Skötsel av rumsväxter på vintern - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Skötsel av rumsväxter på vintern

Skötsel av rumsväxter på vintern

Rumsväxternas behov av ljus varierar, men nästan alla växter lider av ljusbrist på vintern.

Skötsel av rumsväxter på vintern

Rumsväxternas behov av ljus varierar, men nästan alla växter lider av ljusbrist på vintern.

Rumsväxternas behov av ljus varierar, men nästan alla växter lider av ljusbrist på vintern. Under den mörkaste årstiden kan man flytta växterna till ett ljusare fönster. Växter med glänsande blad har bättre tillgång till ljus om man håller dem dammfria antingen genom att torka av dem med fuktig trasa eller genom att regelbundet duscha bladverket. Duschning av växterna minskar också förekomsten av skadegörare.

 

Bevattningen minskas

Före bevattning känner man efter hur fuktig mullen är på ett par centimeters djup eller provar hur tung krukan är för att uppskatta behovet av bevattning. På vintern får mullen för de flesta växter torka upp ordentligt innan man bevattnar på nytt. Det vanligaste skötselfelet på vintern är överbevattning. Varm luft som stiger upp från batteriet och kall luft från fönstret ger upphov till drag, vilket de flesta rumsväxter lider av. Om dessutom fönsterbrädet är kallt och mullen våt, kan rötterna inte fungera ordentligt.

Havsalg istället för gödselmedel

Gödslingen av rumsväxterna avslutas för den mörkaste tiden av året. I ställer för gödsling ger man växterna uppiggande Havsalgextrakt, som balanserar växternas näringsupptagning och ökar deras livskraft. Havsalgextraktet är ett naturenligt växtvårdsmedel och dess effekt baseras på naturliga effektiva substanser och spårämnen som ingår i algväxterna i oceanen. Havsalg kan ges blandat i antingen bevattningsvatten eller duschvatten. Krukväxter som blommar under vintern, som cyklamen, azalea och julkaktus, fortsätter man gödsla under blomningen.

Kuvagalleria1