Biolan Populett - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolan Populett 200
Biolan Populett 200
Biolan Populett 200
Biolan Populett 200
Biolan Populett 200
Biolan Populett 200 Biolan Populett 200 Biolan Populett 200 Biolan Populett 200 Biolan Populett 200
Biolan Populett 200

Moneen tarpeeseen

 • koko 200 litraa
 • soveltuu myös runsaaseen käyttöön
 • tarvittaessa erottelee nesteen massan ohi
 • tehokas painovoimainen ilmanvaihto
 • istuimena saranoitu lämpöistuin Pehvakka
 • helposti puhdistettavat pinnat
 • Populett 200 vaihtosäiliö saatavilla lisätarvikkeena
 • valmistettu Suomessa 

Tulosta tästä Populett-ohje huussiin

Tuotenumero: 70578600
LVI-numero: 3663118

Populett ja Nuuksion kansallispuisto

Metsähallituksen kohteissa noudatetaan kestävän luontomatkailun periaatteita. Metsähallituksen hoidossa olevassa Nuuksion kansallispuistossa käy vuosittain noin 180 000 retkeilijää. Alueella on monipuoliset palvelut. Käymälöitä kansallispuistossa on kaikkiaan noin 30. Jokaisen telttailualueen, tulentekopaikan, keittokatoksen ja laavun yhteydessä on kuivakäymälä. Näiden lisäksi Haukkalammen luontotuvan vieressä sekä Kattilassa on kuivakäymälä.

Alueen kuivakäymälöistä kaksi on 300-litraisia Biolan Populettia ja yksi 200-litrainen Biolan Populett. Tuotekehitysvaiheessa olevat isot Populett-kuivakäymät otettiin Nuuksiossa koekäyttöön vuonna 2008. Vasta tämän jälkeen ne tuotiin kuluttajamyyntiin.

 


Nuuksion kansallispuiston puistonhoitaja Antti Raita sanoo, että Populett on herättänyt kasvavaa kiinnostusta myös muissa kansallispuistoissa.


Nuuksion kansallispuiston käymälöillä riittää käyttäjiä.

"Populett-käymälät toimivat kiitettävästi"

Puistonhoitaja Antti Raita Nuuksion kansallispuistosta kertoo, että Populett-kuivakäymälät ovat lunastaneet kaikki niille asetetut odotukset.
- Ne toimivat äärimmäisen hyvin sekä luotettavasti ja niiden huoltaminen on helppoa. Lisäksi niitä on miellyttävä käyttää, Raita luettelee.
- Ei tämä vaadi kuin vähän kuiviketta joukkoon, Antti Raita opastaa.

"Iisiä ja siistiä hommaa"

Nuuksion kansallispuiston kaksi 300-litraista Populett-käymälää on asennettu rinnakkain loivassa rinteessä olevaan käymälärakennukseen.
- Käymälät ja käymälärakennus ovat ikään kuin takapuoli tulijoita päin. Pieni korkeusero on hyväksi, sillä näin nesteet valuvat nopeammin kompostimassan ohi rakennuksen vieressä olevaan umpikaivoon, Raita selvittää.
Puisen käymälärakennuksen seinään tehdyn takaluukun kautta jätesäiliö on vaivatonta tyhjentää. Jäte kuljetetaan jälkikompostoitumaan alueelle rakennettuun isoon kolmiosastoiseen kompostivarastoon.
Kahden vuoden aikana Populett-käymälät on tyhjennetty viisi kertaa ja umpikaivo vain kerran, sillä nesteistä suurin osa haihtuu kompostoinnin aikana.


Takaluukun kautta Populett-käymälän huoltotyöt on helppo tehdä.


Hajut pysyvät poissa tehokkaan ilmastoinnin ansiosta.

Populett on retkeilykansan suosikki

Populett-kuivakäymälä saa erinomaiset arvosanat Nuuksion kansallispuiston oppaalta ja retkiryhmältä.
- Käytän itse eniten näitä käymälöitä ja olen huomannut, että myös retkiryhmät suosivat niitä. Nämä käymälät ovat aina siistejä, olipa sitten mikä vuodenaika hyvänsä, Green Window Oy:n oppaana Nuuksiossa toimiva Katja Kotkas kehuu.

Entäs sitten hajut?

- Hassua, en ole edes ajatellut koko asiaa. Silloin se tarkoittaa, ettei Populett-käymälässä ole mitään hajuja!
Kansallispuiston käymälöiden lukkoihin on asennettu laskurit. Niiden avulla seurataan, miten paljon alueen käymälöillä on käyttöä. Laskenta on vielä kesken.


Luontoretkien opas Katja Kotkas (vas.) ja retkiryhmän naiset antavat Populett-käymälöille täydet pinnat siisteydestä ja toimivuudesta.


Luontoretkien opas Katja Kotkas kertoo ohjaavansa retkeläisiä Populett-käymälöiden käyttäjiksi aina, kun mahdollista.

Takaisin luontoon

Kompostointi palauttaa kuivakäymälöistä kertyvien käymäläjätteiden arvokkaat ravinteet takaisin luonnon kiertoon. Virtsa ja suotoneste ovat oivallisia puutarhan typpilannoitteita. Suotoneste voidaan käyttää myös kompostin heräteliuoksena. Suodattamattomat nesteet kuormittavat maaperää ja voivat kulkeutua läheisiin vesistöihin, pohjaveteen tai kaivoihin. Vesistöissä typpi aiheuttaa fosforin ohella rehevöitymistä.

Nuuksion kansallispuistossa vaalitaan luonnon puhtautta. Siksi esimerkiksi käymäläjätteet otetaan tarkasti talteen.

Ennen käyttöönottoa

Biolan Populetin välipohjan päälle laitetaan noin 5 sentin kerros (noin 20 l) Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta, jotta nesteenerottelu ei tukkeennu. Erotteluläppä asetetaan erotteluputkeen ohjaavaksi, mikäli käymälää käytetään virtsaa erottelevana. Läppä jätetään erotteluputken päälle, mikäli laitetta käytetään suotonestettä erottelevana.

Istuinkannen ilmaventtiilin säätäminen

Istuinkannen korvausilmaventtiilillä säädetään Populetin tuuletusta. Kesällä venttiiliä pidetään auki, jolloin tuuletus on tehokasta ja nesteiden haihtuminen suurta. Talvella ilmaventtiiliä pidetään lähes kiinni, jolloin kompostoituvan massan lämmönhukka pienenee. Lämpöistuimen kansi pidetään suljettuna käyntikertojen välissä, jotta ilmanvaihto toimii oikein.

Mitä Populettiin voi laittaa

Populett on tarkoitettu kompostoituville käymäläjätteille. Käymälään ei saa laittaa mitään, mikä haittaa kompostin toimintaa tai ei kompostoidu, kuten:

 • roskia, siteitä
 • kemikaaleja, kalkkia
 • pesuaineita, pesuvesiä
 • tuhkaa, tupakan tumppeja

Kuivikkeen ja kompostimöyhentimen käyttö

Jokaisen käyntikerran jälkeen lisätään noin 2–5 dl Biolan Komposti-ja Huussikuiviketta jätösten päälle. Sopivan kuivikkeen käyttö on käymälän toiminnan kannalta ensisijaisen tärkeää. Kuivikkeeksi suositellaan Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta. Komposti- ja Huussikuivike sitoo tehokkaasti hajua ja pitää käymäläkompostin ilmavana. Kompostimöyhentimellä möyhennetään käymälämassaa ja tasataan massan epätasainen täytös ja siten pidennetään käymälän tyhjennysväliä. Möyhentimellä tehdään edestakaista liikettä useita kertoja joka suuntaan massassa. Möyhennintä käytetään tarvittaessa, kuitenkin noin 10–15 käyntikerran välein. Käytön jälkeen möyhennin jätetään paikoilleen ala-asentoon tuuletusputkeen.

Käymälän ympärivuotinen käyttö

Käymäläjäte jäätyy pakkasilla. Jäätyminen ei vahingoita laitetta eikä kompostimassaa. Kompostimassan hajoaminen jatkuu ilmojen lämmettyä. Käymälän kapasiteettia on mahdollista kasvattaa käyttämällä Populetin virtsaa erottelevaa ominaisuutta. Nestesäiliö tyhjennetään syksyllä, ja sen täyttymistä seurataan, jotta säiliö ei jäädy rikki.

Tyhjentäminen

Biolan Populett tyhjennetään sen täytyttyä. Laite tyhjennetään kokonaan. Tyhjennys voidaan suorittaa lapioiden, kääntämällä käymälän runko nurin tai kippaamalla se jäteauton takalaitanosturilla. Populett-käymälässä on kynnys jäteauton astiahissin käyttöä varten.

Tyhjennys:
 1. Poista lämpöistuin ja mahdollinen seinän ja laitteen välin tiivistävä lista tai verhous.
 2. Ota nesteletku kanisterista/säiliöstä ja käännä se letkukannakkeeseen.
 3. Vedä kompostimöyhennin taka-asentoon.
 4. Nosta ilmaputki irti käymälälaitteesta.
 5. Vedä laite rakennuksesta ulos. 
 6. Kallista laitetta siten että pyörällisen akselin saa paikoilleen.
 7. Siirrä laite tyhjennyspaikkaan tai jätä massa säiliöön kompostoitumaan ja vaihda uusi säiliö käymälään.

Kesäkäytössä oleva käymälä suositellaan tyhjennettäväksi keväällä, ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tällöin tyhjentäminen on helpointa ja miellyttävintä.

Suotonestekanisterin tyhjentäminen

Suotonestekanisteri tyhjennetään tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Ravinnepitoinen suotoneste voidaan hyödyntää kompostin typpilähteenä, mikä tehostaa erityisesti ravinneköyhän ja hiilipitoisen puutarhakompostin toimintaa. Suotonesteen voi käyttää myös pihan ja puutarhan koristekasvien lannoitukseen. Turvallinen laimennussuhde on 1:5. Laimentamatonta suotonestettä voi myös käyttää, mutta tällöin alue tulee kastella huolellisesti levityksen jälkeen lehtipoltteen estämiseksi. Lannoitusta ei suositella syksyisin, jotta ei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen. Suositeltu varastointiaika ennen lannoituskäyttöä on noin vuosi.

Puhdistaminen

Populetin lämpöistuin on pestävissä kaikilla yleisimmillä kodinpuhdistusaineilla. Nesteputki ja välipohjan alapuolella oleva nestekouru tarkastetaan kerran vuodessa ja tarvittaessa puhdistetaan. Käymäläsäiliön pesu tyhjennyksen yhteydessä ei ole tarpeen.

Biolan Populetin sijoittamisessa tulee huomioida mm. käytön ja huollon kannalta riittävä käymälätilan mitoitus, käymälälaitteen asentaminen käymälärakennuksen seinän läpi, tuuletusputken johtaminen sekä suotonesteen tai suotonesteen ja virtsan johtaminen säiliöön tai asianmukaiseen käsittelyyn. Laitteen voi asentaa suoraan kantavalle maapohjalle. Käymälän takana olevat huoltoreitit ja jälkikompostointi on hyvä suunnitella ennen käymälän rakentamista.

Populetin voi asentaa valmiiseen käymälärakennukseen, ottaen huomioon että rakennuksen rakenteita on muokattava käymälälaitteen saamiseksi oikein paikoilleen. Uutta käymälärakennusta suunniteltaessa on hyvä perehtyä laitteen vaatimiin mittoihin.

Sijoittaminen käymälätilaan

Biolan Populett asennetaan seinän ja lattian läpi siten, että säiliön kansi muodostaa istuinkannen. Runko-osa muodostaa käymäläjätteen säiliön, tukeutuu maata vasten ja antaa samalla tuen istumaosalle. Käymälän lattian ja maanpinnan välisen korkeuden on oltava 37 cm. Tällöin käymälä tukeutuu sekä maahan että käymälän lattian reunaan.

Käymälälle kannattaa tehdä tasainen ja kestävä peti, esimerkiksi sorapohja, jonka päälle on laitettu vesivaneri tai valupohja. Rakennuksen aukotusta ja pohjaa rakennettaessa kannattaa välillä sovittaa käymälää paikoilleen, jolloin selviää parhaiten mistä kohden aukotusta täytyy muokata. Lattiaan ja seinään sahataan sahausmallia ja mittoja apuna käyttäen käymälälle sopiva reikä. Valmistustekniikasta johtuen säiliön koko ja muoto kuitenkin vaihtelevat hieman. Tämän vuoksi reikää voi joutua hieman suurentamaan, tai lattian ja säiliön välinen sauma ei tule aivan tiiviiksi. On kuitenkin vältettävä tekemästä aukotusta liian väljäksi, sillä käymälärakennuksen ja käymälälaitteen väliin ei ole hyvä tehdä tarpeettoman suurta rakoa.

Käymälärakennuksen takaseinän ja käymälälaitteen väliin jäävän aukon peittämiseksi voidaan asentaa puinen peitelista, joka on helposti irrotettavissa, tai kuminen saumaverhous, joka joustaa käymälää rakennuksesta pois otettaessa.

Tuuletusputken asentaminen

Istuinkannessa on Ø 110 mm reikä tuuletusputkelle. Tuuletusputken ja käymälän väliin asennetaan kompostimöyhennin. Tuuletusputki johdetaan käymälälaitteesta suorana katonharjan yläpuolelle seinän vierustaa pitkin, joko räystään ohi tai katon läpi. Katon läpivienti tiivistetään kattomateriaaliin sopivalla tiivisteellä. Mikäli mutkien teko on välttämätöntä, tulee huomioida, että mutkat eivät saa olla suurempia kuin 33 astetta. Mutkat tuuletusputkessa estävät painovoimaista ilmanvaihtoa ja siten aiheuttavat haju- ja kosteusongelmia.

Putken päähän painetaan ilmaputken hattu, joka varmistaa, ettei käymälään pääse sadevettä eikä kärpäsiä. Ilmanvaihtoa ja kosteuden haihtumista on mahdollista tehostaa lisävarusteena saatavalla Biolan Tuulituulettimella.

Nesteiden johtaminen

Virtsan erottelu

Biolan Populetin etureunan rakenne mahdollistaa osittaisen virtsan erottelun. Eroteltaessa etureunassa oleva kirkas erotteluläppä ohjataan suppiloksi erotteluputkeen. Talvikäytössä erottelu vähentää jäätyvän massan muodostumista. Kun virtsaa johdetaan suoraan pois, se ei imeydy kuivikkeeseen ja jäädy säiliöön. Vaikka Populett on säädetty erottelemaan virtsaa, laitteesta tulee myös suotonestettä, joka johdetaan virtsan kanssa ulos laitteesta. Virtsaa erottelevasta Populetista tulee nesteitä enemmän keräykseen tai käsittelyyn. Tämä täytyy huomioida säiliön tai käsittelyjärjestelmän mitoituksessa. Virtsaa erottelevassa käymälässä massa pysyy kuivempana, jolloin tyhjennys on keveämpää.

Suotonesteen erottelu

Populettia on mahdollista käyttää pelkästään suotonestettä erottelevana. Etuseinämän erotteluläppä  jätetään erotteluputken eteen niin, että se ohjaa virtsan käymäläjätteeseen. Ylimääräinen neste, joka ei sitoudu kuivikkeeseen tai käymälämassaan, erotellaan pohjan välirakenteen avulla. Nesteitä tulee käymälästä vähemmän, mutta massaa muodostuu erityisesti talvella nopeammin kuin virtsan erotuksella.

Käymälän takaseinässä olevaan nesteenpoistoreikään liitetään nesteputki. Putki johdetaan keräyssäiliöön tai neste käsitellään muutoin asianmukaisesti. Keräyssäiliö upotetaan maahan tai sijoitetaan muuten niin, että neste valuu säiliöön. Mikäli Populettia käytetään virtsaa erottelevana, nesteputki johdetaan kanisterin pohjalle, jotta nestepinta muodostaa hajulukon. Nesteputken johtamisessa sekä säiliön sijoittamisessa ja eristyksessä tulee huomioida mahdollinen talvikäyttö.

Mikäli keräyssäiliötä on vaikea upottaa maaperään, sen voi korvata haihdutusaltaalla. Nestemäärän vähentämiseksi Populett säädetään suotonesteen erottelevaksi. Haihdutusaltaan yläpuolella tulee olla sadelippa, ja altaassa suositellaan käytettäväksi lannoittamatonta turvetta hajujen neutralisoimiseksi.

Mittatiedot

Mittatiedot kuvana

 • Tilavuus: n. 200 litraa
 • Istuinosan korkeus: 48 cm
 • Korkeus: 93,5 cm
 • Leveys: 100 cm
 • Paino: n. 50 kg
 • Poistoilmaputken halkaisija: 110 mm
 • Nesteenpoistoputken halkaisija: 32 mm
 • Väri: ruskea

Varaosat Populettiin verkkokaupastamme


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Aiheeseen liittyviä artikkeleita