Vinkit talvikompostointiin - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Vinkit talvikompostointiin

Vinkit talvikompostointiin

Lämpöeristetyssä Biolan Pikakompostori 220 eco:ssa kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Katso Biolanin helpot vinkit kuinka saat kompostoitumisen pysymään vauhdissa pakkasellakin.

Vinkit talvikompostointiin

Lämpöeristetyssä Biolan Pikakompostori 220 eco:ssa kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Katso Biolanin helpot vinkit kuinka saat kompostoitumisen pysymään vauhdissa pakkasellakin.

Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kauttaaltaan hyvin eristetyssä lämpökompostorissa, Biolan Pikakompostori 220eco:ssa, pieneliöiden tuottama lämpö säilyy vuoden ympäri.

1. Vie säännöllisesti uutta jätettä kompostoriin

Lämpökompostoriin lisätään säännöllisesti uutta jätettä. Talvella jätettä kannattaa viedä kompostoriin 3–4 kertaa viikossa. Mitä enemmän uutta hajotettavaa jätettä pieneliöillä on sitä korkeampana lämpötila säilyy.

Kuvagalleria1

2. Komposti tarvitsee riittävästi kuiviketta, ettei se jäädy

Liian märkä komposti jäähtyy ja jäätyy herkästi talvella. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää. Riittävä määrä on vähintään kolmasosa kuiviketta viedyn jätteen määrästä. Kuivike lisätään kompostimassan päälle, jolloin se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa mahdollisesti kannesta tippuvalta kylmältä kondenssivedeltä.

Hyvä kuivike sisältää hapanta imukykyistä orgaanista materiaalia, kuten esimerkiksi turvetta, ja karkeaa puunkuorirouhetta. Turve imee kosteutta ja tasaa kompostimassan kosteuseroja. Lisäksi turve pystyy sitomaan itseensä hajuja ja esimerkiksi kaasuna vapautuvaa typpeä. Puunkuorirouheen tehtävä on säilyttää kompostimassan ilmavuus.  Biolan Tehokuivike on paras kuivike talvikäyttöön. Se sisältää energiaa ja typpeä, jotka nostavat kompostin lämpötilaa. Tehokuivikkeen biohiili sitoo hajuja itseensä ja aktivoi pieneliöiden toimintaa. Hyvä yleiskuivike  kompostointiin ja kuivakäymälöihin on Biolan Komposti- ja huussikuivike

Kuvagalleria2

3. Tyhjennä lämpökompostoria myös talvella

Koska jätettä syntyy ympäri vuoden, lämpökompostoria on tyhjennettävä myös talvella. Jatkuvatoimisen kompostorin, kuten Biolan Pikakompostorin, pohjalla on kaikkein vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään tätä jäähtynyttä kompostimassaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 tilavuudesta.

4. Säädä ilmanvaihtoa pienemmälle

Pikakompostorin ilmanvaihtoa voi säätää edessä olevan tuloilmaventtiilin avulla. Kun ilmanvaihtoa säädetään pienemmälle, pääsee kompostorin sisään vähemmän kylmää ulkoilmaa. Venttiili voidaan laittaa asentoon 20, silloin ilma-aukko on vain 20–prosenttisesti auki.

5. Sekoita lämpökompostoria pakkasella maltilla

Kylmällä ilmalla sekoittaminen jäähdyttää kompostoria. Siksi talvella riittää, että kompostia möyhitään kolmen, neljän viikon välein. Sekoitus onnistuu helpoiten Kompostimöyhentimellä. Koska ei ole tarkoitus sekoittaa kompostin eri-ikäisiä osia keskenään, riittää, että sekoitetaan noin 40 sentin pintakerrosta. 

Kuvagalleria3

6. Lisälämpö ja -ravinne auttavat nostamaan lämpötilaa

Kompostin hajotustoiminta jatkuu viileässäkin, mutta hitaammin. Vasta kompostimassan jäähtyessä viiteen pakkasasteeseen, kaikki hajotustoiminta pysähtyy. Jäätyminen ei vahingoita kompostoria eikä kompostimassaa, mutta kompostori täyttyy tavallista nopeammin.

Jos kompostin toiminta pysähtyy ja tila kompostorissa alkaa loppua, voidaan kompostimassaan tuoda ravinteita ja ulkopuolista energiaa. Kompostiheräte sisältää kompostin mikrobeille tärkeitä ravinteita. Siksi etenkin talvella säännöllinen Kompostiherätteen käyttö edistää kompostoitumista. Myös Tehokuivike sisältää kompostoitumista tehostavia ravinteita ja energiaa.

Hyvä keino tuoda kompostimassaan lämpöenergiaa, on haudata muutaman päivän ajan pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä pulloja. Jäähtyneen kompostorin virkistämiseen on myös sähköllä toimiva Kompostorin lämmitin. Sen avulla jäätynytkin kompostimassa saadaan sulatettua nopeasti ja vaivattomasti.

 

Katso video-ohje Pikakompostorin käyttöönotosta ja lämmittimen asennuksesta.