Kuivakäymälä sopii parhaiten mökkikäymäläksi - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kuivakäymälä sopii parhaiten mökkikäymäläksi

Kuivakäymälä sopii parhaiten mökkikäymäläksi

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaisten mökkien pääasiallisin käymälä on edelleen ulkohuussi. Kuivakäymälöiden ekologisuus ja edullisuus vesivessaan verrattuna houkuttavat mökkiläisiä.

Kuivakäymälä sopii parhaiten mökkikäymäläksi

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan suomalaisten mökkien pääasiallisin käymälä on edelleen ulkohuussi. Kuivakäymälöiden ekologisuus ja edullisuus vesivessaan verrattuna houkuttavat mökkiläisiä.

Suomalaiseen mökkeilyyn kuuluu lähes erottamattomana osana ulkohuussi. Se on mökkien pääasiallinen käymälä tänäkin päivänä. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä, ja mökkeilijöistä 76 prosenttia tekee tarpeensa ulkohuussissa.

Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys on kielletty

Kaikista ulkohuusseista 57 prosenttia on päivitetty nykyaikaan. Niihin on asennettu joko kompostoiva käymälä tai kuivikekäymälä. Silti edelleen isossa osassa huusseja on vain perinteinen reikä ja korkeintaan saavi istuinreiän alla.

Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki, ja sen mukaan huussista ei saa päätyä jätöksiä tai nesteitä maaperään. Siksi perinteinen huussi, jossa on vain istuinreikä ja jätöksille avoin tila, on kielletty. Myöskään pohjasta rei’itetty saavi ei täytä nykynormeja.

Ulkohuussin käyttömukavuus nousee huomattavasti, kun käymälä uudistetaan. Nykyaikaiset kuivakäymälät ovat helppokäyttöisiä ja hajuttomia. Oikein varustelulla käymälällä huolehditaan myös siitä, että huussista ei synny ravinnekuormitusta mökin ympäristöön. 

Suomalaisten mielestä mökille kuuluu kuivakäymälä

Biolanin kyselyn* perusteella suomalaisista 91 % pitää kuivakäymälää järkevimpänä vaihtoehtona mökille. Kaikilla mökeillä ei ole juoksevaa vettä, saati kunnallistekniikkaa, siksi vesivessan rakentaminen on monesti hankalaa. Vanhankin mökin saneeraus nykypäivään onnistuu hyvin uudenaikaisen kuivakäymälän avulla. 

Biolanin kyselyyn vastanneista yli puolet (54 %) kertoi kompostoivan käymälän olevan mieluisin vaihtoehto ulkohuussiin. Joka kymmenes valitsisi polttavan käymälän sisälle ja lähes yhtä moni ottaisi kompostoivan käymälän myös sisälle. Vesivessa on toivelistalla sijalla neljä. 

Polttokäymälän tyhjennys ei lomalaista rasita – viikossa kahvikupillinen tuhkaa

Polttokäymälä ei vaadi vesiliittymää tai viemäröintiä. Ja koska polttokäymälästä ei synny jätevesiä, riittää kiinteistöllä harmaiden vesien puhdistus, joka on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin mustien vesien käsittely.

Polttokäymälä tyhjennys on myös helppoa, kun käytössä syntyy vain pieni määrä tuhkaa, jonka voi ripotella vaikka puutarhaan.

*) Biolanin teettämä remonttikysely toteutettiin sähköisesti lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1507 suomalaista.
 


Lue lisää aiheista