Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Mökkihuussi talvikuntoon

Mökkihuussi talvikuntoon

Mitä tehdään mökkihuussille ennen talvea?

Mökkihuussi talvikuntoon

Mitä tehdään mökkihuussille ennen talvea?

Nyt on oikea aika varmistaa, että talvi voi tulla myös huussiin. Ulkohuussissa pakkanen jäädyttää satunnaisessa käytössä olevan kuivakäymälän säiliössä olevat jätteet. Jäätymisen vuoksi tyhjennys on hankalampaa kuin kesällä. Siksi mökeillä, joilla käydään ympäri vuoden, kannattaa syksyllä varmistaa, että talven aikaiset jätökset mahtuvat käymäläsäiliöön.

Mökeillä, joissa ei käydä talvella, voidaan huussi jättää syksyllä tyhjentämättä.

 

Maisemakompostori Kivi sopii käymäläjätteen kompostointiin.Mihin käymäläjäte laitetaan tyhjennyksen jälkeen?

 

Kauttaaltaan lämpöeristetystä Kompostikäymälästä tyhjennettävä komposti voidaan käyttää sellaisenaan maanparannukseen koristekasveille. Jos haluat antaa sitä kasvimaalle tai muille syötäville kasveille, käymäläkompostia jälkikompostoidaan vähintään vuosi.

Jos käymälälaite ei varsinaisesti kompostoi, on tyhjennettävä jäte aina kompostoitava. Käymäläjätekompostorissa tulee olla sekä kansi että pohja, ettei sadevesi pääse huuhtelemaan ravinteita kompostista. Tällainen on esimerkiksi Mökkikompostori tai Maisemakompostori Kivi.

 

Keväällä käymäläjätekomposti voidaan levittää kasvien tyvelle 2 - 5 cm katekerroksena. Syksylevityksen vaara on, että arvokkaat ravinteet huuhtoutuvat talven aikana. Siksi kevätlevitys on suositeltavampi. Syksyllä käymälästä tyhjennettävä kiinteä jäte kannattaa säilöä kevääseen kannellisessa kompostorissa tai muuten sadevedeltä suojattuna.


Käymälän nesteet sopivat kompostiherätteeksi

Kuivakäymälästä kerättävät nesteet sopivat lannoitteeksi tai kompostiherätteeksi. Nyt syksyllä kasveja ei kannata enää lannoittaa typpipitoisilla käymälänesteillä, vaan nesteet varastoidaan kevääseen. Sen sijaan niillä kannattaa kastella syksyn lehtikomposti. Käymälän nesteet kiihdyttävät kompostin toimintaa ja käymälänesteiden ravinteet sitoutuvat syntyvään kompostimultaan.

 

Muistilista talven varalle:

  1. Tyhjennä kuivakäymälää sen verran, että talven aikana kertyvä jäte mahtuu säiliöön. Erottelevan Kuivikekäymälän ja Simplett-käymälän sisäastian vaihto on helppoa talvellakin. Hanki talveksi uusi sisäastia verkkokaupastamme
  2. Käännä Kompostikäymälän korvausilmaventtiili talviasentoon.
  3. Tyhjennä suotoneste- tai virtsasäiliö, ettei se halkea jäätyessään.
  4. Käytä talvella reilummin kuiviketta kuin kesällä.
  5. Kompostikäymälään voit asentaa lämmittimen, jonka avulla kompostimassa on helppo sulattaa. Lämmitin verkkokaupastamme
  6. Jos talvella ulkohuussissa käynti harmittaa, Biolan Icelett on helppo asentaa sisälle ilman tuuletus- tai viemäriputkien vetoa.