Huonekasvien hoito talvikuukausina - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Huonekasvien hoito talvikuukausina

Huonekasvien hoito talvikuukausina

Talvella valonpuute ja kuiva huoneilma rasittavat kasveja. Lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi ja lannoitteen tilalla annetaan Merileväuutetta marras-tammikuun välisenä aikana. Myös kastelua vähennetään ja kasvien annetaan vaipua hetkeksi lepotilaan.

Huonekasvien hoito talvikuukausina

Talvella valonpuute ja kuiva huoneilma rasittavat kasveja. Lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi ja lannoitteen tilalla annetaan Merileväuutetta marras-tammikuun välisenä aikana. Myös kastelua vähennetään ja kasvien annetaan vaipua hetkeksi lepotilaan.

 

Vähennä kastelua

Yleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Patterista nouseva lämmin ilma ja ikkunasta tuleva kylmä virtaus aiheuttavat vetoa, josta useimmat huonekasvit kärsivät. Jos vielä ikkunalauta on kylmä ja multa märkää, juuret eivät pysty toimimaan kunnolla vaan kasvi saattaa jopa menehtyä. Yleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua. 

 

Huonekasvien hoitokalenteri antaa hoito-ohjeet eri vuodenajoille

Saavatko kasvisi tarpeeksi valoa?

Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään ikkunan edestä verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun. Viherkasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten vikasvien valonsaantia voi lisäksi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla lehdistö säännöllisesti. Kasvien suihkutus vähentää myös tuholaisten esiintymistä.

Kasvivaloilla voidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Lisävaloa annetaan niin, että kasveilla on vähintään 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat led-valaisimet, loisteputket ja monimetallilamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.

Merilevä lisää huonekasvien vastustuskykyä

Viherkasvien lannoitus lopetetaan vuoden pimeimmäksi ajaksi, jos kasvit eivät saa lisävaloa. Lannoituksen sijaan kasveille annetaan Merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Merileväuutteen teho perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna kaikille huonekasveille.

Talvella kukkivien huonekasvien, kuten syklaamien ja joulukaktusten, lannoitusta jatketaan kukinnan ajan. Niiden lannoitukseen käytetään joko kasteluveteen sekoitettavaa Ravinnenestettä tai multaan työnnettäviä Ravinnepuikkoja. Myös kasvilampun alla kasvavien viherkasvien lannoitusta jatketaan talvellakin.

Ongelmana alhainen ilmankosteus

Kuiva huoneilma on meidän oloissamme huonekasvien hyvinvoinnin kannalta yksi suurimpia ongelmia. Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 %, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 %. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan ja kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään. 
 
Huonekasvit kannattaa koota ryhmäksi, jolloin pienilmasto on parempi kuin yksittäisten kasvien ympärillä. Ilmankostuttimella ja päivittäisillä lehvästösuihkutuksilla voidaan myös parantaa kuivaa huoneilmaa.

 

 

Huonekasvien hoito -opas


Lue lisää aiheista