Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Chili

Chili

Chilit ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla.

Chili

Chilit ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla.

Yleistä

Chilit ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla. Osa lajikkeista sopii kasvatettavaksi myös ruukussa ikkunalaudalla. 

Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa. Niissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. Chilien kuiva-aineesta jopa 20 prosenttia on hyödyllistä kuitua. Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia.

Lisäksi chilin poltteen aiheuttavien kapsaisiinien on todettu edistävän terveyttä muun muassa vilkastuttamalla pintaverenkiertoa ja lisäämällä aineenvaihduntaa. Palkojen tulinen polte saa ihmisessä aikaan endorfiiniryöpyn. Se selittää miksi chilit saavat joillekin aikaan myös fyysistä riippuvuutta.


Taimikasvatus

Chilin taimien esikasvatus aloitetaan tammi-helmikuussa. Siemenet kylvetään esikostutettuun Biolan Kylvö- ja taimimultaan tai Kasvusammaleeseen. Siemenet peitetään ohuella multakerroksella ja pinta sumutetaan kosteaksi.

Clili itää lämpimässä, +27–30 asteessa. Jääkaapin tai kylpyhuoneen lattialämmityksen päällä on hyvät olosuhteet itämiselle.

Taimettuminen kestää noin kaksi viikkoa. Kun taimet ovat noin 5–10 cm pituisia ja niissä on ensimmäiset kasvulehdet, on aika koulia taimet omiin ruukkuihinsa. Kasvualustaksi valitaan ruukutusvaiheessa joko Kasvusammal tai luonnonmukainen Biolan Turvemulta.

Pari viikkoa ruukutuksen jälkeen taimet ovat juurtuneet ja on aika laittaa ruukkuun varastolannoitus. Helpoiten se onnistuu Biolan Yrtti-lannoksella. Yrttilannospuikolle tehdään ruukun seunaan niin syvä kolo, että se peittyy kokonaan multaan.

Toinen vaihtoehto varastolannoitteeksi on laittaa ruukkuun Biolan Luonnonlannoitetta. Rakeet upotetaan ruukun reunaan tehtyyn koloon yhtenäiseksi keoksi, 0,4 dl rakeita puolen litran ruukkuun. Tällöin taimikasvatuksen aikana ei tarvita muuta lannoitusta ja kasteluun riittää pelkkä vesi.

Varastolannoitteen sijaan chilin taimien lannoitukseen voidaan käyttää myös kasteluveteen sekoitettavaan lannoitetta. Tähän soveltuu Biolan Kastelulannoite tai Kesäkukkalannoite.


Istutus

Istutusajankohtaan vaikuttaa chilin tuleva kasvupaikka. Koska chili on kylmänarka, istutusta ulos viivästytetään niin kauan, että kasvualusta on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei saisi laskea alle +10 asteen.

Ensimmäisenä päästään istutuspuuhiin kasvihuoneessa, jota voidaan tarvittaessa lämmittää kylminä öinä. Tällöin taimet voidaan istuttaa yleensä toukokuun alkupuolella. Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin chilin taimet istutetaan vasta touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle kesäkuussa.

Chilin kasvatus on helppoa Biolan Kasvusäkissä. Kasvusäkissä on valmiina luonnonmukaiset ravinteet koko kesän kasvulle eikä työläitä lisälannoituksia tarvita.

Jos chilin istutetaan multapenkkiin tai suoraan maahan, kasvualustan rakennetta parannetaan ilmavalla Biolan Turvemullalla tai biohiiltä ja mykorritsoja sisältävällä Biolan Istutusmullalla. Lannoitukseen soveltuu Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoite, jota yksi chili tarvitsee noin kuusi desilitraa kesän aikana. Lannoiterakeet voidaan antaa kerralla sijoituslannoituksena: Taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoiterakeet peitetään.


Käyttö

Voimakkaimpia chilejä käsitellään kumikäsinein, koska paljaisiin käsiin tarttuu polttavaa kapsaisiinia, joka irtoaa vain kulumalla. Älä kosketa chiliä käsiteltyäsi silmien tai nenän limakalvoja tai muita ihon herkkiä kohtia.

Ihanteellinen säilytyslämpötila chileille on +10–14 astetta. Chili säilytetään paperipussissa tai löyhästi muoviin käärittynä, ettei se nahistu. Syksyllä vihreiksi jääneet chilit voi kypsyttää huoneenlämmössä haihtumiselta suojattuna.

Chilit ovat monikäyttöisiä ruoanlaitossa. Chilien suurta väri-, maku- ja tulisuuskirjoa käyttäen on mahdollista loihtia monipuolisia herkkuja. Varsinaisten chiliruokien lisäksi monet tutummatkin ruoat saavat uutta potkua taitavalla chilin käytöllä. Chiliruoan ei tarvitse tarkoittaa aina tulista - oikein valituilla chililajikkeilla saadaan mukava lämmöntunne, joka ei kuitenkaan nouse hallitsevaksi.

Chilit voi pakastaa, kuivata, savustaa tai säilöä etikkaan. Pakastaminen esimerkiksi on helppo ja nykyaikainen säilöntämenetelmä. Pakastetuissa chileissä tulisuus, aromi ja maku säilyvät hyvin, vaikka niiden rakenne muuttuukin.


Tulisuus

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Puhdas kapsaisiini saa arvoksi 16 miljoonaa scovillea, kun taas makea ruokapaprika 0 scovillea. Aikaisemmin tulisimpana lajikkeena pidetyn Habaneron tulisuus Scovillen asteikolla on noin puoli miljoonaa. Tällä hetkellä tulisimpana chilinä pidetään Trinidad Moruga Scorpion –lajikketta, jonka tulisuus on noin 2 miljoonaa scovillea.

Koska scovillet ovat suuria lukuja, chilien tulisuus ilmoitetaan kuluttajille yleensä asteikolla 0–10. Habanero saa tällä asteikolla arvon 10. Sitä tulisemmat chilit saavat luvun 10 perään vielä plusmerkkejä.