Ympäristönsuojelulain muutoksen myötä jätevesisääntelyyn lievennyksiä - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ympäristönsuojelulain muutoksen myötä jätevesisääntelyyn lievennyksiä

Ympäristönsuojelulain muutoksen myötä jätevesisääntelyyn lievennyksiä

Jätevesien käsittelyn tehostaminen koskee sekä vanhoja, ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, että uudisrakennuksia.

Ympäristönsuojelulain muutoksen myötä jätevesisääntelyyn lievennyksiä

Jätevesien käsittelyn tehostaminen koskee sekä vanhoja, ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, että uudisrakennuksia.

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017 ja siirtymäaika päättyi 31.10.2019. Luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä sijatsevan rakennuksen jätevesijärjestelmät on nyt oltava kunnossa. Jos rakennus sijaitsee tällaisten alueiden ulkopuolella, kunnostaminen voidaan tehdä muun suuremman remontin tai korjaus- tai muutostöiden yhteydessä. Uusissa kiinteistöissä vaatimukset on täytettävä heti.

Huhtikuussa 2017 hyväksytty laki on kohtuullistettu versio aiemmasta. Tiukemmat määräykset koskevat kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin päässä vesistöstä tai muuten herkästä alueesta, esimerkiksi pohjavesialueesta. 

Jätevesien käsittelyn tehostaminen koskee sekä ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä että uudisrakennuksia. Uudisrakennuksilla jätevesien käsittely tulee ratkaista heti rakennusluvan yhteydessä ja jätevesien käsittelyjärjestelmä tulee olla heti käytössä, kun rakennus otetaan käyttöön. Ympäristönsuojelulain siirtymäaika koski ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä. Siirtymäaika päättyi 31.10.2019. 

Yli sadan metrin päässä rannasta olevat kiinteistöt saavat selvästi hellemmän kohtelun. Niiden pitää kunnostaa jätevesijärjestelmänsä vain määrättyjen remonttien yhteydessä. Näitä ovat muun muassa vesivessan rakentaminen, talousjätevesijärjestelmän uusiminen tai muu rakennuslupaa vaativa iso remontti. Mitään määräpäivää ei ole asetettu.

Ympäristönsuojelulaissa säilyivät poikkeamisperusteet, kuten esimerkiksi ikävapautus. Ikävapautuksen voi saada, jos asuu kiinteistöllä vakituisesti ja on syntynyt 9.3.1943 tai ennen sitä. Ikävapautus ei koske kesämökkejä.

Kuivakäymälä helpottaa jätevesien käsittelyä

Jätevesien käsittelyn tehostamisen tarkoitus on parantaa lähiympäristön tilaa, suojella kiinteistön omaa ja naapurin talousvesikaivoa sekä mahdollista omaa rantaa.

Jätevesien aiheuttamaa kuormitusta voidaan vähentää ottamalla osa lika-aineista talteen jo ennen varsinaista jätevesien käsittelyjärjestelmää. Toimiva ratkaisu on vesivessan korvaaminen kuivakäymälällä. Kuivakäymälästä kiinteät jätökset kompostoidaan ja virtsa voidaan kerätä erikseen ja mahdollisesti hyötykäyttää puutarhassa. Tällöin vain pesuvedet vaativat puhdistusta ja silloin kustannukset ovat selvästi edullisemmat kuin käsiteltäessä kaikkia jätevesiä yhdessä. Kuivakäymälä ja kantovesi vapauttavatkin yleensä velvoitteista, jos tästä ei aiheudu riskiä vesistöille.

 

 

Ympäristönsuojelulain muutos

  • 100 metrin sääntö. Tiukemmat määräykset koskevat kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin päässä vesistöstä tai muuten herkästä alueesta, esimerkiksi pohjavesialueesta. Ranta-alueen määritelmä on lain mukaan 100 metrin alue mitattuna keskivedenkorkeudesta lähimpään kiinteistön nurkkaan. Kunnat voivat edellyttää jätevesien käsittelyn tehostamista myös laajemmalla alueella.
  • Määräaika. Jätevesien käsittelyä tulee tehostaa pohjavesialueilla ja ranta-alueilla 31.10.2019 mennessä.
  • Ikävapautus. Jos asuu kiinteistöllä vakituisesti ja on syntynyt 9.3.1943 tai ennen sitä, voi saada vapautuksen jätevesien käsittelyn tehostamisesta.
  • Rantamökeille jätevesiremontteja. Tiukemmat ohjeet koskettavat kaikkia rantatonttien kesämökkejä. Uusi laki tietää vähintään pikkukunnostusta jopa 100.000 rantakiinteistölle lähivuosien aikana.
  • Uusille kiinteistöille ei muutoksia. Vuoden 2004 jälkeen rakennetuilla kiinteistöillä perustason vaatimukset on toteutettu jo rakentamisvaiheessa.
  • Uusi laki asettaa vain vähimmäisvaatimukset. Kunta voi ottaa huomioon paikalliset olosuhteet ja antaa perustason puhdistusvaatimusta tiukempia määräyksiä.