Näin saat ritarinkukan eli amarylliksen menestymään - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ritarinkukan hoito

Ritarinkukan hoito

Ritarinkukka (vanhalta nimeltään amaryllis) on upea sipulikasvi, jonka kasvatus onnistuu aloittelijaltakin. Sipulin istutuksesta kukintaan kuluu 6−8 viikkoa. Ritarinkukan sipuleita on saatavana syksyllä ja talvella. Kerran vuodessa sipulista kasvaa 1–3 kukkavanaa, joiden päähän avautuu kolmesta viiteen kellomaista kukkaa. Ritarinkukan voi kukittaa vuosittain uudelleen.

Ritarinkukan hoito

Ritarinkukka (vanhalta nimeltään amaryllis) on upea sipulikasvi, jonka kasvatus onnistuu aloittelijaltakin. Sipulin istutuksesta kukintaan kuluu 6−8 viikkoa. Ritarinkukan sipuleita on saatavana syksyllä ja talvella. Kerran vuodessa sipulista kasvaa 1–3 kukkavanaa, joiden päähän avautuu kolmesta viiteen kellomaista kukkaa. Ritarinkukan voi kukittaa vuosittain uudelleen.

Ritarinkukan eli amarylliksen sipulin istutus 

  • Liota sipulin juuria ennen istutusta. Älä kastele koko sipulia. 
  • Laita ruukun pohjalle kerros multaa.
  • Istuta niin, että puolet sipulista jää mullan pinnan yläpuolelle.
  • Kastele istutuksen jälkeen kunnolla, sen jälkeen anna mullan kuivua.
  • Kun kukkanuppu alkaa näkyä, aloita varovainen kastelu aluslautasen kautta. 

Tavallisin istutusaika syksy ja alkutalvi. Myytävinä olevissa sipuleissa on jo kukka-aiheet valmiina. Ritarinkukalle valitaan ruukku, jonka halkaisija on vain pari senttiä sipulia suurempi. Sipuli istutetaan ilmavaan Biolan Kaktusmultaan. Jos käytät tavallista kukkamultaa, voit varmistaa mullan nopean kuivumisen lisäämällä ruukun pohjalle kerroksen Biolan Kevytsoraa salaojitukseksi. 

Ruukku pidetään valoisassa paikassa. Istutuksen yhteydessä multa kastellaan, mutta vasta, kun paksu kukkanuppu alkaa työntyä sipulista, aloitetaan varovainen kastelu huoneenlämpöisellä vedellä. Itse sipulia ei saa kastella ja turvallisinta onkin kastella alusastian kautta.

Kukkivan ritarinkukan hoito

Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille. Kastelu saa olla hyvin niukkaa, koska liika kastelu venyttää kukkavartta. Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen maljakkoon leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta.

Ritarinkukan hoito kukinnan jälkeen

Voit säilyttää ritarinkukan myös kukinnan jälkeen ja kukittaa sen seuraavana vuonna uudelleen. Uudelleenkukittaminen vaatii hieman vaivannäköä.

Kun kukat ovat lakastuneet, ne leikataan pois. Jos kukat jättää kasviin kiinni, ne alkavat kehittää siemeniä ja kuluttavat sipulin voimaa. Kukkavanan annetaan kuitenkin kuihtua ennen kuin se leikataan pois. Kukkien kuihduttua ritarinkukka kerää ravintoa seuraavan vuoden kukintaa varten. Kasvia lannoitetaan viikottain Biolan Ravinnenesteellä tai Orkidearavinteella ja se pidetään valoisalla ikkunalla.

Kuvagalleria1

Ritarinkukka viedään keväällä puutarhaan

Ilmojen lämmettyä ritarinkukka voidaan siirtää puutarhaan puolivarjoiseen paikkaan. Pitkinä sadekausina sipuli suojataan liialta sadevedeltä, koska sipulin vettyminen saattaa aiheuttaa punalaikkutaudin. Punalaikkutauti esiintyy punaisina juovina sipulin kuoressa, lehdissä, kukkavanassa ja nupussa. Punalaikkutautia voidaan ehkäistä myös istuttamalla sipulit ruukutusvaiheessa niin, että puolet sipulista jää mullan pinnan yläpuolelle.

Nosta ritarinkukka sisälle ennen pakkasia

Ritarinkukkaruukku otetaan sisälle ennen pakkasia. Ruukkua kastellaan niukasti muutaman viikon ajan, sitten kastelu lopetetaan kokonaan 2–3 kuukaudeksi ja ruukku pidetään pimeässä ja mahdollisuuksien mukaan huoneenlämpöä viileämmässä. Kastelemattoman kauden aikana sipuliin kehittyy kukkanuppu. Kun nuoppu pilkistää, sipuli istutetaan uuteen multaan ja ruukku siirretään valoisalle ikkunalle.

 

Huonekasvien hoito -opas


Lue lisää aiheista