Mullanvaihto kevättalvella - Katso Biolan vinkit! - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Mullanvaihto

Mullanvaihto

Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä, maalis-huhtikuussa. Näillä vinkeillä onnistut!

Mullanvaihto

Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä, maalis-huhtikuussa. Näillä vinkeillä onnistut!

Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle.

Suositeltavaa on vaihtaa huonekasvien multa kerran vuodessa. Hidaskasvuisille lajeille, kuten kaktuksille, posliinikukalle ja pullojukalle, riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein. Myös suurten viherkasvien täydellinen mullanvaihto voidaan tehdä parin vuoden välein ja välivuosina kaavitaan vain ruukun pinnalta vanhaa multaa pois ja lisätään tilalle uutta ravinteikasta multaa.

Tuotteet mullanvaihtoon:
Biolan Musta Multa
Biolan Viherkasvimulta
Biolan Altakastelumulta
Biolan Kaktusmulta
Biolan Kasvusammal


 

Mullanvaihto vaihe vaiheelta

Kuvagalleria1

1. Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja pysyy koossa.

2. Kasvin irrotus ruukusta onnistuu parhaiten, kun toisella kädellä tartutaan ruukkuun ja toisella peitetään mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Kasvi käännetään ylösalaisin, ja ruukku napautetaan varovasti irti. Juuripaakkua ei rikota, jos siihen ei ole erityistä syytä. Usein riittää pelkkä vioittuneiden juurenosien poistaminen.

Kuvagalleria2

3. Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti. Esikostutus on tärkeää mullan kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. Multa sisältää runsaasti humusta, joka liimaa maahiukkasia toisiinsa muodostaen muruja. Jos multaa ei esikostuteta, vaan kastellaan reilusti heti istutuksen jälkeen, saattaa multa kovettua yhtenäiseksi paakuksi. Oikeinkäsitelty multa ei kovetu.

Kuvagalleria3

4. Uuden ruukun tulee olla halkaisijaltaan sentin pari juuripaakkua suurempi. Ruukun pohjalle rakennetaan salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä.  Lisää  mullan pinnalle Biolan RootgrowTM -mykorritsaa ennen kuin nostat kasvin ruukkuun. 

Kuvagalleria4

5. Paakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnollinen kasteluvara.

6. Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun mullan pinnalle laitetaan 2–3 sentin kevytsorakate. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta – vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti. Kevytsorakate mullan pinnalla estää myös hyönteisten pääsyn kukkaruukun multaan.

 

Mullanvaihto-ohje

 

Kuvagalleria1
 

1. Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla juuripaakku perusteellisesti jo edellisenä päivänä. Näin paakku irtoaa helpommin ruukusta ja juuret kestävät paremmin käsittelyä.

2. Kasvin irrotus ruukusta onnistuu parhaiten, kun toisella kädellä tartutaan ruukkuun ja toisella peitetään mullan pinta niin, että kasvi jää sormien väliin. Kasvi käännetään ylösalaisin, ja ruukku napautetaan varovasti irti. Juuripaakusta karistellaan vanhaa multaa pois, erityisesti juuripaakun pinnalta poistetaan kaikki irtomulta, johon on saattanut kertyä lannoitesuoloja. Jos juuristossa on ruskettuneita osia, ne leikataan pois veitsellä tai oksasaksilla. 

     
Kuvagalleria2
  3. Uusi multa kostutetaan erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Sopiva suhde on noin 1 dl vettä multalitraa kohti. Esikostutus on tärkeää mullan kestävän mururakenteen aikaansaamiseksi. Multa sisältää runsaasti humusta, joka liimaa maahiukkasia toisiinsa muodostaen muruja. Jos multaa ei esikostuteta, vaan kastellaan reilusti heti istutuksen jälkeen, saattaa multa kovettua yhtenäiseksi paakuksi. Oikein käsitelty multa ei kovetu.
     
Kuvagalleria3
  4. Uuden ruukun tulee olla halkaisijaltaan sentin pari juuripaakkua suurempi. Ruukun pohjalle rakennetaan salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä. Lisää  mullan pinnalle Biolan RootgrowTM -mykorritsaa ennen kuin nostat kasvin ruukkuun. 
     
Kuvagalleria4
 

5. Paakun reunoille valutetaan uutta multaa ja se tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Ruukun pinnalle jätetään kunnollinen kasteluvara.

6. Mullan pinta säilyy siistinä eikä multa liety tai kovetu, kun mullan pinnalle laitetaan 2–3 sentin kevytsorakate. Erityisesti isoissa altakasteluruukuissa pintakate tasaa mullan kosteutta – vesi imeytyy säiliöstä paremmin pintamultaan asti. Kevytsorakate mullan pinnalla estää myös hyönteisten pääsyn kukkaruukun multaan.

     

 

Millaisen mullan valitsen huonekasveilleni?

Pelkkä kasvuturve tiivistyy nopeasti kukkaruukussa, siksi pitkäikäisille huonekasveille valitaan kompostoimalla valmistettu Biolan Musta Multa. Musta Multaan muodostuu kestävä mururakenne, joka pitää mullan ilmavana ja kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina ja terveinä.

Kokonaan turpeeton vaihtoehto ruukkukasveille on Biolan Viherkasvimulta. Kompostoinnin sekä raaka-aineidensa, biohiilen ja rahkasammalen, ansiosta multa säilyttää rakenteensa pitkään. Biohiili ja kasvusammal pystyvät sitomaan vettä kastelun yhteydessä ja luovuttavat sitä hitaasti kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Viherkasvimulta säilyttää ilmavuutensa myös kasteltuna. 

Altakasteluruukuissa käytetään Biolan Altakastelumultaa, joka sisältää pitkiä kuituja edistämään veden tasaista imeytymistä ruukun vesisäiliöstä. Altakastelumulta on myös riittävän ilmavaa suuriin ruukkuihin.

Biolan Kasvusammal on hyvin vettä pidättävä ja ilmava kasvualusta, joka soveltuu erityisen hyvin tasaisesta kastelusta pitäville kasveille, kuten peikonlehdille ja köynnösvehkoille, sekä lasimaljoihin ja pieniin ruukkuihin. Kasvusammal on erinomainen juurrutusalusta myös pistokkaille.

Kaktukset,  rahapuu, anopinkieli ja muut nopeasti kuivuvassa kasvualustassa vihtyvät kasvit istutetan hiekkaa ja kevytsoraa sisältävään Biolan Kaktusmultaan

 

Osa kasveista leikataan mullanvaihdon yhteydessä

Haaroittuneet ruukkukasvit, jotka ovat kauniita vain tasaisesti kasvaessaan, leikataan keväällä mullanvaihdon yhteydessä. Leikkaamiseen käytetään terävää veistä tai oksasaksia. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Katkaistun verson silmut pullistuvat leikkauksen jälkeen ja pian niistä kasvaa uusia versoja, jotka tekevät kasvista tuuhean. Vuosittaista leikkausta kaipaavat muun muassa kiinanruusu ja pelargoni.

 

Mullanvaihdon jälkeen kastellaan varovasti

Mullanvaihdon jälkeen kasvi siirretään pois suorasta auringonpaisteesta ja sen lehtiä suihkutetaan päivittäin Biolan Merileväuutteella. Uutta multaa kastellaan varovasti vähän kerrallaan. Erityisesti varotaan liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla. Normaali kastelu aloitetaan vasta, kun kasvi on päässyt kasvunalkuun eli noin 2 - 3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Samaan aikaan kasvin voi siirtää oikealle kasvupaikalleen. Hoitolannoitus aloitetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Lue lisää huonekasvien hoitolannoituksesta

Kaktusten mullanvaihtoon omat niksinsä

Nopeakasvuiset lehtikaktukset kaipaavat uutta multaa vuosittain, mutta hidaskasvuisille kaktuksille riittää mullanvaihto joka toinen vuosi. Luonnossa kaktusten kasvualustana on hiekkaa, soraa ja kiviä. Ruukkukaktustenkin kasvualustan tulisi olla hiekansekaista ja ilmavaa. Biolan Kaktusmulta on kehitetty nimenomaan kaktusten ja mehikasvien kasvualustaksi.

Kaktukset viihtyvät ahtaissa kasvuoloissa, siksi ne istutetaan pieniin lasittamattomiin saviruukkuihin. Suurten piikikkäiden kaktusten käsittelyä helpottaa styroksilevyt, jotka painetaan hellästi piikkien päälle. Näin kaktusta voi käsitellä helposti piikkien pistelemättä.

 

Huonekasvien hoito -opas


 


Lue lisää aiheista