kesä - Lannoita, kastele ja nauti sadosta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Lannoita, kastele ja nauti sadosta

Lannoita, kastele ja nauti sadosta

Kesä on puutarhassa kevyttä ylläpidon sekä kukkaloistosta ja sadosta nauttimisen aikaa.

Lannoita, kastele ja nauti sadosta

Kesä on puutarhassa kevyttä ylläpidon sekä kukkaloistosta ja sadosta nauttimisen aikaa.

Kesä on puutarhassa kevyttä ylläpidon sekä kukkaloistosta ja sadosta nauttimisen aikaa. Jos kevätkiireessä jäi omenapuu istuttamatta tai kukkapenkki laajentamatta, vielä ehtii. Puutarhakasvien kastelua ja lannoitusta jatketaan syksyyn asti.

Vieläkö voi istuttaa?

Ruukuissa myytäviä puiden, pensaiden, köynnösten ja monivuotisten kukkien taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula. Yleensä suositellaan kevätistutusta, että maassa olisi lumen sulamisesta jäänyttä kosteutta ja toisaalta kasveilla olisi mahdollisimman pitkä aika juurtua ennen talven tuloa. Tänä vuonna lumen sulamisvedet haihtuivat nopeasti ja sateeton toukokuu kiusasi vanhempiakin kasveja. Siksi uusien kasvien paras istutusaika on todennäköisesti vasta tulossa kosteuden lisääntyessä taas syksyä kohti.

Istutuksen yhteydessä taimi kastellaan kunnolla. Istutuskuoppaan kaadetaan köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa vettä. Kastelua jatketaan istutuksen jälkeen yhtä runsaana vähintään kerran viikossa.

Muista lannoittaa kesäkukkia syksyyn asti

Parvekelaatikoiden ja piharuukkujen kukat jaksavat kukkia syksyyn asti vain, jos ne saavat riittävästi ravinteita. Jos istutusvaiheessa ruukkuun ei ole laitettu hidasliukoisia lannoitteita, pitäisi muistaa lisätä kasteluveteen kesäkukkalannoitetta jokaisella kastelukerralla aina pakkasten tuloon saakka.

Syyslannoitus parantaa talvenkestävyyttä

Monivuotisten kasvien, kuten puiden, pensaiden ja perennojen, lannoitus kevät- ja yleislannoitteilla lopetetaan nyt. Heinä-elokuussa niille annetaan syyslannoitus typettömällä lannoitteella. Yleisin virhe syyslannoituksessa on tehdä se vasta myöhään syksyllä. Siinä vaiheessa, kun kasvit ovat värittyneet ruskaan, ne eivät enää ota maasta ravinteita. Paras aikaa syyslannoitukselle onkin jo heinä-elokuussa, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet.

Syyslannoite ei sisällä lainkaan kasvua kiihdyttävää typpeä vaan sen tehtävä on parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisätä seuraavaksi vuodeksi kehittyvien kukkasilmujen määrää. Hedelmäpuille ja marjapensaille riittävän ajoissa annettu syyslannoitus lisää seuraavan vuoden satoa.

Lue lisää syyslannoituksesta. 


Kastele nurmikkoa ja nosta terien korkeutta

Nurmikkoa leikataan säännöllisesti, vähintään kerran viikossa, jotta se säilyy edustavana. Pitkä sateeton jakso ja helle voivat kuivattaa nurmikon keltaiseksi. Kellastuminen estetään kastelemalla nurmikkoa ja nostamalla ruohonleikkurin terien korkeutta hieman normaalista. 

Nurmikon lannoitustarpeeseen vaikuttaa kerätäänkö leikkuujäte pois vai jätetäänkö se nurmikolle. Jos ruohosilppu kerätään pois, nurmikolle ei riitä pelkkä kevätlannoitus, vaan sitä on muistettava lannoittaa myös kesän aikana. Kun nurmikko leikataan säännöllisesti, leikkuujäte kannattaa jättää nurmikolle. Pieneliöt hajottavat ruohosilpun ja vapauttavat ravinteet uudelleen kiertoon ja näin lannoitustarve vähenee. Lannoitettu ja elinvoimainen nurmikko on kestävämpi kuivuutta, rikkakasveja ja sammalta vastaan. 


 


Lue lisää aiheista