Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Näin saat huonekasvit menestymään

16.2.2018

Näin saat huonekasvit menestymään

Huonekasvien suosio lisääntyy. Biolanin teettämä huonekasvikysely kertoo, että joka toisella suomalaisella on kotonaan ainakin muutamia huonekasveja ja lähes yhtä moni haluaisi kotiinsa vielä lisää kasveja. Kasvit säilyvät edustavina, kun muistetaan oikea kastelu, säännöllinen lannoitus ja mullanvaihto kerran vuodessa. 

Kun päivänvalon määrä lisääntyy, huonekasvit aloitavat kasvun. Ensimmäinen askel keväthuollossa on viedä kasvit suihkuun. Kun pölyt on huuhdottu lehdiltä, kasvit saavat paremmin valoa ja alkavat kasvaa.

Muista vuosittainen mullanvaihto

Paras aika mullanvaihdolle on helmi-maaliskuussa. Biolanin kyselyyn vastanneista vähän yli puolet kertoo vaihtavansa mullat vuoden tai kahden välein. Samalla liki joka toinen myöntää, että vaihtaa mullat harvemmin kuin kahden vuoden välein. Joukossa on kasviharrastajia, jotka eivät vaihda multaa koskaan.

‒ Mullanvaihto unohtuu aivan liian monilta. Se on kuitenkin ehdoton edellytys kasvien hyvinvoinnille. On tärkeää ymmärtää, että mullanvaihdolla on muutakin merkitystä kuin antaa kasvin juurille lisää kasvutilaa. Multa maatuu vähitellen ruukussa ja samalla se tiivistyy. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja ne voivat kuolla. Toisaalta kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Näistä syistä multa tulisi vaihtaa kerran vuodessa, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kasvit tarvitsevat säännöllistä lannoitusta

Kotikukkien huonon menestymisen yleisin syy on lannoituksen laiminlyönti. Kyselyn perusteella joka kolmas suomalainen ei lannoita kasvejaan koskaan.

Huonekasvit kasvavat ruukuissa, jossa multatila on suhteellisen pieni. Kasvi käyttää mullan ravinteet nopeasti. Jos uusia ravinteita ei anneta, kasvi lopettaa ensin kasvunsa ja vähitellen alkaa näivettyä.

‒ Huonekasvin kasvuun tarvittavat ravinteet voi lisätä kasteluveteen, tai jos sen kokee työläänä, kannattaa kerran kuussa ruukun multaan laittaa ravinnepuikkoja. Pääasia on, että huonekasvien kasvukaudella, helmikuun alusta lokakuun loppuun, kasvit saavat säännöllisesti ravinteita, muistuttaa Riikka Kerttula.

Varo liikakastelua

Kyselyn mukaan naisista 75 prosenttia ja miehistä 84 prosenttia kastelee huonekasvinsa vähintään kerran viikossa. Miehistä joka kymmenes ilmoittaa kastelevansa kasvit lähes päivittäin.

Elääkseen kasvit tarvitsevat vettä. Mutta samoin kuin kuivuus, myös liika vesi voi aiheuttaa kasvien kuoleman. Märässä mullassa tulee helposti hapettomat olosuhteet ja juuret voivat mädäntyä.

‒ Jos olet innokas kastelija, istuta kasvit ruukkuun, josta ylimäärinen vesi pääsee valumaan aluslautaselle. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa kerros kevytsoraa salaojaksi tai istuttaa kasvit nopeasti kuivuvaan kaktusmultaan. Sen sijaan laiskan kastelijan kannattaa istuttaa kasvit altakasteluruukkuun, jossa on vesivarastoa jopa viikoiksi. Uudet sammalpohjaiset kasvualustat helpottavat kastelua, koska ne varastoivat paljon vettä, mutta säilyvät silti ilmavana, opastaa  Kerttula.

Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Esimerkiksi kaktukset, rahapuu, aaloe ja paunikko voidaan kastella harvemmin kuin kodinonni, kultaimarre tai peikonlehti. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

 

Nämä huonekasvit saavat kuivahtaa kastelujen välillä Nämä huonekasvit pitävät tasaisesta kastelusta
aaloe jalohortensia
anopinhammas ja anopinkieli juoru
jukkapalmu kodinonni
kaktukset kultaimarre
muorinkukka kultapalmu
orkidea kääpiöesikko
palmuvehka köynnösviikuna
paunikko peikonlehti
portulakka pesäraunioinen
posliinikukka piilea
pullojukka pitsilehti
rahapuu sädekaisla
säilätuutti vuoripalmu

 

Kuvagalleria1

 

Biolanin teettämä kuluttajakysely huonekasvien hoidosta toteutettiin sähköisesti lokakuussa 2017 ja siihen vastasi 1000 suomalaista. Vastaajista 51 prosenttia oli naisia ja 49 prosenttia miehiä.

 


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Kasvusammal

Biolan Kasvusammal on lannoitettu ja kalkittu käyttövalmis kasvualusta taimikasvatukseen, huonekasveille ja kesäkukille. Kasvusammal on valmistettu elävästä,...

Biolan Musta Multa

Biolan Musta Multa on luonnonmukainen multaseos kaikille kukkiville ruukkukasveille ja viherkasveille. Kompostoimalla kypsytetty multaseos on lannoitettu...

Biolan Ravinneneste

Biolan Ravinneneste on kasteluveteen lisättävä, eloperäinen ravinneliuos ruukkukasveille. Se sopii kaikille kukille ja viherkasveille. Ravinneneste sisältää...

Biolan Ravinnepuikko

Ravinnepuikko on valmistettu kompostoidusta broilerinlannasta, merilevä- ja muista kasviperäisistä jauheista. Se soveltuu kaikkien huonekasvien...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Huonekasvien mullanvaihto

Kevät on uuden kasvun aikaa, huonekasvit alkavat piristyä pimeän talven jälkeen. Useimmille kasveille kevät on sopivin aika mullanvaihtoon. Mullanvaihdon...

Huonekasvien lannoitus

Luonnonmukaiset, kompostoimalla valmistetut Biolan-kukkamullat sisältävät runsaasti pitkävaikutteisia ravinteita. Kukoistaakseen huonekasvit vaativat lisäksi...

Mitä kasvi tarvitsee?

Valo: Kaikki ruukkukasvit tarvitsevat valoa, joka kohdistuu niiden lehdistöön. Eri kasvien valontarpeessa on eroa, toiset tarvitsevat valoisan ikkunan, toiset...

Orkideoiden hoito

Orkideat  kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan...