Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea on pitkäikäinen ja se on helppo kukittaa uudelleen. Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta.

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea on pitkäikäinen ja se on helppo kukittaa uudelleen. Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta.

Orkideat ostetaan kotiin yleensä kukkivina. Useimmat orkideat ovat alun perin kotoisin tropiikista, mutta ne on jalostettu viihtymään normaalissa huoneilmassa. Orkideoiden kukinta kestää jopa kuukausia, mutta kukkien lakastuttua moni heittää orkidean pois. Orkidea on pitkäikäinen ja se on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen.

Nopeat niksit perhosorkidean hoitoon

  1. Kastele perhosorkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen ja anna kostua noin 15 minuuttia. 
  2. Lannoita säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä Biolan Orkidearavinteella.
  3. Kukinnan jälkeen vaihda tarvittaessa uusi kasvualusta: männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan vähintään kolmen vuoden välein.

Orkidea - usein kysytyt kysymykset 

Muista lannoittaa orkideoita

Orkidean kasvualusta on pääosin kuorta. Kasvualustan tehtävä on pitää kasvi pystyssä ja säännöstellä juurien kosteustasapainoa. Koska kasvualusta ei sisällä ravinteita, orkideat tarvitsevat säännöllistä lannoitusta.

Orkideat kasvavat hitaasti ja ne ovat sopeutuneet vähäravinteiseen ympäristöön. Biolan Orkidearavinne on kehitetty orkideoiden tasapainoiseen kasvuun, ja sitä annetaan veteen sekoitettuna kaikilla kastelukerroilla. Ainoastaan orkidean kukinnan aikaan pidetään tauko lannoittamisessa. 

Vaihda kasvualusta kukinnan jälkeen

Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta. Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin tai sammaleisten kivien päällä. Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti sateiden välillä. Siksi kasvualustan tulee ruukussakin olla ilmavaa. Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Sen vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen kukkamulta.

Liian tiiviissä ja multamaisessa kasvualustassa orkidean juuristo kärsii märkyydestä ja ilmattomuudesta. Tällöin juuret ruskettuvat ja mätänevät helposti. Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa liian hienojakoisessa kasvualustassa. Siksi kasville kannattaa kotona vaihtaa uusi kasvualusta.

Jos halutaan kullekin orkidealajille paras mahdollinen kasvualusta, se kannattaa sekoittaa itse. Biolan Orkideakasvualusta -pakkauksessa on erillispakattuina männyn kaarnaa, biohiiltä, kuitupitoista turvetta ja perliittiä. Näistä osasista on helppoa sekoittaa oikeanlainen kasvualusta kaikille orkideoille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. 

Koska yleisimmin myytävät perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret paljaina, ne istutetaan stutetaan ilmavaan kasvualustaan, joka kuitenkin sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella päivittäin.
Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista. Joukkoon voi lisätä noin 20 prosenttia turvetta tai rahhasammalta pidättämään vettä. Näiden lisäksi ruukkuun kannattaa sekoittaa ruokalusikallisen verran hiiltä.

Perhosorkidean kasvualusta voidaan vaihtaa lähes milloin vain. Ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua. Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa vähintään kolmen vuoden välein.

Video orkidean kasvualustan vaihdosta:

Ohjeet eri orkidealajien kasvualustan vaihtoon


Lue lisää aiheista