Förnyelse och förökning av rumsväxter - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Förnyelse och förökning av rumsväxter

Förnyelse och förökning av rumsväxter

Förnyelse och förökning av rumsväxter. Många krukväxter kan snabbt förökas genom delning av gamla växter eller genom att ta sticklingar av dem.

Förnyelse och förökning av rumsväxter

Förnyelse och förökning av rumsväxter. Många krukväxter kan snabbt förökas genom delning av gamla växter eller genom att ta sticklingar av dem.

Många krukväxter kan snabbt förökas genom delning av gamla växter eller genom att ta sticklingar av dem. Förökningssättet varierar beroende på växtens växtsätt. Växter som har rosettaktigt eller gräsaktigt växtsätt förökas genom delning. Klängande växter och sådana med böjliga stjälkar kan man förnya med sticklingar. Om växten bildar revor, är det snabbaste sättet att åstadkomma en ny planta att låta revorna rota sig. Den bästa tidpunkten att föröka krukväxter är i allmänhet våren, då växterna är livskraftiga.

Sticklingar

Toppsticklingar kan man få från toppdelen av stammen eller en sidogren. Skotten ska vara starka, livskraftiga och friska. Som sticklingar tar man ca 8 cm långa stjälkbitar, från vilka det nedersta bladet avlägsnas. Man ska lämna minst två blad på sticklingen. Sticklingen sticks ett par cm djupt i fuktig mylla.

Stamsticklingar tar man av klängande växter, som inte utvecklar ett kraftigt toppskott. Man klipper cirka 8 cm långa bitar av växten och tar bort det nedersta bladet på dem. I samma kruka lönar det sig att sätta flera skott, för att man skall få tätare plantor.

Bladsticklingar använder man för att föröka bland annat saintpaulia. Sticklingarna tas från moderplantan så, att bladskaftet blir så långt som möjligt. Bladskaftet sticks helt ned i myllan. Vid basen av bladsticklingen växer det ut en ny planta, som försiktigt kan lösgöras och planteras i en egen kruka.

Sticklingarna rotas i porös Biolan Kaktusmylla. Sticklingen som rotar sig behöver hög luftfuktighet, därför sätter man en klar plastpåse över krukan och gör i den små hål för att trygga luftväxlingen. Sticklingskrukan flyttas till en ljus plats, men inte i direkt solsken. Bottenvärme gör att rotningen sker snabbare.

Förökas med toppstickling Förökas med mellanstickling Förökas med bladstickling
aralia cissus begonia
vandrande jude gullranka gloxnia
kinaros murgröna bladkaktus
benjaminfikus porslinsblomma peperomia
peperomia eldranka saintpaulia
pelargon doftranka kornettblomma

 

Revplantor

På en del krukväxter utvecklas långa revor och i ändan på dem utvecklas nya småplantor, så kallade revplantor. Det är lätt att föröka växter som bildar revplantor. I små krukor sätter man fuktad mylla och krukorna placeras bredvid moderplantan. Revorna trycks lätt ned i myllan. Efter rotningen skärs revorna loss från moderplantan.

Förökas med revplantor
  • arons skägg
  • fingerranka
  • kopparblad
  • ampelllilja

 

Delning

Det enklaste sättet att föröka krukväxter - och förnya gamla - är att dela dem. Krukan vattnas före delningen. Rotklumpen lyfts från krukan och delas försiktigt i delar. De nya plantorna planteras i egna krukor i näringsrik Biolan Svartmylla.

Förökas genom delning
  • svärmors bandrosett och svärmorstunga
  • hängsparris
  • kliivia
  • silverkalla
  • mose stentavlor
  • fredskalla