Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Yrtit

Yrtit

Useimmat yrtit voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle, mutta hyvän sadon varmistamiseksi ne kannattaa esikasvattaa.

Yrtit

Useimmat yrtit voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle, mutta hyvän sadon varmistamiseksi ne kannattaa esikasvattaa.

Yrttien kasvatus

Tuoreyrttejä käytetään yhä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin ympäri vuoden. Moni kasvattaa yrttejä itse ikkunalla, parvekkeella, kasvihuoneessa tai kasvimaalla.

Useimmat yrtit voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle, mutta hyvän sadon varmistamiseksi ne kannattaa esikasvattaa. Taimikasvatus aloitetaan huhtikuussa. Yrtit kylvetään lokerikkoihin tai pieniin ruukkuihin Kylvö- ja taimimultaan. Siemenet itävät parhaiten n. 20–24 asteen lämpötilassa.

 

Kasvimaalla yrtit viihtyvät multavassa tai hieman hiekkapitoisessa maassa lämpimällä paikalla. Yrttien lannoitukseen soveltuu hyvin joko Biolan Luonnonlannoite tai Biolan Kasvimaalannoite.

Parvekkeella ja terassilla yrttien kasvatus onnistuu vaivattomasti Biolan Yrttimaa -säkissä. Kun Yrttimaan liittää Kastelualtaaseen, riittää kasteluvettä useiksi viikoiksi.

Ulkoruukuihin hyvä kasvualusta on niin ikään Biolan Yrttimaa sekä Biolan Istutusmulta ja Biolan Kesäkukkamulta. Kaikissa edellä mainituissa mullissa on paljon hidasliukoisia ravinteita sekä biohiiltä, joka pystyy varastoimaan vettä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön mullan kuivuessa.  Mullat soveltuvat myös luomukasvatukseen.

Vinkki! Kokoa Biolan Yrttimaahan omista lempiyrteistä sekaistutus, josta saat monipuolista maisteltavaa ruokapöytään. Nopein tapa päästä alkuun yrttiviljelyssä on hyödyntää kaupan vihannestiskistä löytyviä ruukkuyrttejä ja istuttaa niitä yrttimaahan.

 

Yrttien lannoitus

Ruukuissa ja viljelysäkeissä kasvattetavia yrttejä lannoitetaan joko multaan tai kasteluveteen lisättävällä lannoiteella. Multaan lisättävien lannoitteiden etu on, että niistä riittää ravinteita vähintään kuukaudeksi ja kasteluun voidaan käyttää pelkkää vettä. Näin ei tarvitse varoa lannoiteliuoksen joutumista yrttien lehdille. Yrteille sopivia multaan lisättäviä lannoitteita ovat esimerkiksi Biolan Yrttilannos ja Biolan Yrtti- ja taimilannoite.

Vinkki! Tee multaan kuoppa, johon laitat annosteluohjeen mukaisen määrän lannoitetta. Peitä lannoite mullalla. Varastolannoitteesta kasvi hakee ravinteita oman tarpeensa mukaan eikä ylilannoittamisen riskiä ole.

 

Eri lajien kasvatus ja käyttö

Basilika Ocimum basilicum
Basilikan suuret ja pehmeät lehdet ovat joko vihreät tai viininpunaiset. Basilika sopii erittäin hyvin tomaattiruokiin, mutta sitä käytetään myös salaateissa, pastaruuissa, keitoissa, munaruuissa ja vihannesruuissa. Basilika ei kestä kylmää eikä vetoa.
Kylvö: Maalis-huhtikuussa. Hajakylvönä tai 2–4 siementä/ruukku. Esikasvatusaika 5–7 viikkoa.
Kasvaa: Viihtyy aurinkoisella ja suojaisella paikalla. Vaatii paljon kastelua. Viihtyy erityisesti lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa.

Iisoppi Hyssopus officinalis
Iisopin lehtiä voidaan käyttää tuoreena salaatteihin, liha-, kala- ja munaruokiin. Laihduttajan iloksi sen sanotaan sulattavan rasvaa! Iisoppi on myös  hyvä kuiva- ja leikkokukka sekä perhosten houkuttelija.
Kylvö: Kylvö maaliskuussa ruukkuun, ulos toukokuun puolivälin jälkeen. Itää 20 asteessa 5–10 vrk. Taimiväli 20 cm, riviväli 30 cm.
Kasvaa: Viihtyy kukkapenkissä ja kivikkoryhmissä. Monivuotinen. Hyvä leikata keväällä.

 

Kynteli Satureja hortensis 
Kyntelin maku muistuttaa pippuria, joten sitä voikin käyttää suolan ja pippurin terveellisenä korvikkeena monissa ruuissa. Kynteli sopii hyvin kaali-, papu- ja herneruokiin, makkaran, veriruokien, maksan, riistan ja lampaan mausteeksi, kastikkeisiin, vihannesruokiin, kalaruokiin, äyriäisiin ja joihinkin jälkiruokiin. 
Kylvö: Etelässä voidaan kylvää avomaalle touko-kesäkuussa, pohjoisessa taimikasvatus. Itää 20 asteessa 1–2 viikossa. Taimiväli 20 cm. Ei idä kylmässä maassa.
Kasvaa: Viihtyy valoisalla, lämpimällä ja niukkaravinteisella kasvupaikalla. Hyvissä olosuhteissa nopeakasvuinen. Hallanarka.

Persilja Petroselinum crispum
Miedonmakuisena persilja sopii monien eri ruokien maustamiseen. Sitä ei keitetä, vaan lisätään lähes valmiiseen ruokaan. Persilja sisältää runsaasti eteeristä öljyä, joka edistää ruuansulatusta. Siinä on myös rautaa, kalsiumia, fosforia sekä runsaasti A- ja C-vitamiinia.
Kylvö: Huhtikuussa. Itäminen hidasta, voidaan nopeuttaa liottamalla siemeniä. 
Kasvaa: Persiljaa voi kasvattaa sekä avomaalla että ikkunalaudalla. Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla.

 

Piparminttu Mentha × piperita
Piparminttua käytetään lammas- ja riistaruokien maustamiseen ja erilaisten juomien, kuten teen, valmistuksessa. Sen maku on muita minttuja voimakkaampi. Piparmintusta eristettävä mentoli on makeis-, kosmetiikka- ja tupakkateollisuuden tärkeä raaka-aine.
Muuta: Piparminttu ei tuota itävää siementä, joten sitä lisätään pistokkaista tai jakamalla.
Kasvu: viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla, mieluiten hieman kosteassa maassa. Leviää runsaasti. Voidaan kasvattaa myös ruukuissa. Monivuotinen.

 

Rakuuna Artemisia dracunculus
On olemassa kahdenlaista rakuunaa: miedonmakuista venäläistä rakuunaa sekä harvemmin saatavilla olevaa ranskalaista rakuunaa, joka on hieno ja hyväarominen. 
Rakuunaa käytetään keittoihin, kastikkeisiin, salaattikastikkeisiin, majoneesiin, sinappiin, yrttivoihin, juustoon, mausteöljyihin, sieni- ja vihannesruokiin, lampaan, vasikan, riistan ja kalan mausteeksi, marinadeihin, pitsoihin ja munaruokiin.
Kylvö: Huhti-toukokuussa, siemen itää hyvin 20 asteessa 10–20 vrk:ssa. Taimikasvatusaika 5–6 viikkoa. Taimiväli 30 x 70 cm.
Kasvaa: Aurinkoisella paikalla kehittyy parhaat aromit. Ravinteikas, syvämultainen, kosteutta pitävä, kalkkipitoinen maa. Pitää katteesta. Voidaan viljellä yksivuotisena myös ruukussa.

Rosmariini Rosmarinus officinalis
Rosmariinin maku sopii oikein hyvin rasvaisen ja voimakkaan makuisiin liharuokiin. Erityisen hyvältä se maistuu lampaan mausteena. Se sopii myös tomaatti- ja kasviskeittoihin, sieniruokiin, pikkelseihin, sianliha-, riista-, lintu- ja kalaruokiin, yrttijuustoihin, kotikaljaan, simaan, mansikoiden kera ja hedelmäsalaatteihin.
Kylvö: Maaliskuussa. Itää hitaasti. Taimikasvatusaika 8–12 viikkoa.
Kasvaa: vaatii erittäin lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan. Viihtyy ruukussa ikkunalla tai lasitetulla parvekkeella. ei siedä kasvualustan märkyyttä.

Ruohosipuli Allium schoenoprasum
Ruohosipuli on mieto, sipulin makuinen yrtti, joka sopii salaatteihin, munakkaisiin, keittoihin ja leivän päälle.
Kylvö: Maalis–huhtikuussa. Itäminen hidasta, voidaan nopeuttaa liottamalla siemeniä.
Kasvaa: Viihtyy puolivarjoisalla paikalla. Voidaan kasvattaa sekä avomaalla että ruukussa. Helppo.

 

 

Salvia Salvia officinalis
Salvia sopii liha-, papu-, sipuli- ja kaaliruokien mausteeksi. Lääkeyrttinä antiseptinen: estää tulehduksia ja edistää ruoansulatusta. Lankoja värjättäessä salviasta saadaan kauniin keltaista väriä.
Kylvö: Maalis–huhtikuussa. 4–8 viikon esikasvatusaika.
Kasvaa: Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja sietää melko hyvin kuivuutta. Voidaan kasvattaa sekä avomaalla että sisällä ruukuissa.

 

Sitruunamelissa Melissa officinalis
Sitruunemelissa raikas sitruuna-arominen yrtti, jota käytetään salaatteihin sekä juomien ja ruokien maustamiseen.
Kylvö: Maalis–huhtikuussa. Itäminen hidasta. Etelä-Suomessa voidaan kylvää suoraan avomaalle.
Kasvaa: Viihtyy lämpimässä ja auringossa, mutta kasvaa myös puolivarjoisalla paikalla. Voidaan kasvattaa sekä avomaalla että ruukussa. Saattaa talvehtia avomaalla suotuisissa olosuhteissa.

 

Tilli Anethum graveolens
Tilliä kasvatetaan kahdessa eri muodossa: lehti- ja kruunutillinä. Tilli on meille tuttu etenkin keitettyjen perunoiden ja kalan mausteena. Kruunutillin kukintoja käytetään mm. rapujen keittämisessä sekä kurkkujen säilömisessä. Tillin siemenet sopivat säilykkeiden ja marinadien maustamiseen.
Kylvö: Siemen kylvetään ensimmäistä satoa varten mahdollisimman aikaisin keväällä. Itää 14–20 vrk:ssa. Alin itämislämpötila +5 astetta. Uusintakylvöjä voi tehdä pari kolme kertaa kesässä.
Kasvaa: Tilli kasvaa parhaiten avomaalla, multavassa puutarhamaassa.

 

Timjami Thymus vulgaris
Timjami on Välimeren maista kotoisin oleva 10–30 cm korkea puolipensas. Sen toinen nimi tarha-ajuruoho. Timjamia käytetään mausteena vihannesten, kanan ja kalan kera. Teetä käytetään rohtona yskään ja keuhkoputkentulehdukseen, koska timjamin lehdissä oleva tymoli irrottaa limaa ja tappaa bakteereja.
Kylvö: Esikasvatus aloitetaan huhtikuussa. Itää parhaiten valossa. Esikasvatusaika 4–5 viikkoa.
Kasvaa: Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja sietää melko hyvin kuivuutta. Voidaan kasvattaa sekä avomaalla että sisällä ruukuissa.

Yrttien käyttö ennen ja nyt

Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa 1600- ja 1700-luvuilla. Naantalin luostarissa ja Turun linnassa yrttejä viljeltiin jo 1550-luvulla. Tuolloin yrttien käyttö painottui lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Moderni keittiö ilman tuoreyrttejä olisi kovin vajavainen. Yrtit viimeistelevät ruoan kuin ruoan, myös juoman ja leivonnaisen. Yrteistä saadaan ruokiin makua, väriä ja tuoksua. Yrttejä käyttämällä on mahdollista vähentää liiallista, terveydelle vahingollista suolan käyttöä. Yrtit vetoavat kaikkiin aisteihin, ja yrttien tiedetään tuottavan hyvää oloa. Yrttien sisältämät fenoliset yhdisteet vaikuttavat suotuisasti ihmisen elimistössä.

 


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Yrttimaa

Biolan Yrttimaa on luonnonmukaisesti lannoitettu ja kalkittu valmis kasvualusta: salaateille yrteille pikkuvihanneksille kukille Kasvit...

Biolan Kasteluallas

Biolan Kasteluallas on lisävaruste Biolan kasvusäkkeihin. Kasteluallas toimii vesivarastona, josta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen...

Biolan Yrttilannos

Biolan Yrttilannos luomuravinnepuikko on valmistettu kompostoidusta broilerinlannasta, johon on lisätty merileväjauhetta. Biolan Yrttilannos soveltuu yrttien,...

Uutuus

Biolan Yrtti- ja taimilannoite

Biolan Yrtti- ja taimilannoite on jauhemainen lannoite yrteille, salaateille ja taimille. Se sisältää kaikkia kasvin tarvitsemia pää- ja hivenravinteita...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Ruukkupuutarha

Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko...

Kumppanuuskasvit

Kumppanuuskasvit parantavat kasvimaan kasvien terveyttä, satoisuutta ja makua. Tietyt kasvit kasvavat erityisen hyvin vierekkäin ja silloin puhutaan...

Kekseliäät nimikyltit

Kasvimaalle ja kylvöksille saa askarreltua erilaisia nimikylttejä hyödyntämällä lastenruokapurkkeja, viinipullon korkkeja, jäätelötikkuja, oksia ja kiviä. ...

Kasvimaan perustaminen

Kasvimaan paikan valinta  Koska maa täytyy kalkita? Maan rakenne paremmaksi Uuden kasvimaan lannoitus Istutustöihin jo toukokuun puolella     ...