Jätelaki kiristyy – Kompostointi on entistä kannattavampaa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Jätelakiuudistus – Kompostointi on entistä kannattavampaa

Jätelakiuudistus – Kompostointi on entistä kannattavampaa

Lajitteluvelvoitteet kiristyvät jätelakiuudistuksen myötä. Kustannuksia syntyy niille, joilla ei vielä ole biojäteastiaa tai kompostoria. Laske Biojätelaskurilla tai Sekajätelaskurilla paljonko säästät kompostoimalla.

Jätelakiuudistus – Kompostointi on entistä kannattavampaa

Lajitteluvelvoitteet kiristyvät jätelakiuudistuksen myötä. Kustannuksia syntyy niille, joilla ei vielä ole biojäteastiaa tai kompostoria. Laske Biojätelaskurilla tai Sekajätelaskurilla paljonko säästät kompostoimalla.

Viimeistään heinäkuusta 2024 lähtien biojäte on pakko lajitella yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä, myös omakotitaloissa. Joissakin kunnissa velvoite on jo voimassa tai otetaan käyttöön aikaisemmin. Jätelakiuudistuksen myötä omakotiasujalla vaihtoehdot ovat joko tilata biojätteen erilliskeräys tai kompostoida omatoimisesti kiinteistöllä. Omakotiasuja voi myös liittyä biojäte- tai kompostorikimppaan, eli hankkia yhteisen biojäteastian tai kompostorin naapureiden kanssa.

Katso kartasta katuosoitteen perusteella yli 10 000 asukkaaan taajamat, joissa biojätteen lajittelu on pakollista. Ne on merkitty karttaan vihreällä.

Taajamat kartalla   
 

Biojätteen erilliskeräys vai kompostointi? 

Biojätteen erilliskeräyksessä jätekatokseen tulee yksi astia lisää ja se tyhjennetään yleensä vähintään kahden viikon välein. Jokainen tyhjennys maksaa jätehuoltoyhtiöstä riippuen 4−15 euroa/kerta. Kompostoimalla voi säästää vuodessa 107−389 euroa pelkissä tyhjennyskustannuksissa. Kun olet kompostoinut 3 vuotta, olet säästänyt rahaa laadukkaan lämpökompostorin verran. Lisäksi, jos syntyvälle kompostimullalle on käyttöä omassa puutarhassa, saadaan kompostoinnista tuplahyöty. 

Biolanin Biojätelaskurilla voit selvittää paljonko kompostointi säästää rahaa biojätteen erilliskeräyksen kuluihin verrattuna:

 

Sekajäteastian tyhjennyskuluihin säästöä kompostoimalla

Jos olet laittanut biojätteen sekajätteen joukkoon ja aloitat kompostoinnin, voit harventaa sekajätteen tyhjennysväliä. Säästöä syntyy paikkakunnasta riippuen 118−264 euroa/vuosi. Kun olet kompostoinut 3,5 vuotta, olet keskimäärin säästänyt rahaa laadukkaan lämpökompostorin verran. 

Biolanin Sekajätelaskurilla voit selvittää paljonko kompostointi säästää rahaa, kun sekajäteastien tyhjennyskerrat harvenevat: 

 

Millaisen kompostorin valitsen?

Valitse keittiön biojätteen ympärisvuotiseen kompostointiin valitaan kompostori, jostä löytyvät seuraavat ominaisuudet:

 • kauttaaltaan lämpöeristetty
 • rakenteeltaan tiivis
 • haittaeläinsuojattu
 • ilmanjakoputkisto takaa tasaisen kompostoitumisen
 • saranoitu kansi helpottaa käyttöä
 • lämpöeristetty, kestävä ja hyvin tiivistetty tyhjennysluukku
 • suotonesteen poisto
 • lämpömittari auttaa kompostoitumisen seuraamista
 • yhden perheen käyttöön sopiva tilavuus noin 200−300 litraa
 • kimppakompostointiin Biolan Pikakompostori 500, joka pystyy käsittelemään jopa 20 hlön biojätteet

Jätehuoltomääräysten mukaan kompostorin pitää olla haittaeläimiltä suojattu, kun kompostoidaan biojätettä. Lisäksi taajamassa kompostorin pitää yleensä olla lämpöeristetty, jotta kompostoituminen onnistuu vuoden ympäri. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös kannesta ja pohjasta. 

Biolan Pikakompostori 220 eco on kehitetty keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta sekoitustarve vähenee ja kompostointi on huolettomampaa. Kompostimassan keskelle ilmaa tuova ilmakanava mahdollistaa osaltaan nopean kompostoitumisen. Lämpömittari ja säädettävät ilmaventtiilit helpottavat kompostin seurantaa ja hoitoa. Pikakompostorin huippuluokan eristys, tiivistetyt luukkujen saumat ja yhtenäinen runkorakenne ehkäisevät tehokkaasti kylmän pääsyn kompostoriin.

Keittiön biojätteiden kompostoinnin ABC


Kompostointi edistää EU:n kierrätystavoitteita

 • Kun aloitat kompostoinnin, muista tehdä kompostointi-ilmoitus ja määritellä jätteen käsittelystä vastaava henkilö. Ilmoitus tehdään paikalliseen jätelautakuntaan. 
 • Jätehuoltoviranomainen kokoaa tiedot rekisteriin, josta voidaan tulevaisuudessa seurata kierrätysasteen kehittymistä.
 • Taajamien ulkopuolelle erilliskeräysvelvoitetta ei tule, koska pitkien ajomatkojen takaa biojätettä ei ympäristösyistä kannata hakea. Kuitenkin myös haja-asutusalueen asukkaiden pitää tehdä kompostointi-ilmoitus. 
 • Haja-asutusalueella voit kompostoimalla pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä jopa 8−12 viikkoon ja säästää siten jätekuljetusmaksuissa. 
 • Kunta voi poiketa asetuksen erilliskeräysvelvollisuuksista esim. kiristämällä niitä alueellisissa jätehuoltomääräyksissä. Useilla alueilla jo nyt noudatetaan tulevan lain mukaisia tai kireämpiä erilliskeräysvelvoitteita.
 • Laki liittyy EU:n kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia ja vuoteen 2035 yhteensä 65 prosenttia.

 


Lue lisää aiheista