Erityyppisten kompostien perustaminen ja hoito - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Erityyppisten kompostien perustaminen ja hoito

Erityyppisten kompostien perustaminen ja hoito

Erityyppisten kompostien perustaminen ja hoito

 

Lämpökompostori

Keittiön biojätteen kompostointiin soveltuu lämpöeristetty kompostori, joka on tarkoitettu nimenomaan biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Biojätteelle tarkoitetun kompostorin tulee aina olla tuhoeläintiivis sekä ympärivuotisessa käytössä riittävästi lämpöeristetty. Tällainen on esimerkiksi Biolan Pikakompostori 220eco tai isompaan, esim. taloyhtiökäyttöön tai kimppakompostointiin soveltuva Biolan Pikakompostori 500

Biojätekompostoria valitessasi kiinnitä huomiota lämpöeristykseen. Lämpöeristeen paksuuden tulisi olla vähintään 5 cm, jotta kompostoituminen onnistuu myös talviolosuhteissa. Myös kompostorin kannessa tulee olla kunnollinen eristys, sillä suurin osa lämmöstä haihtuu kannen kautta.

Kiinnitä lämpöeristyksen lisäksi huomiota kompostorin kokoon; liian pieni kompostori ei pysty käsittelemään taloudessa syntyviä jätteitä, liian iso taas ei pysy toiminnassa vähäisellä jätteen määrällä. Mikäli kompostoit vain talousjätteitä, noin 200 litran kompostori riittää nelihenkiselle perheelle.

Biojätekompostorin käyttöohjeesta selviävät kompostorikohtaiset hoito-ohjeet. Tässä yleisiä ohjeita biojätekompostorin käyttöön:

  • Sijoita kompostori sellaiseen paikkaan siten, että sinne on helppo viedä jätteitä ympäri vuoden.
  • Aloittaessasi kompostoinnin, laita kompostorin pohjalle noin 5–10 cm:n kerros kuohkeaa seosainetta, esim. Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta.
  • Täytä kompostoria sitä mukaa kuin jätteitä keittiöstä kertyy. Biojätettä kannattaa viedä kompostoriin usein, vaikka pieniäkin määrä kerrallaan. 
  • Biojätettä kompostoitaessa on tärkeää käyttää oikeanlaista seosainetta eli kuiviketta. Peitä mielellään jokainen tuomasi jäte-erä ohuella kerroksella Komposti- ja huussikuiviketta. 
  • Lämpöeristetyssä kompostorissa palaminen on nopeaa ja näin ollen kompostin hapentarve suuri. Sekoita kompostimassaa kompostorin ohjeiden mukaisesti. Omakotitaloissa riittää möyhiminen yleensä kerran kuussa. Taloyhtiöissä jätettä kertyy nopeammin ja möyhiminen voi olla tarpeen esim. kerran viikossa. 

Kun kompostorissa on runsaasti lämpöä, jäte painuu voimakkaasti kasaan. Talvella kompostorin lämpötila saattaa laskea, mikäli jätettä kertyy vähän. Tämä ei ole kompostille haitallista. Kompostoria voi talvella herätellä käyttämällä Kompostiherätettä tai hautaamalla pintajätteeseen kuumalla vedellä täytettyjä muovipulloja tai -kanisterin. Myös Biolan Tehokuivike sisältää kompostoitumista tehostavia ravinteita ja energiaa.

Hyvässä lämpökompostorissa jäte kompostoituu hyvin nopeasti. Esimerkiksi Biolan Pikakompostorista voi tyhjentää kompostia jopa jo noin 6–7 viikon kuluttua.


Kasakomposti

Kasakomposti soveltuu puutarhajätteen kompostointiin. Rakenna kasakomposti lähelle jätteiden syntypaikkaa; kasvimaan laidalle tai pihan perälle. Kompostin oikea paikka on suojainen, mutta ei pimeä katve. Älä perusta kompostia vettä keräävään painanteeseen. Pidä komposti mahdollisuuksien mukaan samalla paikalla vuodesta toiseen, jolloin lierot ja muut hajottajaeliöt ovat maassa aina toimintavalmiina.

Laita kasakompostin pohjalle esim. haketta, kaislaa tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaantia. Muista kuitenkin, ettei ilmava pohjakerros auta, jos teet itse kompostikasasta liian tiiviin. Kasaa komposti kuin täytekakku, ohuina noin 5 cm paksuina kerroksina pitäen mielessä kolme perussääntöä: kuohkeus, kosteus ja ravinteet. Vuorotellen kosteita, typpipitoisia ja karkeita, hiilipitoisia jätteitä.

Ripottele kerrosten väliin muutama lapiollinen multaa tai vanhaa kompostia. Ne auttavat kompostia sitomaan kosteutta ja tuovat kompostiin välttämätöntä pieneliökantaa. Lisää puutarhakompostiin typpeä vaikkapa kompostiherätteenä tai kanankakkana.

Mikäli jätteet ovat kuivia, kastele kompostia jo kasausvaiheessa. Valmista kompostia on vaikea saada kastumaan tasaisesti. Tee kasakomposti riittävän suureksi, jotta se jaksaa pitää palamista yllä. Kasakompostin sopiva leveys on 1,5– 2 m ja korkeus 1–1,5 m. Pituutta kasalla voi olla tarpeen mukaan.

Kun komposti on sopivan kokoinen, on hyvä peittää se noin 10 cm:n multa- tai turvekerroksella. Turvekerros vähentää kosteuden ja ravinteiden haihtumista kasasta. Loppusilaukseksi voit vielä peittää kasan noin 10 cm:n paksuisella heinä- tai olkipeitteellä, joka pitää kompostin pitkään lämpimänä.

Pitkävartisella kompostilämpömittarilla voit seurata kompostin lämpötilaa. Kun olet tehnyt kompostin oikein, tulisi sen muutamassa päivässä lämmetä vähintään +30 asteeseen. Ellei näin tapahdu, etsi vianetsintäkaaviosta syytä.

Mikäli laitat kompostiin rikkaruohoja, huomioi seuraavaa:

  • Rikkaruohojen siemenet ja juurakot menettävät itävyytensä joutuessaan muutamaksi päiväksi vähintään +55 asteen lämpöiseen kompostiin. Eristämättömässä kompostissa tällainen lämpötila saavutetaan vain kompostin keskellä. Hautaa siis rikkaruohot aina kompostin keskelle, kuumimpaan paikkaan. Varminta olisi vielä kuivattaa rikkaruohot esim. mustan muovin päällä ennen eristämättömään kompostiin laittamista.

Kasakompostin hoitoon kuuluu ennenkaikkea kosteuden tarkkailu. Varsinkin kesän helleaikoina komposti saattaa tarvita kastelua jopa viikottain.

Kasakompostin kypsymistä nopeuttaa, mikäli käännät sen kerran tai kahdesti vuodessa. Helpointa on kasata komposti uudelleen entisen paikan viereen. Käännä kompostin heikoimmin hajonneet pintaosat seuraavan kasan keskelle tasaisen kompostoitumisen varmistamiseksi. Kastele kompostia, mikäli se näyttää kuivalta.

Kasakomposti valmistuu 1–3 vuodessa.


Puutarhakompostori

Puutarhajätteestä kootun kompostin hoito on helpointa, jos kompostoreita on kaksi: voit antaa toisen kompostin rauhassa muhia valmiiksi toista täyttäessäsi. Sijoita myös puutarhakompostori suojaisaan paikkaan, johon ei kerry vettä.

Puutarhajätteen kompostointiin soveltuvat hyvin Biolan Puutarhakompostori ja Maisemakompostori Kivi

Puutarhakompostoria hoidetaan kuin kasakompostia. Kompostorin täyttäminen aloitetaan ilmavalla pohjakerroksella. Kompostoriin kerätään jätteitä sitä mukaa kuin niitä puutarhasta kertyy, pitäen jälleen mielessä kolmisääntö: kuohkeus, kosteus ja ravinteet. Huolehdi erityisesti kompostin kosteudesta. Varsinkin kompostin reunaosat kuivuvat herkästi.

Kompostorin sisältö olisi hyvä kääntää kerran tai pari vuodessa, jotta saat lahoamattomat reunaosat kuumimpaan paikkaan kompostin keskelle.

Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille on hyvä kerätä lunta lämpöeristeeksi. Keväällä kun aurinko alkaa lämmittää, herätä komposti kaatamalla sinne pari ämpärillistä kuumaa vettä ja sekoittelemalla sitä.

Puutarhakompostorissa puutarhajäte kypsyy kompostimullaksi noin 1–2 vuodessa.