Kirsi ja Sami – Vihreä teko - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

 

Kaupunkilaisperheen elämänmuutos:

"Rakennamme oman hyötypuutarhan!"

 

Kirsin ja Samin perheen vihreä teko

Tavoite:

  • Hyötypuutarhan perustaminen
  • Kompostoinnin aloittaminen 
  • Selvittää, paljonko biojätteiden kompostointi vähentää viisihenkisen omakotitalossa asuvan uusioperheen sekajätteen määrää
  • Samalla seurataan, kuinka kompostoinnin aloittaminen vaikuttaa perheen arkeen

 

Lähtötilanne:

  • Kompostorilla käsitellyt biojätteet: 0 kiloa
  • Kirsillä ja Samilla ei ole kokemusta hyötypuutarhan perustamisesta ja hoitamisesta

 

Keinot tavoitteen saavuttamiseksi: 

  • Ostetun omakotitalon pihan muokkaaminen hyötypuutarhaksi
  • Hyötykasvien viljelyn aloittaminen
  • Kompostorin hankinta ja käytön opettelu 

 

 

Kirsin ja Samin vihreän teon eteneminen

Kirsin ja Samin viisihenkinen uusioperhe aloitti kotikeittiöstä syntyvän biojätteen kompostoinnin maaliskuun puolivälissä. Laskuri kertoo, kuinka paljon biojätettä perhe on tuottanut ja kompostoinut, eli paljonko kompostointi on vähentänyt perheen sekajätteen määrää. 

 

 

Ketä he ovat?

Tampereen kupeessa Lempäälässä sijaitsee omakotitalo, jonka uudet asukkaat ovat päättäneet tarttua hyötypuutarhan luomisen ja kompostoinnin haasteisiin. Ruuhkavuosien tiimellyksessä luovivaan uusioperheeseen kuuluvat vanhempien Kirsin ja Samin lisäksi lapset Ronja, Hugo ja Rasmus. Vauhdikkaaseen arkeen kuuluu töiden ja koulun lisäksi Kirsin opiskelu ja lasten harrastusten kirjo. Haaste hyötypuutarhan perustamisesta ja kompostoinnin opettelusta on paitsi yhteistä aikaa ja tekemistä sekä uuden oppimista, myös panostus tulevaisuuteen.

– Perheen hyvinvointi on minulle tärkeää. Haluaisin saada lapset innostumaan terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntavoista kotona, jotta he jatkaisivat niiden noudattamista myöhemminkin elämässään, Kirsi kertoo.

Aiempaa kokemusta omakotitaloasumisesta tai puutarhan hoidosta perheellä ei ole. Kirsi kertoo suhteestaan kestävän kehityksen valintoihin:

– Olen aiemminkin kokenut kestävän kehityksen arvojen olevan merkityksellisiä. Perheemme on tehnyt pieniä vihreitä tekoja, esimerkiksi valitsemalla luomu-tuotteita. Siirtyminen omakotitaloasumiseen on hieno mahdollisuus oppia luonnosta ja ekologisemmasta asumisesta, esimerkiksi kierrätyksestä ja oman pöydän antimien tuottamisesta.

Perheen ensimmäinen suuri vihreä tekokin on jo tehty: maalämpö oli keskeinen valintakriteeri talon hankinnassa. Koko perhe on innolla mukana Vihreä teko -projektissa: Samia kiinnostaa kompostoinnin aloittaminen ja myös lapset ovat luvanneet osallistua projektiin. Kirsi uskoo, että oman puutarhan sato voi innostaa myös ruokailutottumusten muutokseen.

– Itselleni kasvisruoan lisääminen on ollut suhteellisen helppoa, mutta perheen miesväelle lihan syönnin vähentäminen tuntuu haastavalta. Toivon, että oma maan sato innostaa maistelemaan uusia makuja ja kokemaan erilaisia elämyksiä myös ruokalautasella!

 

Seuraa, kommentoi ja tsemppaa Kirsin ja Samin perhettä sosiaalisessa mediassa