Squash - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Squash

Squash

Växtplatsen för squash ska vara varm och vindskyddad och jorden ska vara porös och humushaltig.

Squash

Växtplatsen för squash ska vara varm och vindskyddad och jorden ska vara porös och humushaltig.

Översikt

Man anser squashen vara hemma från de varma trakterna i Mexiko. I Amerika har växten odlats redan i tusentals år och också i Europa sedan 1500-talet. Frukterna har använts både i matlagning och som prydnads- och bruksföremål. Det odlas två olika former av kurbits: vanlig pumpa för inläggning och squash. Jämfört med pumpa är squash en nyare trädgårdsväxt, men odling och användning av den har ökat snabbt de senaste åren. Squash trivs i en aning svalare förhållanden än den vanliga pumpan, så den kan odlas i så gott som hela landet.


Att grundlägga växtbeståndet

Plantering

Växtplatsen för squash ska vara varm och vindskyddad och jorden ska vara porös och humushaltig. Eftersom squash trivs i jord med ett pH nära neutralt, kalkar man jorden efter behov redan i bearbetningsskedet med Trädgårdskalk. Squash är en växt med kraftig tillväxt som konsumerar rikligt med näringsämnen. För gödslingen passar naturgödselmedel bäst, förutom gödslingsverkan tillför de också marken humus. En lämplig dosering av Universalgödsel eller Naturgödsel är 3–4 liter/10 m².

Plantorna kan man förodla själv. Fröna sås i början av maj i grundgödslad och kalkad Växttorv. Krukor med en diameter på 6–10 cm fylls med växttorv och man sår ett frö i varje kruka. Fröna trycks lätt ner i myllan så, att de täckes. Plantorna planteras ut först då vädret har blivit varaktigt varmare i månadsskiftet maj-juni. Det räcker att det i planteringsskedet finns ett egentligt växtblad på plantan. Efter plantering borde temperaturen inte mera få sjunka under 10 ºC. Planteringsavståndet beror på plantans tillväxtsätt. Plantor med buskaktigt växtsätt kan planteras tätare än sådana med långa stjälkar liggande längs marken. Buskaktig squash planteras med cirka 70 cm plantmellanrum.


Skötsel

Skötsel under västsäsongen

I början av växtperioden rensar man ogräsen runt plantbasen – senare kväver det frodiga bladverket ogräsens tillväxt. Insekter pollinerar squashens blommor och pollinering behövs för att det ska bildas frukter. I hemträdgården kan man säkra utvecklingen av frukter genom att pollinera blommorna för hand. På den öppna hanblomman (smal blomstjälk) tar man bort foderbladen så, att bara mitten av blomman blir kvar. Denna del puffas på de öppna honblommorna (tjock blomstjälk, som senare utvecklas till frukt).


Skörd och användning

Squashens tillväxttid från sådd till skördeproducerande planta är cirka två månader. Frukterna skördas då de är halvvuxna, innan fröna utvecklas. De avlånga frukterna skördas som ca 25 cm långa. Squash äts rå till exempel i sallader samt tillredd i olika varma rätter. Spetsad med örter används squash i smakliga och hälsosamma purésoppor eller så kan den användas som tilltugg i spett och i gryträtter. Squashbiffar får man genom att av frukten skära 0,5 cm tjocka skivor, som paneras och steks i panna. En delikatess är också halverad squash fylld med köttfärs eller svampstuvning och gräddad i ugn.