Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta
Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta

27.3.2017

Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta

Taimikasvatus on keino pidentää kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä.

Valoisa ikkunalauta sopii hyvin taimikasvatuspaikaksi. Maaliskuussa on aika kylvää pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuun alkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa.

Siementen kylvö

Multa kannattaa kostuttaa ennen kylvöä esimerkiksi pesuvadissa. Sopiva vesimäärä on noin 1 dl vettä/multalitra.

Kylvöastian on oltava puhdas ja sellainen, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Ruukku tai lokerikko täytetään hienojakoisella, hiekansekaisella Kylvö- ja taimimullalla, johon on lisätty arvokkaita hyötymikrobeja. Myös Kasvusammal on erinomainen kasvualusta kylvöihin.

Mullan pinta tasoitetaan ennen kylvöä. Aivan pienet siemenet on helpointa kylvää hajakylvönä. Kylvös peitetään siemenen paksuisella multa- tai hiekkakerroksella ja kylvöksen päälle laitetaan lasilevy tai läpinäkyvä muovikalvo tasaamaan kosteutta.

Jotkut lajit itävät valossa, joten siemenet jätetään mullan pinnalle. Tällaisia kasveja ovat muun muassa ahkeraliisa, bellis, heliotrooppi, koristetupakka ja lobelia.

Taimettumisen jälkeen tarkkaillaan, ettei lämpötila nouse liikaa lasin tai muovin alla. Kate poistetaan aurinkoisina päivinä - tai ainakin huolehditaan tuuletuksesta.

Kurkun, kurpitsojen ja sokerimaissin taimikasvatus aloitetaan toukokuun alussa. Kaikkien näiden vihannesten siemenet ovat niin suuria, että ne voidaan kylvää yksittäin ruukkuihin. Kylvöksiä hoidetaan samalla tavalla kuin hajakylvöjäkin, mutta useimmiten taimet voivat kasvaa samassa kylvöruukussa koko taimikasvatuksen ajan.

 

Pikkutaimien koulinta eli ruukutus

Hajakylvönä lisätyt taimet istutetaan omiin ruukkuihinsa, kun niissä on ensimmäiset kasvulehdet. Kasvualustana ruukutusvaiheessa käytetään joko Kylvö- ja taimimultaa, Kasvusammalta tai Biolan Turvemultaa. Myös lokerikkoihin tai pieniin ruukkuihin kylvetyt taimet istutetaan taimikasvatuksen edetessä suurempiin ruukkuihin.

Lannoitus taimikasvatuksen aikana

Kun taimet ovat juurtuneet koulinnan jälkeen, on aika aloittaa lisälannoitus. Lannoittamiseen soveltuu joko kasteluveteen lisättävä Biolan Kesäkukkalannoite tai ruukkuun sijoitettava varastolannoite. Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset lannoitteet. Luonnonmukainen varastolannoitus saadaan käyttämällä Biolan Yrtti-lannosta tai Biolan Luonnonlannoitetta.

Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannospuikko työnnetään tai lannoiterakeet annostellaan. Yhteen 5 dl ruukkuunlisätään 1–2 lannospuikkoa tai 0,4 dl lannoiterakeita.

Lannoitteen päälle laitetaan ohut kerros multaa, jotta se ei houkuttele hyönteisiä. Tästä varastolannoitteesta liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.

Taimien alalehtien kellastuminen on selvä merkki lisälannoitustarpeesta.

VINKKI!

Jos et omista omaa pihaa tai parveketta, voit kasvattaa kesän herkkuja omassa ikkunapuutarhassasi. Aurinkoiselle ikkunalaudalle voi kylvää ruukkuihin erilaisia yrttejä, joista voi nipistää satoa koko kesän ajan ruokien mausteeksi. Basilika viihtyy lämpimällä ikkunalla ja se sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin, keittoihin ja salaatteihin. Timjami on monikäyttöinen mauste, sitä käytetään muna-, liha- ja kalaruokiin. Perinteisemmistä yrteistä ikkunalaudalla viihtyy myös persilja, josta saa makua keittoihin ja salaatteihin. Uutta makua salaatteihin saa myös herneenversoista, joiden kasvatus on helppoa ikkunalaudalla.


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Kylvö- ja Taimimulta

Biolan Kylvö- ja taimimulta on hienojakoinen luomumultaseos kylvöihin ja taimikasvatukseen. Multaan on lisätty kasvua edistäviä Gliocladium-hyötymikrobeja ja...

Biolan Kasvusammal

Biolan Kasvusammal on lannoitettu ja kalkittu käyttövalmis kasvualusta taimikasvatukseen, huonekasveille ja kesäkukille. Kasvusammal on valmistettu elävästä,...

Biolan Luonnonlannoite

Biolan Luonnonlannoite on valmistettu kananlannasta kuivaamalla ja rakeistamalla. Siihen on lisätty merileväjauhetta tehostamaan kasvien hivenravinteiden...

Biolan Yrttilannos

Biolan Yrttilannos luomuravinnepuikko on valmistettu kompostoidusta broilerinlannasta, johon on lisätty merileväjauhetta. Biolan Yrttilannos soveltuu yrttien,...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Esikasvatettavien lajien kylvöajat

Kukat Kasvi Kylvöajankohta Muuta Ahkeraliisa 15.3. Siementä ei peitetä, hajakylvö Apinankukka 15.4. ...

Idätä helposti

Kokeile kuinka nopeasti, helposti ja siististi siemenet itävät styrox-lautalla! Lautta kääräistään vettä nostavaan ja pidättävään talouspaperiin, jolloin...

Yrtit

Yrttien kasvatus Tuoreyrttejä käytetään yhä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin ympäri vuoden. Moni kasvattaa yrttejä itse ikkunalla, parvekkeella,...

Yrteillä kevään tuoksua ikkunalle

Muutama aurinkoinen ja keväinen päivä sai mieleni virittymään tulevan kesän odotukseen. Kukkaikkunalta joulutähdet, vaikkakin olivat vielä hyvässä kunnossa,...