Jätelaki kiristyy – Kompostoinnista tulee entistä kannattavampaa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Jätelakiuudistus – Kompostoinnista tulee entistä kannattavampaa

Jätelakiuudistus – Kompostoinnista tulee entistä kannattavampaa

Lajitteluvelvoitteet kiristyvät jätelakiuudistuksen myötä. Viimeistään heinäkuusta 2024 lähtien biojäte* on pakko lajitella yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä, myös omakotitaloissa. Joissakin kunnissa velvoite on jo voimassa tai otetaan käyttöön aikaisemmin. Kustannuksia syntyy niille, joilla ei vielä ole biojäteastiaa tai kompostoria.

Jätelakiuudistus – Kompostoinnista tulee entistä kannattavampaa

Lajitteluvelvoitteet kiristyvät jätelakiuudistuksen myötä. Viimeistään heinäkuusta 2024 lähtien biojäte* on pakko lajitella yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikilla kiinteistöillä, myös omakotitaloissa. Joissakin kunnissa velvoite on jo voimassa tai otetaan käyttöön aikaisemmin. Kustannuksia syntyy niille, joilla ei vielä ole biojäteastiaa tai kompostoria.

Jätelakiuudistuksen myötä omakotiasujalla vaihtoehdot ovat joko tilata biojätteen erilliskeräys tai kompostoida omatoimisesti kiinteistöllä. Omakotiasuja voi myös liittyä biojätekimppaan, eli hankkia yhteisen biojäteastian tai kompostorin yhdessä naapureiden kanssa.

Katso kartasta yli 10 000 asukkaaan taajamat, joissa biojätteen lajittelu tulee pakolliseksi. Ne on merkitty karttaan vihreällä.

Taajamat kartalla   

 

Biojätteen erilliskeräys vai kompostointi? Jätelakiuudistuksen myötä tulee valita jompi kumpi

Biojätteen erilliskeräyksessä jätekatokseen tulee yksi astia lisää ja se tyhjennetään yleensä vähintään kahden viikon välein. Jokainen tyhjennys maksaa jätehuoltoyhtiöstä ja astian koosta riippuen noin 5−35 euroa/kerta. Kompostoimalla voi säästää vuodessa noin 130−780 euroa pelkissä tyhjennyskustannuksissa. Lisäksi, jos syntyvälle kompostimullalle on käyttöä omassa puutarhassa, saadaan kompostoinnista tuplahyöty. 

Biolanin Biojätelaskurilla voit selvittää paljonko kompostointi säästää euroja biojätteen erilliskeräyksen kuluihin verrattuna:

BIOJÄTELASKURI

 

Millaisen kompostorin valitsen?

Valitse keittiön biojätteen ympärisvuotiseen kompostointiin valitaan kompostori, jostä löytyvät seuraavat ominaisuudet:

  • kauttaaltaan lämpöeristetty
  • haittaeläinsuojattu
  • rakenteeltaan tiivis
  • saranoitu kansi helpottaa käyttöä
  • ilmanjakoputkisto takaa tasaisen kompostoitumisen
  • lämpöeristetty, kestävä ja hyvin tiivistetty tyhjennysluukku
  • suotonesteen poisto
  • yhden perheen käyttöön noin 200‒300 litraa

Jätehuoltomääräysten mukaan kompostorin pitää olla haittaeläimiltä suojattu, kun kompostoidaan biojätettä. Lisäksi taajamassa kompostorin pitää yleensä olla lämpöeristetty, jotta kompostoituminen onnistuu vuoden ympäri. On tärkeää, että kompostori on eristetty myös kannesta ja pohjasta. 

Biolan Pikakompostori 220eco on kehitetty keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Tehokkaan ilmanvaihdon ansiosta sekoitustarve vähenee ja kompostointi on huolettomampaa. Kompostimassan keskelle ilmaa tuova ilmakanava mahdollistaa osaltaan nopean kompostoitumisen. Lämpömittari ja säädettävät ilmaventtiilit helpottavat kompostin seurantaa ja hoitoa. Pikakompostorin huippuluokan eristys, tiivistetyt luukkujen saumat ja yhtenäinen runkorakenne ehkäisevät tehokkaasti kylmän pääsyn kompostoriin.

*Biojätteellä tarkoitetaan eloperäistä keittiö- tai elintarvikejätettä tai syötäväksi kasvatettuja kasvinosia.

 


Tiesitkö tämän kompostoinnista?

  • Kun aloitat kompostoinnin, sinun tulee tehdä kompostointi-ilmoitus ja määritellä jätteen käsittelystä vastaava henkilö. Ilmoitus tehdään paikalliseen jätelautakuntaan. 
  • Jätehuoltoviranomainen kokoaa tiedot rekisteriin, josta voidaan tulevaisuudessa seurata kierrätysasteen kehittymistä.
  • Taajamien ulkopuolelle erilliskeräysvelvoitetta ei tule, koska pitkien ajomatkojen takaa biojätettä ei ympäristösyistä kannata hakea. Kuitenkin myös haja-asutusalueen asukkaiden pitää tehdä kompostointi-ilmoitus. 
  • Haja-asutusalueella voit kompostoimalla pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä jopa kahdeksaan viikkoon ja säästää siten jätekuljetusmaksuissa. 
  • Kunta voi poiketa asetuksen erilliskeräysvelvollisuuksista esim. kiristämällä niitä alueellisissa jätehuoltomääräyksissä. Useilla alueilla jo nyt noudatetaan tulevan lain mukaisia tai kireämpiä erilliskeräysvelvoitteita.
  • Laki liittyy EU:n kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia ja vuoteen 2035 yhteensä 65 prosenttia.


 


Lue lisää aiheista