kukat - Näin saat huonekasvit menestymään - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Näin saat huonekasvit menestymään

Näin saat huonekasvit menestymään

Kasvit säilyvät edustavina, kun muistetaan oikea kastelu, säännöllinen lannoitus ja mullanvaihto kerran vuodessa.

Näin saat huonekasvit menestymään

Kasvit säilyvät edustavina, kun muistetaan oikea kastelu, säännöllinen lannoitus ja mullanvaihto kerran vuodessa.

Huonekasvien suosio on nousussa ja Biolanin teettämä kysely kertoo, että joka toisella suomalaisella on  ainakin muutamia huonekasveja. Lähes yhtä moni haluaisi kotiinsa vielä lisää kasveja. Kasvit säilyvät edustavina, kun muistetaan oikea kastelu, säännöllinen lannoitus ja mullanvaihto kerran vuodessa. Nyt on aika tehdä kasvien keväthuolto. 

Kun päivänvalon määrä lisääntyy, huonekasvit aloittavat kasvun. Ensimmäinen askel keväthuollossa on viedä kasvit suihkuun. Kun pölyt on huuhdottu lehdiltä, kasvit saavat paremmin valoa ja alkavat kasvaa.

 

Muista vuosittainen mullanvaihto

Paras aika mullanvaihdolle on helmi-maaliskuussa. Biolanin kyselyyn vastanneista vähän yli puolet kertoo vaihtavansa mullat vuoden tai kahden välein. Samalla liki joka toinen myöntää, että vaihtaa mullat harvemmin kuin kahden vuoden välein. Joukossa on kasviharrastajia, jotka eivät vaihda multaa koskaan.

Mullanvaihto unohtuu aivan liian monilta. Se on kuitenkin ehdoton edellytys kasvien hyvinvoinnille. Mullanvaihdolla on muutakin merkitystä kuin antaa kasvin juurille lisää kasvutilaa. Multa maatuu vähitellen ruukussa ja samalla se tiivistyy. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja ne voivat kuolla. Toisaalta kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Siksi multa tulisi vaihtaa vuosittain. 

 

Aloita huonekasvien lannoitus helmikuussa

Kotikukkien huonon menestymisen yleisin syy on lannoituksen laiminlyönti. Kyselyn perusteella joka kolmas suomalainen ei lannoita kasvejaan koskaan.

Huonekasvit kasvavat ruukuissa, jossa multatila on suhteellisen pieni. Kasvi käyttää mullan ravinteet nopeasti. Jos uusia ravinteita ei anneta, kasvi lopettaa ensin kasvunsa ja vähitellen alkaa näivettyä.

Huonekasvin kasvuun tarvittavat ravinteet voi lisätä kasteluveteen, tai jos sen kokee työläänä, kannattaa kerran kuussa ruukun multaan laittaa ravinnepuikkoja. Pääasia on, että huonekasvien kasvukaudella, helmikuun alusta lokakuun loppuun, kasvit saavat säännöllisesti ravinteita.

Kuvagalleria2

 

Varo liikakastelua

Kyselyn mukaan naisista 75 prosenttia ja miehistä 84 prosenttia kastelee huonekasvinsa vähintään kerran viikossa. Miehistä joka kymmenes ilmoittaa kastelevansa kasvit lähes päivittäin.

Elääkseen kasvit tarvitsevat vettä. Mutta samoin kuin kuivuus, myös liika vesi voi aiheuttaa kasvien kuoleman. Märässä mullassa tulee helposti hapettomat olosuhteet ja juuret voivat mädäntyä.

Jos olet innokas kastelija, istuta kasvit ruukkuun, josta ylimäärinen vesi pääsee valumaan aluslautaselle. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa kerros kevytsoraa salaojaksi tai istuttaa kasvit nopeasti kuivuvaan Kaktusmultaan. Sen sijaan laiskan kastelijan kannattaa istuttaa kasvit altakasteluruukkuun, jossa on vesivarastoa jopa viikoiksi.

Biolan Kasvusammal on oiva valinta, jos ei ole varma kuinka paljon kasvi tarvitsee vettä. Kasvusammal varastoi vettä, mutta säilyy silti ilmavana. Jos ruukusta pääsee valumaan ylimääräinen vesi pois,  Kasvusammal ei kostu ilmattomaksi. Silti osa kasveista viihtyy, kun ne saavat kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä.

Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Esimerkiksi kaktukset, rahapuu, aaloe ja paunikko voidaan kastella harvemmin kuin kodinonni, kultaimarre tai peikonlehti. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

  

 Nämä huonekasvit saavat kuivahtaa kastelujen välillä Nämä huonekasvit pitävät tasaisesta kastelusta 
 aaloe  jalohortensia
 anopinhammas ja anopinkieli  juoru
 jukkapalmu  kodinonni
 kaktukset  kultaimarre
 muorinkukka  kultapalmu
 orkidea  kääpiöesikko
 palmuvehka  köynnösviikuna
 paunikko  peikonlehti
 portulakka  pesäraunioinen
 posliinikukka  piilea
 pullojukka  pitsilehti
 rahapuu  sädekaisla
 säilätuutti  vuoripalmu

 

Kuvagalleria1

 

Biolanin teettämä kuluttajakysely huonekasvien hoidosta toteutettiin sähköisesti lokakuussa 2017 ja siihen vastasi 1000 suomalaista. Vastaajista 51 prosenttia oli naisia ja 49 prosenttia miehiä.

 


Lue lisää aiheista