Maissi - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Maissi

Maissi

Sokerimaissin, Zea mays var. saccharata, viljely onnistuu lämpimällä paikalla. Maissille suositellaan 2-3 viikon taimikasvatusta. Loppukesällä kypsyy makea sato grillattavaksi tai uuniin laitettavaksi.

Maissi

Sokerimaissin, Zea mays var. saccharata, viljely onnistuu lämpimällä paikalla. Maissille suositellaan 2-3 viikon taimikasvatusta. Loppukesällä kypsyy makea sato grillattavaksi tai uuniin laitettavaksi.

Yleistä

Sokerimaissin, Zea mays var. saccharata, viljely on lähtöisin Keski-Amerikasta ja Eurooppaan se tuli Kolumbuksen retkien myötä hieman ennen 1500-luvun alkua. Maissi kuuluu heinäkasvien heimoon ja muodostaa yhden pääverson sekä pieniä sivuversoja. Hedekukat kehittyvät kasvin verson latvaan ja emikukat ovat lehtihangoissa sijaitsevissa tähkissä.


 

Maissin taimikasvatus 

Maissi vaatii paljon lämpöä kasvaakseen hyvin. Aivan eteläisessä Suomessa maissin voi kylvää suoraan avomaalle, kun maan lämpötila on noussut yli 12 ºC, mutta turvallisinta on esikasvattaa taimet. Siemenet kylvetään 2–3 viikkoa ennen aiottua istutusta pieniin ruukkuihin tai lokerikkoihin. Taimikasvatus saa maksimissaan olla 3 viikkoa, muuten taimien kasvuunlähtö on hidasta istutuksen jälkeen. Taimikasvatuskasvualustana voidaan käyttää luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua Biolan Puutarhan Sammalmultaa. Taimikasvatusaikaiseen lisälannoitukseen soveltuu esimerkiksi kasteluveden mukana annettava Biolan Ravinneneste.
 

Maissin istutus kasvupaikalle

Maissille valitaan multava, lämmin ja halloilta suojattu kasvupaikka. Maissi on tuulipölytteinen kasvi, ja hyvänmuotoisia, kunnolla pölyttyneitä tähkiä syntyy, kun maissi kasvaa avoimella paikalla ja melko tiheässä. Sopiva taimiväli on 30 cm ja riviväli 75 cm. Eloperäiset lannoitteet, kuten luonnonlannoitteet ja palanut karjanlantakomposti sopivat maissille hyvin, koska se tarvitsee ravinteita tasaisesti koko kasvukauden ajan. Biolan Kasvimaalannoitetta tai Biolan Luonnonlannoitetta levitetään 2 litraa/10 m². Heinäkuussa, kun tähkät alkavat muodostua, maissi hyötyy kasteluveden mukana annettavasta lisälannoituksesta, kuten Kesäkukkalannoitteesta. 


 

Tiedätkö koska maissi on kypsä kerättäväksi?

Tähkä on valmis korjattavaksi, kun
  • emikukintojen vaaleat haivenet ruskettuvat. 
  • kypsän tähkän pää tuntuu pyöreältä. 
  • jyvien väri on muuttunut lajikkeelle tyypilliseksi. Tämän voi tarkistaa ensimmäisillä sadonkorjuukerroilla kurkkaamalla suojuslehtien sisään. 
  • kynnellä painettaessa jyvän sisältä pursuava neste on muuttunut maitomaisen valkoiseksi - raa'an jyvän neste on kirkasta.

Sadonkorjuussa tähkä taitetaan tyvestä, mutta suojuslehdet jätetään paikoilleen. Maissit ovat parhaimmillaan heti sadonkorjuun jälkeen, mutta lyhytaikainen varastointi alle 5 ºC lämpötilassa on mahdollista. Lajikkeesta ja kasvukauden suotuisuudesta riippuen maissista saadaan 1–3 tähkää. Ensimmäiset maissit kypsyvät yleensä elokuun alussa ja viimeiset kerätään juuri ennen pakkasia.

Maissi voidaan grillata, höyryttää, keittää tai kypsentää uunissa. Tähkän ympäriltä poistetaan suojuslehdet ja tähkiä kypsennetään keittämällä noin 10 minuuttia. Kypsät tähkät syödään kuumina joko sellaisenaan tai voilla siveltyinä. Grillissä maissintähkät kypsyvät 10–15 minuutissa. Tähkät säilyvät mehukkaina, kun ne voidellaan ennen grillausta öljyllä tai marinointikastikkeella.

Kuvagalleria1

 


Lue lisää aiheista