Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Paprika

Paprika

Paprikat ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla.

Paprika

Paprikat ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla.

Yleistä

Paprika istutetaan lämpimälle kasvupaikalle

Paprikat ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla.

Lämmittämättömään kasvihuoneeseen tai avomaalle lajikkeeksi valitaan vaatimaton ja nopeakasvuinen lajike. Kasvihuoneessa onnistuu myös hieman pidemmän kasvukauden vaativan paprikalajikkeen kasvatus.


Lajikkeet

 

 

'Golden Cawonder' on suurihedelmäinen keltainen lajike. Hedelmän seinät ovat paksut ja mehukkaat. Maku on mieto, mutta makea.

Muita keltaisia lajikkeita:
'Golden Bell' - paksuseinämäinen ja mieto lajike

 

 

 

 

 

'Mavras' on mehukas punainen paprika. Sen hedelmät ovat raakoina syvän violetit, mutta punastuvat kypsyessään. Hedelmät kypsyvät melko hitaasti, joten lajike on parhaimmillaan kasvihuoneessa. Hedelmät kypsyvät myös korjuun jälkeen. Runsain sato saadaankin, kun hedelmät poimitaan raakoina.

 

 

 

 

 

'Sweet Chocolate' on erikoispaprika, jonka hedelmät muuttuvat kypsyessään suklaanruskeiksi. Pitkäkäiset hedelmät ovat mietoja eikä sato ole kovin runsas.
Muita erikoisenmuotoisia paprikoita:
'Sweet Banana' - pitkäkäinen, keltainen

 

 

 

 

 

'Top Girl' on tomaattipaprika, jonka hedelmät ovat pyöreähköt ja melko pienet. Hedelmiä kehittyy runsaasti, joten pienestä hedelmäkoosta huolimatta lajike on satoisa. Hedelmät ovat erittäin miedon makuisia. Ehtii tuottaa satoa myös avomaalla.

Muita lajikkeita avomaalle:
'Saigon'

 

 


Taimikasvatus

Paprikalla on pitkä taimikasvatusaika

Taimien esikasvatus aloitetaan maaliskuussa. Siemenet kylvetään esikostutettuun Biolan Kylvö- ja taimimultaan tai Kasvusammaleeseen. Siemenet peitetään ohuella multakerroksella ja pinta sumutetaan kosteaksi.

Taimettuminen kestää huoneenlämmössä noin kaksi viikkoa. Kun taimet ovat noin 5–10 cm korkeita ja niissä on ensimmäiset kasvulehdet, on aika koulia taimet omiin ruukkuihinsa. Kasvualustaksi valitaan ruukutusvaiheessa Biolan Turvemulta tai Biolan Istutusmulta.

Pari viikkoa ruukutuksen jälkeen taimet ovat juurtuneet ja on aika laittaa ruukkuun varastolannoitus. Helpoiten se onnistuu Yrttilannoksella. Yrttilannospuikolle tehdään ruukun seunaan niin syvä kolo, että se peittyy kokonaan multaan.

Toinen vaihtoehto varastolannoitteeksi on laittaa ruukkuun Biolan Luonnonlannoitetta. Rakeet upotetaan ruukun reunaan tehtyyn koloon yhtenäiseksi keoksi, 0,4 dl rakeita puolen litran ruukkuun. Tällöin taimikasvatuksen aikana ei tarvita muuta lannoitusta ja kasteluun riittää pelkkä vesi.

Varastolannoitteen sijaan paprikan taimien lannoitukseen voidaan käyttää myös kasteluveteen sekoitettavaan lannoitetta. Tähän soveltuu Biolan Kesäkukkalannoite.

 


Istutus ja hoito

Paprikat ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai aurinkoisella seinustalla. Jotkut lajikkeet menestyvät myös ruukussa ikkunalaudalla. 

Istutusajankohtaan vaikuttaa paprikan tuleva kasvupaikka. Koska paprika on kylmänarka, istutusta ulos viivästytetään niin kauan, että kasvualusta on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei saisi laskea alle +10 asteen. Ensimmäisenä päästään istutuspuuhiin kasvihuoneessa, jota voidaan tarvittaessa lämmittää kylminä öinä. Tällöin taimet voidaan istuttaa yleensä toukokuun alkupuolella. Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin paprikantaimet istutetaan vasta touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle kesäkuussa.

Paprikan kasvatus on helppoa Biolan Kasvusäkissä. Kasvusäkissä on valmiina luonnonmukaiset ravinteet koko kesän kasvulle eikä työläitä lisälannoituksia tarvita. Jos paprika istutetaan multapenkkiin tai suoraan maahan, kasvualustan rakennetta parannetaan ilmavalla Turvemullalla. Lannoitukseen soveltuu Biolan Luonnonlannoite, jota yksi paprikantaimi tarvitsee noin 1,5 litraa kesän aikana. Lannoiterakeet voidaan antaa kerralla sijoituslannoituksena: Taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoiterakeet peitetään.


Käyttö

Paprika on monikäyttöinen vihannes

Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin sekä grilliin. Voimakkaimpia chilejä käsitellään kumikäsinein, koska paljaisiin käsiin tarttuu polttavaa kapsaisiinia, joka irtoaa vain kulumalla. Älä kosketa chiliä käsiteltyäsi silmien tai nenän limakalvoja tai muita ihon herkkiä kohtia.

Ihanteellinen säilytyslämpötila paprikan hedelmille on +10 - +14 astetta. Paprika tulee säilyttää muovin sisällä, ettei se kuivu. Syksyllä vihreiksi jääneet paprikat voi kypsyttää huoneenlämmössä haihtumiselta suojattuna.


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Luonnonlannoite

Biolan Luonnonlannoite on valmistettu kananlannasta kuivaamalla ja rakeistamalla. Siihen on lisätty merileväjauhetta tehostamaan kasvien hivenravinteiden...

Biolan Yrttilannos

Biolan Yrttilannos luomuravinnepuikko on valmistettu kompostoidusta broilerinlannasta, johon on lisätty merileväjauhetta. Biolan Yrttilannos soveltuu yrttien,...

Biolan Kasvusäkki

Biolan Kasvusäkki on kotitarhurin istutusvalmis luonnonmukainen kasvualusta kasvihuoneeseen tai seinustalle esim. tomaatin, kurkun, paprikan tai melonin...

Biolan Kasvusammal

Biolan Kasvusammal on lannoitettu ja kalkittu käyttövalmis kasvualusta taimikasvatukseen, huonekasveille ja kesäkukille. Kasvusammal on valmistettu elävästä,...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Tomaatti

Yleistä   Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta ja se on sukua sekä munakoisolle että perunalle. Tomaatti on lämpöävaativa kasvi ja sen viljely onnistuu...

Kurkku

Yleistä Kurkku on yksivuotinen yrttimäinen, erittäin kylmänarka kasvi. Se kuuluu Cucurbitaceae-heimoon, johon myös esimerkiksi meloni, kurpitsa ja kiwano...

Kesäkurpitsa

Yleistä Kurpitsan alkukotina pidetään Meksikon lämpimiä seutuja. Amerikan mantereella kasvia on viljelty jo tuhansia vuosia ja Euroopassakin 1500-luvulta...

Istutusvinkit

Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita kasvi istutuspaikan mukaan. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin...