Huonekasvien lisäys - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Huonekasvien lisäys

Huonekasvien lisäys

Monia huonekasveja voi lisätä nopeasti ja edullisesti jakamalla vanhoja yksilöitä tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla. Köynnöstävät ja rentovartiset kasvit taas saa uudistettua pistokkaista. Jos kasvi muodostaa rönsyjä, on rönsyn juurruttaminen nopea tapa aikaansaada uusi kasviyksilö. Paras ajankohta lisätä huonekasveja on yleensä kevät, kun kasvit ovat elinvoimaisia.

Huonekasvien lisäys

Monia huonekasveja voi lisätä nopeasti ja edullisesti jakamalla vanhoja yksilöitä tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla. Köynnöstävät ja rentovartiset kasvit taas saa uudistettua pistokkaista. Jos kasvi muodostaa rönsyjä, on rönsyn juurruttaminen nopea tapa aikaansaada uusi kasviyksilö. Paras ajankohta lisätä huonekasveja on yleensä kevät, kun kasvit ovat elinvoimaisia.

Huonekasvien lisäys pistokkaista

Huonekasvien kevätleikkauksen yhteydessä on helppo ottaa pistokkaita. Leikkaa pitsokas niin, että siihen jää useampi nivelväli. Poista alin lehti. Useimmilla viherkasveilla juuret syntyvät nivelen, eli lehtihangan, kohdalle. Pistokas haihduttaa vähemmän, kun siinä ei ole montaa lehteä; 1–3 hyvinvoivaa lehteä riittää. 

Latvapistokkaita voidaan ottaa useimmista viherkasveista. Latvapistokas voi olla pääverson tai sivuverson latvaosa. Pistokkakkasi leikattavien versojen tulee olla vahvoja, elinvoimaisia ja terveitä. Leikkaa verson kärjestä noin 10 cm mittainen pala ja poista alin lehti. Pistokas työnnetään kosteaan multaan niin syvään, että alin nivel, josta lehti on poistettu, jää mullan sisään. Samaan ruukkuun kannattaa istuttaa useampia alkuja, jotta taimesta tulisi tuuheampi.

Jos juurrutat huonekasvien pistokkaita vesilasissa, muista, että vaikka lehdet kaipaavat valoa, juuret kehityyvät tehokkaammin pimeässä. Pimennä juurrutusastia valoa läpäisemättömällä kankaalla tai foliolla. Istuta viherkasvien pistokkaat multaan, kun niihin on kehittynyt juuret.

Huonekasvien lisäys onnistuu erilaisita pistokkaista tai rönsyistä.

Varsipistokas on kasvin varren tai verson keskeltä leikattu pala. Varsipistokas on tehokas huonekasvien lisäsystapa, koska esimerkiksi köynnöstävän viherkasvin yhdestä versosta voi leikata useita pistokkaita. Köynnöksestä leikataan noin 10 cm mittaisia paloja, joista poistetaan alin lehti. Viherkasvit, joilla on versoissaan valmiit juuriaiheet, lähtevät helposti kasvuun myös varsipistokkaista. Tällaisia ovat esimerkiksi kultaköynnös, herttaköynnösvehka ja posliinikukka.

Joitakin  huonekasveja voidaan lisätä pelkästä lehdestä tai jopa lehden palasta. Tavallisin lehtipistokkaasta lisättävä kasvi on paavalinkukka eli saintpaulia. Pistokkaat leikataan emokasvista niin, että lehtiruoti jää mahdollisimman pitkäksi. Lehtiruoti upotetaan kokonaan multaan. Lehtipistokkaan tyvelle kasvaa uusi taimi, joka voidaan irrottaa varovasti ja istuttaa omaan ruukkuunsa.

Latvapistokkaista lisätään Välipistokkaista onnistuu
aralia kissus
juoru kultaköynnös
kiinanruusu muratti 
limoviikuna posliinikukka
muorinkukka tuliköynnös
pelargoni tuoksuköynnös
rahapuu  
   
Lehtipistokkaista onnistuu  
begonia  
gloksinia  
lehtikaktus  
muorinkukka  
paavalinkukka  
rahapuu  
soilikki  

 

Kuvagalleria2

Pistokkaat juurtuvat ilmavassa kasvualustassa. Biolan Kaktusmulta on hiekkapitoinen ja sisältää murskattua kevytsoraa, siksi se säilyttää ilmavuutensa kostutettunakin. Mehikasvit ja kaktukset kannattaa aina juurruttaa nopeasti kuivuvassa Kaktusmullassa. Ilmava multa pistokkaiden juurrutukseen on myös Biolan Viherkasvimulta. Se sisältää juurten kasvua edistävää biohiiltä. Esimerkiksi köynnökset ja pelargonit juurtuvat hyvin Viherkasvimullassa.

Kastele multa ennen pistämistä, 1 dl vettä/multalitra. Pistämisen jälkeen pidä multa kosteana sumuttamalla sitä vedellä.

Juurtuva pistokas hyötyy korkeasta ilmankosteudesta, joten ruukun päälle voi laittaa kirkkaan muovipussin, johon tehdään pieniä reikiä ilmanvaihdon turvaamiseksi. Sumuttelu nostaa myös ilmankosteutta. Pistokasruukku siirretään valoisaan paikkaan, muttei suoraan auringonpaisteeseen. Pohjalämpö nopeuttaa juurtumista.

Rönsytaimet juurtuvat nopeasti

Joillekin huonekasveille kehittyy pitkiä versoja, joiden päihin kehittyy uusia pikkutaimia, eli rönsyjä. Rönsyjä muodostavia kasveja on helppo lisätä. Kun rönsyt leikataan irti ja istutetaan multaan, juuret kehittyvät pikkutaimiin nopeasti. Uuden yksilön voi leikata emokasvista saman tien tai vasta juurtumisen jälkeen.

Laita pieneen ruukkuun esikosteutettua Kaktusmultaa ja Viherkasvimultaa ja työnnä rönsyt kevyesti multaan. Sumuttele lehdistöä juurtumisen ajan.

Rönsyistä lisätään esim.

 • aaroninparta
 • aasinkorva
 • kuparilehti
 • muulinkorva
 • rönsylilja

Rönsyliljaa on helppo lisätä ja uudistaa rönsyistä. Rönsyliljalle hyvä kasvualusta on Biolan Viherkasvimulta.

Jakaminen on helppo lisäystapa

Yksinkertaisin tapa lisätä huonekasvejakasveja – ja uudistaa vanhoja – on jakaa ne. Kastele jaettavan kasvin multa jo edellisenä päivänä. Nosta juuripaakku ruukusta ja jaa se varovasti osiin. Voit käyttää apuna veistä.

Uudet huonekasvien jakotaimet istutetaan omiin ruukkuihinsa. Valitse multa kasvin tarpeen mukaan. Hyviä yleismultia ovat Biolan Musta Multa ja Biolan Viherkasvimulta. Kaktuksille ja mehikasveille valitaan Biolan Kaktusmulta  ja altakastelurukkuihin Biolan Altakastelumulta. Esikostuta multa ennen ruukutusta ja aloita jaetun kasvin kastelu vasta muutaman päivän kuluttua varovasti vähän kerrallaan. Jakamisen jälkeen sijoita kasvi muutamaksi päiväksi pois paahteesta ja sumuttele sen lehtiä.

Vinkit multavalintaan

Jakamalla lisätään esim.

 • anopinkieli ja anopinhammas
 • hienohelma
 • kliivia
 • malakanvehka
 • nukkumatti
 • viirivehka

Apostolinmiekka tekee tyveen uusia taimia, jotka on helppo ottaa jakamalla omiin ruukkuihinsa.

Huonekasvien hoito -opas

 


Lue lisää aiheista