Millaista multaa valitsen puutarhakasveilleni? - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Millaista on hyvä puutarhamulta?

Millaista on hyvä puutarhamulta?

Valmiiden pussimultien valikoima on laaja. Kun mietit mullan valintaa, ota huomioon kasvin tarpeet. Yleismullat soveltuvat lähes kaikille kasveille. Yleismultien lisäksi on erikoismultia, jotka on kehitetty tietyn kasvin tai kasviryhmän tarpeisiin; esimerkiksi happaman maan kasveille, kesäkukille tai kasvihuonevihanneksille.

Millaista on hyvä puutarhamulta?

Valmiiden pussimultien valikoima on laaja. Kun mietit mullan valintaa, ota huomioon kasvin tarpeet. Yleismullat soveltuvat lähes kaikille kasveille. Yleismultien lisäksi on erikoismultia, jotka on kehitetty tietyn kasvin tai kasviryhmän tarpeisiin; esimerkiksi happaman maan kasveille, kesäkukille tai kasvihuonevihanneksille.

Hyvä multa on rakenteeltaan kestävää, ilmavaa ja se sisältää pitkävaikutteisia ravinteita. Hyvä multa on valmiiksi kalkittu ja lannoitettu ja luomutarhurin mullasta löytyy myös ’soveltuu luomuviljelyyn’ -merkki.

Vastuullinen kotipuutarhuri valitsee mullan, jonka valmistukseen on käytetty mahdollisimman paljon kierrätettyjä ja nopeasti uusiutuvia raaka-aineita. Biolanin tuotteiden raaka-aineista jo yli 50 prosenttia on joko kierrätettyjä tai uusiutuvia. Nyt valikoimissa on myös täysin turpeettomia tuotteita.

Biolanin turpeettomat tuotteet

 

Multia erilaisiin käyttökohteisiin
Yleismullat
Hiili sitoo kosteutta
Istutus
Havut ja alppiruusut
Kesäkukat
Kasvihuone

Kompostimulta sisältää ravinteita ja humusta

Hyvä puutarhamulta on väriltään tummaa ja koostumukseltaan mururakeista. Se pidättää sekä vettä että ravinteita. Biolanin kaikki mullat valmistetaan kompostoimalla.

Kompostoinnin aikana multaan sitoutuu ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen. Kompostimullat sisältävät myös paljon pitkälle maatunutta humusta, joka parantaa etenkin hiekka- ja savimaiden rakennetta. Komposti aktivoi maan pieneliöstöä ja elävöittää maata. Hyötymikrobit, biohiili ja rahkasammal ovat uusimmat ekologiset ja kasvua parantavat innovaatiot Biolan-mullissa.

Katso kuinka Biolan-mullat valmistetaan:

 

Paranna kasvualustaa oikeilla tuotteilla

Yleismulta on monikäyttöinen

Biolan Puutarhan Musta Multa, Biolan Turpeeton Puutarhamulta ja Biolan Turvemulta ovat yleismultia, jotka soveltuvat niin maanparannukseen, piharuukkuihin, kasvihuoneeseen kuin istutukseenkin. Kompostin ansiosta ne aktivoivat maan pieneliötoimintaa ja sisältävät pitkävaikutteisia ravinteita. Ne soveltuvat myös luomuviljelyyn. 

Säkki Biolan Turpeetonta Puutarhamultaa

 

 

Hiili sitoo kosteutta ja parantaa maan rakennetta

Hiilen lisääminen maaperään parantaa maan rakennetta ja aktivoi pieneliöstöä. Lisäksi maaperään lisätty hiili ehkäisee ravinteiden huuhtoutumista sekä vähentää ilmakehään vapautuvan hiilidioksidin määrää. Maaperään lisätyllä hiilellä on kyky sitoa vettä ja luovuttaa sitä hitaasti kasvien käyttöön ja se vähentää maan sekä liettymistä että tiivistymistä. Biolan Istutusmulta, Biolan Turpeeton PuutarhamultaBiolan Kesäkukkamulta, Biolan Yrttimulta sekä Biolan Yrttimaa sisältävät biohiiltä − ja ne sopivat myös luomukasvattamiseen.  

Ihminen puutarhassa lapioimassa Biolanin istutusmultaa

 

 

Istutusvaiheessa lisätään mykorritsoja

Mykorritsa eli sienijuuri on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät. Sienijuuren avulla kasvit saavat vettä ja ravinteita omaa juuristoaan laajemmalta alueelta ja siksi ne kestävät kuivuutta paremmin ja toisaalta kasvavat nopeammin. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä.

Lähes 90 % maapallon kasveista elää luonnostaan symbioosissa sienen kanssa ja luonnonkasveilla mykorritsasymbioosi muodostuukin heti kasvun alkaessa. Puutarhamaassa sopivaa mykorritsaa ei välttämättä ole tarjolla. Jos kasvi ei saa juuristoonsa mykorritsaa, sen kasvuunlähtö hidastuu.  

Biolan Istutusmulta sisältää jo valmiiksi mykorritsaa. Se takaa, että kasvi saa sienijuuren heti istutusvaiheessa. Istutusmulta on kuluttajalle helppo tapa tehdä ympäristöteko ja samalla tarjota kukille, puille ja pensaille parhaat mahdolliset eväät kasvuunlähtöön. Istutusmulta soveltuu erinomaisesti monivuotisten kasvien istutukseen sekä esimerkiksi viljelylavoihin, joissa kasvatetaan yksivuotisia vihanneksia.

 

 

Alppiruusuille ja havuille hapan multa

Sellaiset kasvit, jotka viihtyvät alhaisessa pH:ssa, tarvitsevat sekä istutuksen yhteydessä että maanparannusvaiheessa multaa, jonka pH on normaalia puutarhamultaa alhaisempi. Tällaisia happaman maan kasveja ovat esimerkiksi alppiruusut, atsaleat, havut ja pensasmustikat. Biolan Havu- ja rodomulta on erikoismulta happaman maan kasveille ja sitä voi käyttää myös luomukasvatuksessa.

Lue lisää happaman maan kasveista

Ihminen lisäämässä havu- ja rodomultaa kasvin juurelle

 

 

Kesäkukkamulta varastoi vettä

Parvekelaatikot, amppelit ja piharuukut tarvitsevat erikoismullan, joka varastoi vettä ja toisaalta kostuu helposti uudelleen, vaikka se pääsisi kuivumaan läpikotaisin. Tällainen erikoismulta on Biolan Kesäkukkamulta

Kesäkukkamulta sisältää biohiiltä ja kevytsoramurskaa. Multa säilyy ilmavana isoissa ja pienissä ruukuissa - ja se imee helposti uudelleen vettä kuivuttuaankin. Lisäksi biohiili toimii luonnonmukaisena kastelukiteenä: se varastoi vettä itseensä kastelun yhteydessä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa.

Biolanin kesäkukkamultaa kämmenillä

Ilmava rahkasammal sopii ruukkukasvatukseen

Rahkasammal on uusi, multaseosten vedenpidätyskykyä ja ilmavuutta lisäävä kasvualustamateriaali. Rahkasammaleella on myös luontainen kyky ehkäistä monien haitallisten homeiden kasvua, joten siksi se on erityisen hyvä valinta myös taimikasvatukseen. 100-prosenttisesta rahkasammaleesta valmistettu Biolan Kasvusammal on erinomainen kasvualusta niin kylvöihin kuin ruukutuksiinkin. Rahkasammal on uusiutuva materiaali, siksi se on myös ekologinen. Rahkasammalta sisältävät puutarhamullista Biolan Turpeeton Puutarhamulta, Biolan Yrttimaa ja Biolan Yrttimulta

 

 

Kasvusäkit helpottavat kasvihuonevihannesten kasvatusta

Kasvihuonevihannesten, kuten tomaatin, kunkun, chilin ja melonin, kasvatus on helppoa kasvusäkissä, jossa on jo koko kesän ravinnetarve valmiina. Biolan Kasvusäkissä on varastolannoitus: Säkin toiseen reunaan on jo pussitusvaiheessa laitettu luonnonmukaisia kanankakkarakeita, joista riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesän kasvatuksen ajaksi. Siksi taimia voidaan kastella pelkällä vedellä eikä lisälannoitusta tarvita. 

Yrteille ja salaateille sopiva viljelysäkki on Biolan Yrttimaa. Yrttimaa-säkki avataan päältä ja siihen voidaan joko kylvää tai istuttaa kasveja. Multa on luonnonmukaisesti peruslannoitettu ja se sisältää myös kasvua parantavaa rahkasammalta.

Sekä Yrttimaa että Kasvusäkki voidaan liittää Biolan Kastelualtaaseen. Kasteluallas on vesivarasto, josta vesi nousee kapillaarisesti päällä olevan säkin multaan sitä mukaa, kun kasvi käyttävät vettä. Näin multa säilyy aina sopivan kosteana. Koska suuresta 40 litran säiliöstä riittää vettä vihanneksille jopa useiksi viikoiksi, Kasteluallas mahdollistaa viljelyn mökillä, jossa ollaan vain viikonloppuisin, tai mahdollistaa kotipuutarhurin loman kesällä.

Biolanin kasvusäkki yhdistettynä kasvualtaaseen
 


Lue lisää aiheista