Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Maanparannus

13.3.2018

Maanparannus

Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Tiiviitä maita kuohkeutetaan ja karuille sekä helposti kuivuville maille lisätään kosteutta ja ravinteita pidättävää maa-ainesta.

Turvetta maanparannukseen

Turve nostaa maan humuspitoisuutta ja parantaa siten maan mururakennetta. (Humus on mullan eloperäinen ainesosa, joka tekee raa'asta kivennäismaasta viljavaa ruokamultaa.) 

Laihoille hiekka- ja hietamaille lisätään Kasvuturvetta. Kasvuturve nostaa maan humuspitoisuutta sekä lisää myös ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä. Kevätmuokkauksen yhteydessä kasvuturvetta käytetään 10–20 litraa/m² ja maa jyrsitään. Pitkäaikaisemman maanparannusvaikutuksen saa käyttämällä Biolan Turvemultaa tai Biolan Mustaa Multaa, joissa on mukana myös raskaampia aineksia kuten savea ja kompostoitua puunkuorta.

Komposti maanparannusaineena

Hygieninen ja ravinteikas maanparannuskomposti on Biolan Hevonkakkakomposti. Hevonkakka Komposti sisältää myös runsaasti pitkävaikutteisia ravinteita, joten kasvien lannoitustarve vähenee. Ravinnesuhteiltaan Hevonkakka Komposti soveltuu erityisen hyvin kaikkien monivuotisten kasvien maanparannukseen.

Myös puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Kompostia voi levittää kerralla 3–5 cm kerroksen. Puolivalmis komposti on parasta muokata maahan jo syksyllä tai käyttää kesällä katteena puiden, pensaiden ja perennojen juurella.

Puutarha- ja talousjätekompostin ravinnepitoisuus on yleensä niin alhainen, ettei se riitä paljon ravinteita vaativien puutarhakasvien lannoitukseen. Kypsän kompostin ravinteet ovat hidasvaikutteisessa muodossa ja vapautuvat kasvien käyttöön vasta vuosien mittaan.

Lue lisää kompostoinnista.

 

Kalkitse säännöllisesti

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät, kun maan happamuus eli pH on 6–7. Maan pH-arvo voidaan mitata apteekista tai puutarhamyymälöistä saatavilla pH-liuskoilla. Erityisen tärkeää on mitata happamuus siirryttäessä väkilannoitteiden käytöstä luonnonlannoitteisiin, koska väkilannoitteet happamoittavat maata.

Happaman maan pH:ta voidaan nostaa kalkitsemalla Biolan Puutarhakalkilla tai Biolan Jauhekalkilla Rakeistettu Puutarhakalkki on siistiä levittää ja se liukenee nopeammin kuin tavalliset kalkkikivijauheet. Kalkin voi levittää keväällä tai syksyllä, mieluiten maan muokkauksen yhteydessä.

Kalkkia voi levittää myös pintakalkituksena nurmikentille ja pensasryhmien tai puiden juurelle. Peruskalkitukseen happamille maille saatetaan tarvita 40–100 kg puutarhakalkkia/100 m², kun taas puutarhan ylläpitokalkitukseen riittää 10–30 kg/100 m² joka toinen tai kolmas vuosi.

Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Luonnonmukainen lannoitus hoitaa maata

Kasvaakseen tasapainoisesti kasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana. Luonnonlannoitteet ovat pääsääntöisesti peräisin sekä eläin- että kasvikunnasta ja sisältävät yleensä kaikkia kasvien tarvitsemia ravinteita.

Luonnonlannoitteiden etuna on, että ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta. Luonnonlannoitteiden ravinteista vain osa on välittömästi liukoisessa muodossa; pääosa ravinteista vapautuu kasvien käyttöön kasvukauden aikana maan pieneliötoiminnan avulla. Siksi ravinteiden huuhtoutumisriski on pienempi kuin väkilannoitteita käytettäessä.

Peruslannoituksella voidaan nostaa laihan puutarhamaan ravinnetasoa useiden vuosien ajaksi. Peruslannoitus annetaan monivuotisia istutuksia ja nurmikkoa perustettaessa, heikkokuntoisen maan maanparannuksen yhteydessä ja aloitettaessa luonnonmukaista viljelyä. Peruslannoitukseen voidaan käyttää vain pitkävaikutteisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Sopiva käyttömäärä on 30–50 litraa/100 m².

Kevätlannoitukseen käytetään typpipitoisia lannoitteita, kuten Luonnonlannoitetta tai Puutarhan Kevätlannoitetta. Monivuotisten kasvien talvehtiminen varmistetaan antamalla kasveille elo- syyskuussa luonnonmukaista Syksyn PK-lannoitetta.


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Luonnonlannoite

Biolan Luonnonlannoite on valmistettu kananlannasta kuivaamalla ja rakeistamalla. Siihen on lisätty merileväjauhetta tehostamaan kasvien hivenravinteiden...

Biolan Puutarhan Musta Multa

Puutarhan Musta Multa on kompostilannoitettu multaseos kotipuutarhureille. Se soveltuu käytettäväksi kasvualustana kukkapenkeissä, kasvihuoneissa ja...

Biolan Hevonkakkakomposti

turvekuivikkeinen hevosenlantakomposti hygieeninen maanparannusaine, jolla on myös lannoitevaikutus kaikkialle puutarhaan soveltuu erityisesti...

Biolan Puutarhakalkki

Biolan Puutarhakalkki on nopeavaikutteinen, magnesiumpitoinen liitukalkki, joka maahan levitettynä liukenee nopeammin kuin tavalliset kalkkikivijauheet. Kalkki...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Happaman maan kasvit

Useimmat puutarhan koriste- ja hyötykasvit viihtyvät pH-alueella 6–7. Mutta löytyy myös joukko kasveja, jotka viihtyvät tätä happamammassa maassa. Happaman...

Ikivihreät

Ikivihreät kasvit antavat puutarhaan vihreyttä ja suojaa myös silloin, kun muut kasvit ovat lakastuneet. Kotipihojen ikivihreitä kasveja ovat muun muassa...

Nurmikko

  Nurmikon lannoitus Lannoitustarve riippuu nurmikon käyttötarkoituksesta ja leikkaustiheydestä. Jos nurmikkoa leikataan säännöllisesti ja leikkuujäte on...

Pensasmustikka

Yleistä Pensasmustikka on pohjoisamerikkalaista alkuperää oleva uudehko viljelykasvi Suomessa. Pensasmustikka vaatii happaman kasvualustan (pH 4,5–5,5). ...