Vihreiden tekojen tekijät - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ravintola Finnjävelin Vihreä teko: kaupunkipuutarha sisäpihalle

Helsingin ydinkeskustassa ravintola Finnjävelin vastasi Vihreä teko -haasteeseen ja vihreytti sisäpihansa. Istutusastioissa kasvaa yrttejä: tilliä, timjamia, sitruunaverbenaa ja suklaaminttua. Nyt pihassa kukkivat orvokit ja niiden lisäksi syötäviä kukintoja odotetaan köynnöskrassista. Perhemansikat ja rungolliset punaherukat kypsyttävät marjasatoa loppukesästä. Kaikki taimet istutettiin luonnonmukaiseen Biolan Istutusmultaan, jossa on kasvuunlähtöä nopeuttavaa mykorritsaa. Istutusmullassa on myös biohiiltä, joka pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä kasville mullan kuivuessa. Se helpottaa kastelua etenkin ruukku- ja lavaviljelyssä.

Seuraamme Finnjävelin pihan kasvua kesän aikana.

Lumilautailija Roope Tonteri mökkeilee ekologisesti

Lumilautailija Roope Tonteri elää kiireistä matkustamisen ja kilpailujen aikatauluttamaa elämää. Suurimman osan ajastaan hän kiertää maailmalla, ja vuodessa on vain pari kolme kuukautta aikaa olla Suomessa. Silloin aika kuluu omalla mökillä. Mökillä Roopen on mahdollista myös toteuttaa ekologista elämäntapaa, joka tuo vastapainoa matkustamiselle ja kilpailemiselle. Pari vuotta sitten valmistunut mökki on tehty pitkälti omin voimin ja mahdollisimman monissa valinnoissa on noudatettu ekologisuutta. Mökki on puurakenteinen, takka ja sauna lämpiävät omasta metsästä peräisin olevilla polttopuilla ja ulkohuussissa on käytössä kompostikäymälä. 

Mökillä ollessaan Roope Tonteri kalastaa mielellään, ja ruoka valmistuu muutenkin mahdollisimman läheltä peräisin olevista raaka-aineista. Biojätteen lajittelu kuuluu myös asiaan, ja sen määrä onkin yllättänyt Roopen. Tähän asti biojätteet on kompostoitu huussiin kompostikäymälässä, mutta tänä kesänä käyttöön on otettu Biolan Pikakompostori, joka on keittiön biojätteen suunnitteluun tarkoitettu kompostori. 

- Jätteiden kierrättäminen ja kompostointi on tuttua, ja opittu kotona omilta vanhemmilta. Nyt omalla mökillä biojätteiden kierrätys ja kompostointi oli täysin luonnollinen valinta, Roope Tonteri kertoo. 

Muutenkin ympäristötietoisuus on Roopelle luontaista. Kun on koko ikänsä asunut metsän keskellä, luontoa osaa arvostaa, Roope kertoo.  Runsas matkustaminen kasvattaa hiilijalanjälkeä, ja Suomessa ollessaan Roope haluaakin mahdollisuuksien mukaan pienentää tuottamaansa ympäristökuormaa.  

Tulevaisuudessa Roopen toiveena on kierrätyksen ja kompostoinnin lisäksi perustaa omalle mökkipihalle myös puutarha ja rakentaa kasvatuslaatikoita, joissa voisi kasvattaa hyötykasveja omaan käyttöön. 
Roope Tonteri on omassa lajissaan moninkertainen maailmanmestari, ja seuraavaksi hänellä tähtäimessä Etelä-Korean talviolympialaiset 2018. Niihin hän valmistautuu parhaillaan omien sanojensa mukaan ”laskemalla päivä kerrallaan kohti olympialaisia”. 

Kierrätyskeskuksen Vihreä teko: kuivakäymälä asiakaskäyttöön

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen asiakkailla on mahdollisuus laittaa tuottamansa ravinteet kiertoon.

Suomenojan myymälässä on asiakaskäytössä kuivakäymälä. Tavoitteena on testata kuivakäymälän soveltuvuutta asiakaskäyttöön ja hälventää samalla ennakkoluuloja kuivakäymälöitä kohtaan. Käymälälaitteena on Biolan Populett, johon on rakennettu virtsan erilliskeräys.

Kierrätyskeskuksen kehitysprojektipäällikkö Pia Engström arvioi, että siirtyminen vesivessasta ravinteita paremmin kerääviin ratkaisuihin on tulevaisuudessa väistämätöntä. Virtsassa on paljon fosforia ja typpeä. Ne ovat kaliumin ohella pääravinteita, joita tarvitaan ruoan kasvattamiseen. Virtsankeruu erottelevien kuivakäymälöiden avulla on erinomainen ratkaisu, sillä virtsassa näitä ravinteita on kasvien käyttöön ihanteellisessa suhteessa. Kuivakäymälöitä on tällä hetkellä lähinnä vapaa-ajan asunnoissa ja pientaloissa. Jatkossa ne pitäisi saada osaksi kaupunkielämän arkea.

Toimivien ratkaisujen hakeminen vaatii uudenlaista ajattelua kaavoituksessa, rakentamisessa ja kaupunkikulttuurissa laajemminkin sekä uudenlaista arjen lähestymistapaa asukkaille, yrityksille ja yhteisöille. Se voi tarkoittaa myös uudenlaista viherrakentamista ja kaupunkiviljelyn yleistymistä.

Siimapuiston päiväkodin lapset oppivat puutarhassa luonnon kiertokulkua 

Puutarha on ollut osa vantaalaisen Siimapuiston päiväkodin toimintaa vuodesta 2012 lähtien, jolloin uusi päiväkotirakennus valmistui. Alusta alkaen päiväkodin luontopainotteisuuden toteutuksessa on ollut mukana myös Biolan. Tänä vuonna päiväkoti on mukana Vihreä teko -kampanjassa ja kasvulavoille on istutettu tomaattia, basilikaa, tilliä, persiljaa, perunaa ja porkkanaa. Kukille on omat kasvulavat, joihin on istutettu erilaisia koristekasveja. Leikkialueitakaan ei unohdettu. Perennapenkit rakennettiin pienryhmien leikkialueen ympärille ja ötökätkin saivat oman kivikkopuutarhansa.

Siimapuiston päiväkodin johtajan Leena Lahtisen mukaan luonnon kiertokulku muuttuu käsin kosketeltavaksi ja ymmärrettäväksi, kun lapset itse pääsevät mukaan suunnitteluun, toteutukseen, ylläpitoon ja myös hyötykäyttöön. Lapset ovat suunnitelleet puutarhan kokonaisuudessaan. He kylvävät siemenet, kasvattavat taimet, kastelevat, kitkevät ja korjaavat sadon. Kaiken kruunaa se, kun yhdessä päästään tekemään ruokaa oman puutarhan antimista. Lopuksi vielä biojätteet kompostoidaan, jotta saadaan multaa seuraavaa satokautta varten.