Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta

Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta

Maaliskuussa on aika kylvää esikasvatukseen pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatit. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuun alkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa.

Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta

Maaliskuussa on aika kylvää esikasvatukseen pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatit. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuun alkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa.

Taimien esikasvatus on keino pidentää kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä. Valoisa ikkunalauta sopii hyvin eikasvatuspaikaksi.

Siementen kylvö

Parasta multaa kylvöihin on hienojakoinen Kylvö- ja taimimulta, johon on lisätty taimille arvokkaita hyötymikrobeja. Hyötymikrobit suojaavat taimien juuria ja parantavat kasvua.

Multa kannattaa kostuttaa ennen kylvöä esimerkiksi pesuvadissa; sopiva vesimäärä on noin 1 dl vettä/multalitra. Mullan pinta tasoitetaan ennen kylvöä. Esikostutetulle mullalle riittää kylvön jälkeen pelkkä sumuttelu ja se takaa, etteivät siemenet lähde liikkeelle kasteluveden mukana. Kylvös peitetään siemenen paksuisella multa- tai hiekkakerroksella ja kylvöksen päälle laitetaan lasilevy tai läpinäkyvä muovikalvo tasaamaan kosteutta. Aivan pieniä siemeniä ei peitetä lainkaan. Mullan pinnalle voit jättää mm.

 • ahkeraliisa
 • apinankukka 
 • begonia
 • bellis
 • heliotrooppi
 • keijunmekko
 • leijonankita
 • lobelia
 • petunia
 • sormustinkukka
 • tulisalvia
 • tupakat 
Kuvagalleria1

Jos tiedät olevasi runsaskätinen kastelija, valitse kylvöihin elävästä rahkasammaleesta valmistettu kasvualusta - joko Biolan Kasvusammal tai helppokäyttöiset Biolan Sammalnapit. Rahkasammal pystyy varastoimaan vettä, mutta säilyttää silti juurille välttämättömän ilmatilan. Taimikasvatusvaiheessa yleisin virhe on tukehduttaa taimien juuret liikakastelun seurauksena. Kun vesi ei jää seisomaan aluslautaselle, rahkasammalkasvualustat säilyttävät märkänäkin riittävän ilmavuuden. Sammalpohjaisiin kasvualustoihin ei myöskään muodostu hometta samaan tapaan kuin multiin, mikä on valtti taimikasvatuksessa.

Taimettumisen jälkeen tarkkaillaan, ettei lämpötila nouse liikaa lasin tai muovin alla. Kate poistetaan aurinkoisina päivinä tai ainakin huolehditaan tuuletuksesta. Biolan Pienoiskasvihuoneen kannen voi kääntää tuuletusasentoon, kun kylvökset ovat taimettuneet. 

Kurkun, kurpitsojen ja sokerimaissin taimikasvatus aloitetaan toukokuun alussa. Kaikkien näiden vihannesten siemenet ovat niin suuria, että ne voidaan kylvää yksittäin ruukkuihin. Kylvöksiä hoidetaan samalla tavalla kuin hajakylvöjäkin, mutta useimmiten taimet voivat kasvaa samassa kylvöruukussa koko taimikasvatuksen ajan.

Esikasvatettavien lajien kylvöajat

Kuvagalleria3

Pikkutaimien koulinta eli ruukutus

Laakeaan astiaan hajakylvönä kylvetyt taimet koulitaan eli istutetaan omiin ruukkuihinsa, kun niissä on ensimmäiset kasvulehdet. Kasvualustana ruukutusvaiheessa käytetään joko Kasvusammalta, Kylvö- ja taimimultaa tai Biolan Yrttimaan multaa.

Myös Sammalnappeihin, lokerikkoihin tai pieniin ruukkuihin kylvetyt taimet istutetaan taimikasvatuksen edetessä suurempiin ruukkuihin.

 

Lannoitus taimikasvatuksen aikana

Pari viikkoa ruukutuksesta, kun taimet ovat juurtuneet, on aika aloittaa lannoitus. Taimien alalehtien kellastuminen on selvä merkki lisälannoitustarpeesta. Lannoittaminon onnistuuu joko kasteluveteen sekoitettavilla ravinteilla tai ruukun multaan lisättävällä varastolannoitteella.

Kasteluveteen lisätään Biolan Kastelulannoitetta tai luonnonmukaista Biolan Ravinnenestettä jokaisella kastelukerralla. 

Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset luomulannoitteet. Varastolannoitus voidaan laittaa ruukkuun jo istutuksen yhteydessä. Luonnonmukainen varastolannoitus saadaan käyttämällä Biolan Yrtti- ja taimilannoitetta tai Biolan Kanankakkaa.

Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannoite annostellaan. On tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta multaan, vaan se jää yhteunäiseksi lanoiteosioksi. Tarkista tarkka lannoitusohje pakkauksesta. Esimerkiksi

 • Tomaatin, paprikan ja kurkun taimiruukkuun lisätään 2 rkl Yrtti- ja taimilannoitetta.
 • Kesäkukukan taimien ruukkuun lisätään 2 rkl Yrtti- ja taimilannoitetta.

Lannoitteen päälle laitetaan kerros multaa, jotta se ei houkuttele hyönteisiä. Varastolannoitteesta liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.

 

Kuvagalleria2

 


Lue lisää aiheista