Skötsel av amaryllis - www.biolan.fi

Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Skötsel av amaryllis

Skötsel av amaryllis

Skötsel av amaryllis

Skötsel av amaryllis

Skötsel av amaryllis

Amaryllis är en ståtlig lökväxt, som man kan odla också i hemmet. Lökar finns att få på hösten och vintern. En gång i året växer det från löken ut 1–3 blomstänglar, som i ändan får tre till fem klockformade blommor.

Plantering av löken

Den vanligaste planteringstiden är hösten och förvintern. I de lökar som finns i försäljning är blomämnena redan färdiga. För amaryllisen väljer man en kruka, vars diameter är bara ett par cm större än löken. På botten av krukan sätts ett lager Lättgrus som dränering. Löken planteras i luftig Kaktusmylla så, att hälften av löken blir ovanför mullytan. Krukan hålls på ett ljust ställe. I samband med planteringen vattnas mullen, men först då den tjocka blomknoppen börjar komma fram från löken, börjar man ge regelbunden bevattning med rumsvarmt vatten. Själva löken får man inte vattna och det är också tryggast att ge vatten via fatet.

Efter blomningen

Då blommorna har vissnat, skärs de bort. Om man lämnar kvar blommorna på växten, börjar de utveckla frön och drar näring från löken. Man låter ändå blomstängeln vissna innan man skär av den. Då blommorna har vissnat samlar amaryllisen näring för nästa års blomning. Växten gödslas varje vecka med Flytande Naturväxtnäring och den hålls i ett ljust fönster.

Ut i trädgården på våren

Då vädret blivit varmare kan man flytta amaryllisen till en halvskuggig plats i trädgården. Under långa regnperioder skyddas löken från alltför mycket vatten, eftersom för våta lökar kan få rödfläcksjuka. Rödfläcksjukan ses som röda strimmor i lökskalet, i bladen, blomstängeln och knoppen. Rödfläcksjuka kan förebyggas också genom att man i planteringsskedet planterar löken så, att hälften av löken blir ovanför mullytan.

Hösten

Krukan tas in innan det blir frost. Krukan bevattnas knapphändigt under några veckor, sedan slutar man helt vattna för 2–3 månader och krukan kan då stå i mörker. Under perioden utan bevattning kommer blomknoppen fram från löken. Växten flyttas till ett ljust fönster och man börjar med försiktig bevattning.