kasvattaa lasimaljassa paljasjuurisena, mutta myös ruukussa, jossa on suuria kaarnan- ja hiilenpaloja. Kerralla kastellaan reilusti ja sitten juurten annetaan kuivahtaa. Vandat tarvitsevat paljon valoa.

Kasvualustan vaihto-ohjeet  on toteutettu yhteistyössä Suomen Orkideayhdistyksen kanssa.

Usein kysyttyä orkideoista

 

Huonekasvien hoito -opas


 

 


Lue lisää aiheista