Huvila & huussi - Ikioma hiekkaranta ja keitiöpuutarha - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Huvila & Huussi - Perheen ikioma hiekkaranta

Huvila & Huussi - Perheen ikioma hiekkaranta

Perheen aikuiset lapset Kira ja Kasper ottivat ohjat käsiin mökkipihan remontin suunnittelussa ja kutsuivat apuun Huvila & Huussi -tiimin.

Huvila & Huussi - Perheen ikioma hiekkaranta

Perheen aikuiset lapset Kira ja Kasper ottivat ohjat käsiin mökkipihan remontin suunnittelussa ja kutsuivat apuun Huvila & Huussi -tiimin.

Kasperin ja Kiran vanhemmat päättivät muutama vuosi  sitten hankkia koko perheelle mökin. Paikka onkin parissa vuodessa muodostunut tärkeäksi paikaksi heille kaikille. Kuusihenkinen perhe viettää paljon aikaa mökillä. Mökin pihan on suuri, siinä on pitkä rantaviiva sekä upea järvimaisema. Tontti oli kuitenkin monilta osin luonnontilainen eikä kovin toimiva. Lisäksi itse mökin ja saunan piha-alueet eivät olleet yhtenäiset. 

Huvila & Huussi -ohjelman maisemasuunnittelija Kati Jukarainen innostui erityisesti tontin rantaviivasta ja sen mahdollisuuksista. Hän suunnitteli perheelle oman hiekkarannan. Myös saunan terassi koki uudistuksen ja perhe yllätettiin nykyaikaisella ja toimivalla kesäkeittiöllä, jonka läheisyyteen perustettiin runsas keittiöpuutarha hyötykasveineen. 

Katso rantatontin muutos upeaksi biitsiksi:

Helppohoitoinen keittiöpuutarha

Perheen tyttären Kiran toiveissa oli saada mökille pieni puutarha, ja koska ruuanlaitto oli mökillä mieluista, oli keittiöpuutarha luonnollinen valinta. Se toteutettiin kauniisti terassin ja kesäkeittiön viereen lavatarhan muodossa. Helppohoitoisuus on yksi mökkipuutarhan tärkeä ominaisuus ja vihannekset sekä yrtit istutettiinkin Biolan Kasvatusaltaisiin

− Kasvatusaltaassa on altakastelupohja ja vesivarasto, josta riittää vettä yrteille, salaateille ja kukille noin viikoksi. Se helpottaa kasvien hoitoa ja mahdollistaa kasvatuksen myös mökillä jossa käydään vaikka vain viikonloppuisin, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula. 

Kasvatusaltaassa on myös ylivuotoreiät, joista ylimääräinen kastelu- ja sadevesi pääsee valumaan ulos, eikä ole pelkoa ylikastelusta.

− Kasvatusaltailla on nopea ja helppo perustaa lavatarha. Kasvatusallas on mitoitettu niin, että valmiin lavakauluksen sisään mahtuu neljä allasta. Tällaisen hyötytarhan hoito on helppoa, kun ei tarvitse kitkeä ja kastelukin on vaivatonta, jatkaa Kerttula.

Videolla asiantuntija ohjeistaa Kasvatusaltaan käytön

Kasvatusaltaat täytettiin luonnonmukaisella Biolan Istutusmullalla. 

Istutusmulta sisältää biohiiltä ja mykorritsoja. Biohiili pystyy sitomaan vettä itseensä ja mullan kuivuessa luovuttaa sitä kasvien käyttöön. Mykorritsa puolestaan tehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa sekä suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvien hyvinvointia, Kerttula opastaa. 

Kuvagalleria1

Keittiöpuutarhan kasvien lannoitus kannattaa hoitaa niinikään helposti varastolannoituksen avulla. Lannoitteelle kaivetaan multaan kuoppa kasvien väliin ja siihen annostellaan ohjeen mukainen määrä luonnonmukaista lannoitetta. Lopuksi lannoite peitetään mullalla.  

− Kun lannoite on annosteltu näin, kasvit ottavat ravinteita tarpeensa mukaan. Ja koska varastolannoitettujen taimien kasteluun riittää pelkkä vesi, ei tarvitse miettiä onko lannoiteliuosta joutunut salaattien tai yrttien lehdille, helppoden lisäksi myös turvallista, Riikka Kerttula vinkkaa. 

 

Huvila & Huussi maanantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa.

Katso jaksot Ruudussa

Kuvagalleria2

 


Lue lisää aiheista