Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsan kasvupaikan tulee olla lämmin ja tuulilta suojattu sekä maan ilmava ja humuspitoinen.

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsan kasvupaikan tulee olla lämmin ja tuulilta suojattu sekä maan ilmava ja humuspitoinen.

Yleistä

Kurpitsan alkukotina pidetään Meksikon lämpimiä seutuja. Amerikan mantereella kasvia on viljelty jo tuhansia vuosia ja Euroopassakin 1500-luvulta lähtien. Hedelmiä on käytetty sekä ruokataloudessa että koriste- ja käyttöesineinä. Kurpitsasta viljellään kahta erilaista muotoa: sekä tavallista eli säilykekurpitsaa että kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa on säilykekurpitsaan verrattuna uudempi puutarhakasvi, mutta sen viljely ja käyttö on lisääntynyt huimasti viimevuosina. Kesäkurpitsa menestyy jonkin verran viileämmissä olosuhteissa kuin tavallinen kurpitsa, joten sitä voidaan viljellä lähes koko maassa.


Kasvuston perustaminen

Kesäkurpitsan istutus lämpimälle paikalle

Kesäkurpitsan kasvupaikan tulee olla lämmin ja tuulilta suojattu sekä maan ilmava ja humuspitoinen. Koska kesäkurpitsa viihtyy maassa, jonka pH on lähellä neutraalia, maa kalkitaan tarpeen mukaan jo muokkausvaiheessa Biolan Puutarhakalkilla. Voimakaskasvuisena kasvina kesäkurpitsa kuluttaa runsaasti ravinteita. Lannoitukseen soveltuu parhaiten luonnonlannoitteet, jotka lannoitusvaikutuksen lisäksi tuovat maahan humusta. Sopiva annostus Biolan Kasvimaalannoitetta tai Biolan Luonnonlannoitetta on 3–4 litraa/10 m².

Taimet voi esikasvattaa itse. Siemenet kylvetään toukokuun alkupuolella peruslannoitettuun ja kalkittuun Biolan Turvemultaan tai Kasvusammaleeseen. Halkaisijaltaan 6–10 cm ruukut täytetään Turvemullalla ja kuhunkin ruukkuun kylvetään yksi siemen. Siemen painetaan kevyesti multaan niin, että se peittyy.

Taimet istutetaan ulos vasta ilmojen pysyvästi lämmettyä touko-kesäkuun vaihteessa. Riittää, kun istutusvaiheessa taimessa on yksi kasvulehti. Istutuksen jälkeen lämpötila ei saisi enää laskea alle 10 ºC. Istutusetäisyys riippuu taimen kasvutavasta. Pensasmaisesti kasvavat taimet voidaan istuttaa tiheämpään kuin rento- ja pitkävartiset. Pensastavat kesäkurpitsat istutetaan noin 70 cm taimivälein.


Hoito

Pölytys varmistaa sadon

Kasvukauden alussa kitketään rikkakasvit taimien tyveltä - myöhemmin rehevä lehdistö tukahduttaa rikkojen kasvun. Hyönteiset pölyttävät kesäkurpitsan kukat ja pölytys on edellytys hedelmien muodostumiselle. Hedelmien muodostuksen voi kotipuutarhassa varmistaa pölyttämällä kukat käsin. Avonaisesta hedekukasta (laiha kukkavarsi) poistetaan kukan verholehdet niin, että kukkaan jää vain keskusta. Tätä hedettä tuputetaan aukinaisiin emikukkiin (pullea kukkavarsi, josta paisuu myöhemmin hedelmä).


Sadonkorjuu ja käyttö

Korjaa sato riittävän aikaisin

Kesäkurpitsan kasvuaika kylvöstä satoa tuottavaksi on noin kaksi kuukautta. Hedelmät korjataan keskenkasvuisina, ennen siementen kehittymistä. Pitkänmalliset hedelmät korjataan noin 25 cm mittaisina. Kesäkurpitsaa syödään raakana esimerkiksi salaateissa sekä kypsennettynä mitä erilaisimmissa lämpimissä ruuissa. Yrteillä terästettynä kesäkurpitsasta saadaan maukkaita ja terveellisiä sosekeittoja tai sitä voidaan käyttää lisukkeena vartaissa ja pataruoissa. Kesäkurpitsapihvejä saadaan leikkaamalla hedelmästä 0,5 cm paksuja siivuja, jotka leivitetään ja paistetaan pannulla. Herkullisia ovat myös jauhelihalla tai sienimuhennoksella täytetyt kesäkurpitsan puolikkaat, jotka kypsennetään uunissa.