Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Millaista multaa valitsen viherkasveilleni?

Millaista multaa valitsen viherkasveilleni?

Mullanvaihto - Valitse multa kasvin tarpeen ja toisaalta kastelutottumuksiesi mukaan. Kuivassa viihtyvät kaktukset ja muut mehikasvit tarvitsevat erilaisen kasvualustan kuin kosteassa viihtyvät saniaiset ja peikonlehdet.

Millaista multaa valitsen viherkasveilleni?

Mullanvaihto - Valitse multa kasvin tarpeen ja toisaalta kastelutottumuksiesi mukaan. Kuivassa viihtyvät kaktukset ja muut mehikasvit tarvitsevat erilaisen kasvualustan kuin kosteassa viihtyvät saniaiset ja peikonlehdet.

Mullanvaihdon tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita. Mullanvaihdon yhteydessä poistuu myös vanhaan multaan mahdollisesti kertyneitä kalkki- ja lannoitesuolajäämiä.

Kukkamullissa on eroa

Biolan Musta Multa on ravinteikas, kompostoimalla valmistettu yleismulta viherkasveille ja kukkiville ruukkukasveille. Siihen muodostuu kestävä mururakenne, joka parantaa kasvien juurten hyvinvointia. Hyvän mururakenteen aikaansaamiseksi Musta Multa kostutetaan ennen käyttöä: Ota erilliseen astiaan tarvittava määrä multaa, listää vettä 1 dl/multalitra ja möyhennä käsin. Multa murustuu ja murut kestävät ruukussa vuosia. 

Altakasteluruukuissa toimii parhaiten pitkäkuituinen, hyvin vettä johtava Biolan Altakastelumulta. Pitkäikäisille huonekasveille on tärkeää, että juuret säilyvät hyväkuntoisina. Altakastelumultaan lisätty mykorritsa suojaa kasvin juuria, parantaa veden ja ravinteiden ottoa ja lisää kasvin stressinsietokykyä.

Biolan Kasvusammal  varastoi hyvin vettä kasvien käyttöön, mutta säilyttää märkänäkin ilmavuutensa. Siksi liikakastelun riski pienenee. Kasvusammal sopii sekä altakasteluruukkuihin että tavallisiin ruukkuihin. Kuivuttuaankin se imee hyvin vettä uudelleen. Kasvusammal on siistiä käsitellä. Kasvusammal on valmistettu elävästä, nopeasti uusiutuvasta ja ilmavasta rahkasammaleesta, joka ehkäisee tutkitusti monien kasville haitallisten mikrobien kasvua.

Kaktuksien ja muiden mehikasvien juuret ovat heikot eivätkä ne siedä seisovaa vettä juuristossa. Kasvualustan pitää kuivua nopeasti kastelun jälkeen. Hiekkapitoinen Biolan Kaktusmulta on kehitetty juuri mehikasveille, se ei varastoi paljoa vettä ja myös ravinnetaso on optimoitu näiden kasvien tarpeisiin. 

Kylvöihin ja taimikasvatukseen parasta multaa on luonnonmukainen Biolan Kylvö- ja taimimulta. Se on hienojakoista ja vaaleaa turveseosta, johon on lisätty hiekkaa lisäämään veden tasaista jakautumista. Multaan on lisätty myös kasvua ja kasvin terveyttä edistäviä hyötymikrobeja: Gliocladiumia ja mykorritsaa.

Kuvagalleria1

 

Valitse multa kasvin vaatimusten ja omien tottumustesi mukaan

Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Esimerkiksi kaktukset, rahapuu, aaloe ja paunikko voidaan kastella harvemmin kuin kodinonni, kultaimarre tai peikonlehti. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

Jos olet innokas kastelija, istuta kasvit ruukkuun, josta ylimäärinen vesi pääsee valumaan aluslautaselle. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa kerros kevytsoraa salaojaksi. Sen sijaan laiskan kastelijan kannattaa istuttaa kasvit altakasteluruukkuun, jossa on vesivarastoa jopa viikoiksi.

 

Saa kuivahtaa kastelujen välillä      Pitävät tasaisesta kosteudesta 

aaloe

anopinhammas ja anopinkieli

jukkapalmu

kaktukset 

muorinkukka

orkidea

palmuvehka

paunikko

portulakka

posliinikukka

pullojukka

rahapuu

säilätuutti

jalohortensia

juoru

kodinonni

kultaimarre

kultapalmu

kääpiöesikko

köynnösviikuna

peikonlehti

pesäraunioinen

pitsilehti

saniainen

sädekaisla

vuoripalmu

 

On joitakin kasveja, jotka hyötyvät alhaisesta pH:sta. Näitä kasveja tulisi mahdollisuuksien mukaan kastella sadevedellä ja ruukutuksen yhteydessä tavallisen kukkamullan joukkoon kannattaa lisätä hapanta Havu- ja rodomultaa noin puolet käytettävän mullan määrästä. Tällaisia kasveja ovat atsalea, flamingonkukka, jalohortensia, kamelia, keikarinkukka, tohtorinkukka ja sitrukset.


Lue lisää aiheista