Kysely: Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse

Kysely: Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse

Kysely: Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse

Multaostoksilla hinta sai haastajan ympäristöystävällisyydestä

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan kiinnostus itse kasvattamiseen ja syötäviin kasveihin on nousussa. Liki kolme neljästä suomalaisesta innostuu puutarhanhoidosta ainakin jonkin verran. Syyt kasvattaa itse syötäviä kasveja ovat tuoreus, alkuperä ja luonnonmukaisuus. Kotipuutarhuri haluaa nähdä konkreettisen kasvun ihmeen. Multien ja lannoitteiden hankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen. Uusia ekologisia raaka-aineita puutarhassa ovat rahkasammal ja biohiili.

Suomalaiset haaveilevat syötävien kasvien kasvattamisesta. Biolanin kyselyssä selvitettiin millaisia ajatuksia syötävien kasvien kasvattaminen herättää. Peräti 98 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että itse kasvattamalla saa takuulla tuoretta syötävää ja tietää ruuan alkuperän. Liki yhtä moni oli sitä mieltä, että itse kasvattamalla tietää miten kasvit on tuotettu ja saa luomua.

– Etenkin ne kasvit, jotka päätyvät omalle lautaselle, halutaan kasvattaa nyt luonnonmukaisesti. Syötävien kasvien suosikkilistalla ovat tomaatti, mansikka ja yrtit. Näiden kasvien sadon kasvamista ja kypsymistä on helppo seurata, ja kasvatus onnistuu vaikka parvekkeella. Kotipuutarhureille on kehitetty luomumultia- ja lannoitteita niin piha- kuin parvekekasvatukseen, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.  

Vastaajista 84 prosenttia kokee syötävien kasvien kasvattamisen mukavana ajanvietteenä. Vastauksissa näkyy myös kokkailutrendin nouseminen – itse kasvattaminen koetaan mahdollisuutena saada ruuanlaittoon erikoisempia kasvilajeja ja -lajikkeita.

Ennen noloa, nyt kiertotaloutta

Hinnan merkitys puutarhatuotteiden määräävänä hankintaperusteena on vähitellen saamassa haastajia. Kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys ovat hinnan jälkeen heti seuraavilla sijoilla. Peräti kahdeksan kymmenestä nosti ympäristöystävällisyyden tärkeäksi valintaperusteeksi multaa ja lannoitteita ostettaessa.

– Ympäristöystävällisyyden arvostuksen nousu on hieno uutinen. Me Biolanilla olemme toteuttaneet kiertotaloutta sekä valmistaneet ympäristöystävällisiä tuotteita koko 45-vuotisen historiamme ajan. Muistan nekin vuodet, jolloin oli jopa noloa kertoa, että käytämme multakompostiemme raaka-aineena metsäteollisuudesta kierrätettyä puukuitua. Tosiasiassa raaka-aineiden kierrätys on ainoa tapa valmistaa tuotteita kestävästi ja ympäristöä säästäen. Vaikka tuotteissamme hyödynnetään jo nyt merkittäviä määriä kierrätettyjä sekä nopeasti uusiutuvia raaka-aineita, jatkuva tavoitteemme on edelleen kasvattaa näiden osuutta, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Suomalaisista 61 prosenttia pitää tärkeänä tai melko tärkeänä, että multien ja lannoitteiden valmistuksessa on hyödynnetty kierrätysraaka-aineita. Soveltuvuutta luomukasvatukseen toivoo 55 prosenttia.

Kotipuutarhaan ekologisuutta rahkasammaleella ja biohiilellä

Kierrätettyjen raaka-aineiden lisäksi nopeasti uusiutuvat raaka-aineet ovat ekologisia, ja niiden käyttöä tulisikin lisätä myös kotipuutarhan hoidossa.

Rahkasammal on täysin uusiutuva raaka-aine ja sitä voidaan kerätä ilman soiden häviämistä. Rahkasammal uusiutuu 2−3 kertaa nopeampi kuin talousmetsä, kertoo Biolanin Kerttula.

Rahkasammaleella on myös ylivoimaiset kasvatusominaisuudet. Rahkasammal kastuu helposti ja pidättää vettä, mutta pysyy silti ilmavana. Kasvatuksen aikana sammal säilyttää hyvin rakenteensa. Nämä ominaisuudet helpottavat kastelua ja tuovat kotipuutarhurille onnistumisen iloa.

Toinen vihreä valinta kotipuutarhaan on biohiili. Myös biohiili pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Multaan lisätty biohiili parantaa kasvin juuriston kasvua ja toimintakykyä sekä ehkäisee maan liettymistä ja tiivistymistä. Biohiili säilyttää rakenteessa maassa satoja vuosia.

‒ Biohiilellä on hyvien kasvatusominaisuuksien lisäksi myös tärkeä merkitys ympäristön kannalta: Se toimii niin sanottuna hiilinieluna, eli sitoo hiiltä ilmakehästä pysyvästi, muistuttaa Biolanin Kerttula.

Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, 040 5795 626, riikka.kerttula@biolan.fi

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat