Chilit koukuttavat tulisuudellaan - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Chilit koukuttavat tulisuudellaan

Chilit koukuttavat tulisuudellaan

Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa.

Chilit koukuttavat tulisuudellaan

Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa.

Chilit herättävät intohimoja niin syöjissään kuin kasvattajissaankin. Runsas laji- ja lajikekirjo tuo viljelyyn mielenkiintoa ja haasteita. Chilit koukuttavat joitakin myös fyysisesti.

Viljelykasveina chilit eivät ole helpoimmasta päästä ja ehkä juuri haastavuutensa vuoksi ne ovat innostaneet monia miehiä puutarhatöiden pariin. – Suuri osa chiliharrastajista on miehiä. Viimevuosina naisten osuus on kuitenkin lisääntynyt ja myös ikäjakauma on suurentunut. Tällä hetkellä harrastajia on alakoululaisista eläkeläisiin. Uskon, että vanhempi väestö on innostunut chileistä niiden terveysvaikutusten vuoksi, kertoo Tammisillan puutarhan chiliasiantuntija Kari Virolainen.

Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa. Niissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. Chilien kuiva-aineesta jopa 20 prosenttia on hyödyllistä kuitua. Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia.

Lisäksi chilin poltteen aiheuttavien kapsaisiinien on todettu edistävän terveyttä muun muassa vilkastuttamalla pintaverenkiertoa ja lisäämällä aineenvaihduntaa. Palkojen tulinen polte saa ihmisessä aikaan endorfiiniryöpyn. Se selittää miksi chilit saavat joillekin aikaan myös fyysistä riippuvuutta.

Chilien taimikasvatus on hidasta. Jotta ehtii saada kunnon sadon, chilin siemenet pitäisi kylvää jo joulu-tammikuussa, viimeistään helmikuun alussa.

– Chili itää parhaiten lämpimässä, 27–30 asteessa. Jääkaapin päällä on hyvä idätyspaikka ja myös pesuhuoneen lattialämmitystä voi hyödyntää, opastaa Kari Virolainen.

Pitkä taimikasvatusaika on haasteellinen, etenkin jos ei ole kasvivaloja ja runsaasti tilaa ikkunalaudalla. Aloitteleva harrastaja voi ostaa taimet valmiina. Tammisillan puutarhalla chiliharrastajaa hemmotellaan noin 40 lajikkeen valikoimalla. Jokaisen taimen tyveltä löytyy lajike- ja tulisuustiedot helpottamaan valintaa.

– Tosiharrastajat kasvattavat chilipaprikoita ympäri vuoden sisällä keinovalon avulla. Useimmat lajikkeet viihtyvät myös ruukussa ikkunalaudalla. Uusi trendi on leikata chileistä pienikasvuisia bonsaita, jotka vievät vähän tilaa, vinkkaa Virolainen.


Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Puhdas kapsaisiini saa arvoksi 16 miljoonaa scovillea, kun taas makea ruokapaprika 0 scovillea. Aikaisemmin tulisimpana lajikkeena pidetyn Habaneron tulisuus Scovillen asteikolla on noin puoli miljoonaa. Tällä hetkellä tulisimpana chilinä pidetään Trinidad Moruga Scorpion –lajikketta, jonka tulisuus on noin 2 miljoonaa scovillea.

Koska scovillet ovat suuria lukuja, chilien tulisuus ilmoitetaan kuluttajille yleensä asteikolla 0–10. Habanero saa tällä asteikolla arvon 10. Sitä tulisemmat chilit saavat luvun 10 perään vielä plusmerkkejä.