Huvila & huussi - Pitsihuvilan uusi elämä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Huvila & huussi - Pitsihuvilan uusi elämä

Huvila & huussi - Pitsihuvilan uusi elämä

Sarin ja Tarun mökkipaikka on ihana, yli sata vuotta vanha pitsihuvila, jonka piha herätettiin henkiin Huvila ja huussi -ohjelmassa.

Huvila & huussi - Pitsihuvilan uusi elämä

Sarin ja Tarun mökkipaikka on ihana, yli sata vuotta vanha pitsihuvila, jonka piha herätettiin henkiin Huvila ja huussi -ohjelmassa.

Pitsihuvilan piha oli päässyt ränsistymään, eikä ollut toiminnoiltaan perheen nykyisiä tarpeita vastaava. Vanha puutarha erilaisine kasveineen oli hukkunut kaiken muun kasvillisuuden sekaan. Pihasta  löytyikin paljon vanhoja, hyväkuntoisia perennoja, ruusuja ja marjapensaita, jotka haluttiin pelastaa. 

Maisemasuunnittelija Kati Jukarainen näki paikassa paljon mahdollisuuksia, ja suunnitteli pihan muutokset niin, että paikan henki ja tunnelma heräävät jälleen henkiin.

- Romanttinen pitsihuvilan tyylinen piha voi olla samaan aikaan myös siisti ja toimiva, Jukarainen toteaa. 

Huvila ja huussin remonttimiehet joutuivat tosi toimiin, jotta rinnetontti saatiin palautettua entiseen loistoonsa. Upea kesäkeittiö, uudet istutukset, saunan terassi, uusi laituri ja liikunta-alue sulautuvat samaan pihapiiriin. Uuden rinnalla myös paljon vanhaa pystyttiin säilyttämään. 

Upea muutos yllätti perheen, katso video: 

Isossa puutarhassa riittää kompostoitavaa

Sarin ja Tarun arvoihin sopii kierrätys ja ekologinen elämäntapa, joten pihaan hankittiin kompostorit sekä keittiön biojätteen että puutarhajätteen kompostointiin. Umpinainen ja riittävän reilun kokoinen Puutarhakompostori mahdollistaa erilaisen puutarhajätteen siistin kompostoinnin. 

Kuvagalleria1

- Kun kompostointi aloitetaan, puutarhakompostorin pohjalle kootaan oksasilppua ja risuja. Sen jälkeen kompostoriin voi täyttää kerroksittain erilaista puutarhajätettä; naatteja ja rikkaruohoja, ruohosilppua.  Väleihin laitetaan karkeampia kerroksia, kuten oksia ja risuja sekä osittain kompostoitunutta multaa esimerkiksi biojätekompostorista, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula opastaa. 

Valmista multaa Puutarhakompostorista saadaan aikaisintaan vuoden kompostoimisen jälkeen. 

Katso asiantuntijan vinkit puutarhajätteen kompostointiin videolta: 

Marjapensaat uuteen kasvuun  

Pitsihuvilan vanhat marjapensaat pelastettiin ja siirrettiin uusille kasvupaikoille. Ennen uudelleenistutusta pensaat leikattiin poistamalla vanhimpia oksia. Istutuksessa käytettiin kompostilannoitettua luonnonmukaista Biolan Istutusmultaa, joka sisältää mykorritsaa ja biohiiltä. 

Mykorritsa tehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa parantaen siten kasvin juurtumista kasvupaikalleen.  Multaan lisätty biohiili ja komposti aktivoivat pieneliöstöä ja parantavat kasvualustan rakennetta. Biohiili pystyy myös sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön.

Marjapensaiden lannoitukseen käytettiin Marja- ja hedelmälannoitetta, joka sisältää ravinteita sopivassa suhteessa kasvien tarpeisiin, ja varmistaa runsaan ja hyvälaatuisen sadon. 

Katso videolta ohjeet marjapensaiden istutukseen ja hoitoon: 

Huvila & Huussi maanantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa.

Katso jaksot Ruudussa

Kuvagalleria3

 

Lue lisää aiheista